Juhlat

Mitä päälle ylioppilasjuhliin? Pukeutumisvinkit nais- ja miesvieraalle

Ylioppilasjuhlien pukeutumisetiketti ei ole kovin tiukka. Silti muutamat juhlapukeutumisen suuntaviivat kannattaa pitää mielessä asua suunnitellessa.

Oletko menossa juhlistamaan kevään ylioppilasta tai valmistunutta ja pohdit, mitä päälle ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin? Enää ei tarvitse pohtia, sillä kokosimme yhteen tärkeimmät ohjenuorat ylioppilasjuhlien pukeutumiseen.

Ylioppilasjuhlien pukeutuminen on mutkatonta, sillä etiketti ei ole kovin tiukka. Nyrkkisääntönä voi pitää, että juhlien päivänsankarin puvun tulisi olla kaikista näyttävin. Vieraan ei siis kannata lähteä kilpailemaan pukeutumisessa ja ylipukeutua esimerkiksi iltapukuun.

Lue myös: Ylioppilaslahja x 10: Ota talteen lahjaideat – näitä nuori oikeasti haluaa

Mitä päälle ylioppilasjuhliin naiselle?

Nainen pukeutuu ylioppilasjuhliin tyypillisesti mekkoon, jakkupukuun, housupukuun tai hameen ja paidan yhdistelmään. Materiaaleiksi kannattaa valita silkkiä tai kevyttä villaa, ei esimerkiksi farkkua.

Monet tapakouluttajat ohjeistavat, että ylioppilasjuhlien mekon helma ei saisi olla pitkä, koska kyseessä on päiväjuhla. Maksimekot ja -hameet ovat kuitenkin jo useamman vuoden olleet suuressa suosiossa ja niitä on nähty juhla-asuina juhlien kellonajasta riippumatta. Lieneekö mekon helman pituudella siis enää kovinkaan suurta väliä ylioppilasjuhlien pukeutumisessa?

Mitkään värit eivät ole kiellettyjä asuissa. Nainen voi värikkäiden vaatteiden lisäksi pukeutua halutessaan niin mustaan kuin valkoiseenkin.

Kenkiä ei tyypillisesti riisuta ylioppilasjuhlassa sisälläkään. Ohuet sukkahousut silottavat sääret näteiksi ja ovat tyypillisesti kuuluneet osaksi ylioppilasjuhlien juhla-asua, mutta viime vuosina erityisesti nuoret naiset ovat hylänneet ne.

Mikäli naisen omat lapset ovat valmistuneet ylioppilaiksi ja antaneet äidilleen äidinlyyran lahjaksi, ylioppilasjuhlissa on vihdoin oiva tilaisuus kiinnittää lyyrat rintapieleen. Lyyra kiinnitetään puvun rinnuksiin sydämen puolelle.

Lue myös: Onko äidinlyyra taas muodissa? Näin lyyraa käytetään!

Korut, laukun ja kengät voi valita omien mieltymystensä mukaisesti. Mikäli kesäjuhlia vietetään pihanurmella, kannattaa valita kengät, joissa ei ole kovin kapeaa ja helposti multaan uppoavaa korkoa.

Mitä päälle ylioppilasjuhliin miehelle?

Tyypillinen juhla-asu miehelle ylioppilasjuhliin on tumma tai muu yksivärinen puku. Puvun kanssa puetaan tyypillisesti siisti solmio. Koska ylioppilasjuhla on kesäjuhla, myös esimerkiksi vaalea pellavapuku sopii hyvin juhla-asuksi.

Nuori tai lapsi voi pukea päälleen esimerkiksi siistit tummat farkut ja kauluspaidan.

Pukuun yhdistetään pukukengät. Etikettiä voi kuitenkin myös rikkoa hallitusti ja tietoisesti pukemalla jalkaan tyylikkäät ja siistit tennarit. Myöskään miehet eivät riisu kenkiä sisätiloissa juhliessa.

Lue myös: Tumma puku: näin pukeudut, kun pukukoodina on tumma puku – ohjeet myös naiselle

Mitä sinä aiot laittaa päällesi ylioppilasjuhliin? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä päälle ylioppilasjuhliin? Pukeutumisvinkit nais- ja miesvieraalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.