Milloin on juhannus 2019? Katso parhaat vinkit, reseptit ja juomat juhannukseen!

Juhannus ajoittuu aina viikonloppuun, ja moni starttaakin juhannuksen viettoon jo torstaina. Kokosimme parhaat vinkit, ideat ja reseptit juhannuksen viettoon, olit sitten kaupungissa, mökillä tai töissä.

Vuonna 2019 juhannusta juhlitaan perjantaina juhannusaattona 21.6. ja lauantaina juhannuspäivänä 22.6.

Vuodesta 1955 alkaen juhannuspäivää on Suomessa juhlittu kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina ja juhannusaattoa sitä edeltävänä perjantaina. Keskiajalta asti juhannusta oli vietetty Johannes Kastajan syntymäjuhlana 24.6., ja siitä juhannusjuhla sai aikanaan suomenkielisen nimensä.

Juhannuskokko yhdistää maalla ja kaupungissa

Juhannuskokon polttaminen on Euroopasta periytynyt tapa viettää yhteistä kyläjuhlaa. Tulen ympärille kokoonnuttiin hauskanpitoon. Nuoriso lauloi ja tanssi kokon ympärillä. Tulen lieskojen uskottiin karkottavan noidat ja pahat henget.

Nykyisin juhannuskokot palavat koko maassa kylissä ja kaupungeissa, niiden ääreen ehtii tunnelmoimaan vaikkapa työpäivän jälkeen.

Tee juhannustaikoja

juhannustaika, juhannustaiat, juhannus, taika, kansanperinne, uskomukset

Juhannusyönä nuoret neidot tekivät lemmentaikoja, kun halusivat nähdä tulevan sulhasensa.

Tulevan sulhasen selvittämiseen oli useita eri tapoja: Jos kurkisti lähteeseen keskiyöllä, veden pinnalla saattoi nähdä sulhon kuvan. Tulevan sulhasen sai selville myös unessa, jos juhannusyönä poimi yhdeksän erilaista kukkaa ja pani kimpun yöksi tyynyn alle ja oli puhumatta seuraavaan päivään asti. Jos oli jo valinnut mielitietyn, kieriskeltiin viljapellossa. Rakkauden uskottiin syttyvän viimeistään syksyllä, kun mies söi oman pellon viljasta tehtyjä antimia

Lue myös: Unohda kaivoon kurkistelu! 5 modernia juhannustaikaa, jotka teet somessa

Juhannuksena tanssimaan

lavatanssit, lavatanssien etiketti, etiketti, tanssilava

Lavatansseja ei enää järjestetä pelkästään maaseudulla. Kaupunkiympäristöön solahtavat niin perinteiset lavatanssit kuin täysin urbaanit kaupunkifestivaalitkin.  Yötön yö kutsuu tanssimaan, ja Suomen tanssilavat täyttyvät tanssin harrastajista, mökkiläisistä ja muista kesälomailijoista

Lue myös: Kuka hakee, asu, tanssilajit, etiketti…Opi lavatanssien etiketti!  

Sauna lämpiämään

Oli juhannuksen keli mikä tahansa, sauna kuuluu erottamattomasti suomalaisen juhannuksen viettoon, niinpä jo juhannusta edeltävänä torstaina lämmin sauna ja koivujen tuore tuoksu välkkyvät monen mittumaarin viettoon matkaavan mielessä.

Saunaan voi suunnata myös kaupungissa: esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä on lukuisia yleisiä saunoja. Tarkista vielä saunojen aukioloajat, useat voivat olla auki vain juhannusta edeltävänä torstaina.

vihta vai vasta?

Vihtominen kuuluu erityisesti juhannussaunaan. Saunavihdan ainesten hakeminen ja vihdan valmistaminen huolella ovat osa kesäillan rituaalia.

Lue myös: Tee itse vihta – ota vastan teko-ohjeet talteen

Juhannus kaupungissa

Juhannus rauhoittaa kaupungin. Kerrankin voi kuljeskella katuja kaikessa rauhassa ja piipahtaa jonottamatta vaikkapa huvipuistossa. Jussina voi leikkiä turistia kotikaupungissaan tai matkata johonkin toiseen kaupunkiin ja kierrellä rauhassa nähtävyyksiä.

Katso meno- ja tapahtumavinkit kaupunkien matkailusivuilta:

Lue myös: Mitä tehdä juhannuksena – 12 parasta ideaa

Kata juhannuksen juhlapöytä ulos

Keskikesän juhlaherkut nautitaan pihalla. Jos olet kaupungissa, lähde piknikille puistoon tai kanna pöytä ulos pihalle.

Mökillä voi nauttia juhannusruoista vaikka laiturin nokassa, terassilla voit viettää koko päivän sadepisaroista välittämättä.

Lähde: Juhannus ajallaan, juhlia vapusta kekriin. SKS 2004.

Katso alta juhannuksen parhaat ruoat, juomat ja puuhat!

Keskustelu

Juhannus on Jussin päivänä ja tänä vuonna muutkin viettävät sitä melkein oikeana päivänä. En ymmärrä, miksi pitää siirrellä juhlapäiviä työnantajien pillin mukaan. Onneksi me voimme viettää sitä ihan oikeana päivänä.

Kommentoi juttua: Milloin on juhannus 2019? Katso parhaat vinkit, reseptit ja juomat juhannukseen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X