Rippilahja

Mitä rippilahjaksi? Lue rippikoulupapin ja isosen vinkit

Kotiliesi kysyi Jyväskylän seurakunnan rippikoulupapilta Ville Tikkaselta ja kolmatta vuotta isosena toimivalta Katri Frimanilta, 18, mitä rippikoululaiselle kannattaisi antaa lahjaksi.

Tuottaako rippilahja päänvaivaa? Lue papin ja kolme vuotta sitten itse ripille pääseen isosen kolme vinkkiä rippilahjan hankintaan.

Oli juhla sitten rippijuhla, syntymäpäivä tai valmistujaiset, samat periaatteet pätevät lahjoihin. Katso myös tapakouluttajan vinkit: Mitä lahjaksi valmistuvalle?

Luota rippilahjassa perinteisiin

Pitäydy perinteisissä lahjoissa ja anna rippilahjaksi rippiristi tai joku muu koru, rannekello tai astioita.

Voisiko lahja olla myös perintökoru? Se voi olla arvokaskin. Lue vaikka: Suomalainen koru on keräilijän uusi suosikki

Papin vinkki: ”Anna nuoren osallistua ristin valitaan. Etenkin tytöille valikoima on laaja. Pojille vaihtoehtoja löytyy ehkä vähemmän.”

Isosen vinkki: ”Itse sain lahjaksi kaksi ristiä, mutta se ei haitannut, sillä halusinkin sellaisia. Myös kaikki saamani astiat tulivat käyttöön. Sitä paitsi, jos astialahjat menevät vikaan, ainahan niitä saa annettua edelleen lahjaksi. Pojalle oikein hieno rannekello voisi olla mieluisa lahja.”

Koristeellinen rippiristi

Kysy nuorelta rippilahjatoive

Jos haluat ottaa varman päälle, kysy rippikoululaiselta itseltään, mitä hän eniten toivoisi.

Papin vinkki: ”Monilla on joku harrastus, johon liittyvät lahjat voivat olla mieluisia. Tai raha, jolla voi hankkia, mitä haluaa. Itse ostin rippilahjarahoilla kitaran. Nyt kitara kulkee mukana myös rippikouluissa.”

Isosen vinkki: ”Moni toivoo rahaa, jolla voi ostaa, mitä haluaa. Summa voi olla mitä tahansa, esimerkiksi 20 euroa riittää aivan hyvin. Myös levyt tai elokuvat, joita itsekin toivoin, voivat olla hyvä lahja. Tytöt ilahtuvat usein laadukkaista meikeistä, esimerkiksi luomiväristä tai sivellinpaketista. Itselleni ehdottomasti paras lahja oli Taru sormusten herrasta -sormus, jota olin toivonut todella kauan.
Jos et halua kysyä toivetta suoraan lahjan saajalta, kysy hänen sisaruksiltaan. Kaverit tietävät vielä paremmin. Voit myös antaa lahjansaajalle kolme vaihtoehtoa, joista tämä voi valita mieluisimman.”

Rippilahja – luo elämyksiä, anna aikaa

Lahjan ei tarvitse olla tavaraa eikä sen arvoa mitata rahalla. Lahjaksi voi antaa myös elämyksen ja omaa aikaansa.

Papin vinkki: ”Lahja voi olla esimerkiksi ilta kummin kanssa. Nuorikin arvostaa sitä, että kummi tai muu sukulainen haluaa viettää aikaa hänen kanssaan. Moni nuori ei pääse itse kulkemaan kauemmaksi ja on tyytyväinen, jos joku vie hänet esimerkiksi syömään, elokuviin, keilaamaan, mökille tai päiväksi Linnanmäelle tai Särkänniemelle.”

Isosen vinkki: ”Pääsylippu jollekin keikalle tai esimerkiksi jalkapallo- tai jääkiekko-otteluun voi olla kiva. Kun lahjaksi saa kaksi lippua, mukaan voi pyytää kenet haluaa. Lahja voi olla myös matka. Siskoni sai rippilahjaksi Saksan-matkan. Minä halusin Pietariin mummin ja äidin kanssa.”

Huvipuistossa

Mikä rippilahja kannattaa unohtaa?

Papin vinkki: ”Ei kannata antaa mitään turhaa, sillä tavaraa on maailma täynnä.”

Isosen vinkki: ”Vaatteet ovat riski, vaikka tietäisikin oikean koon. Harva lahjanantaja tuntee saajan maun tarpeeksi hyvin. Useinmiten vaatteet jäävät käyttämättä.”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä rippilahjaksi? Lue rippikoulupapin ja isosen vinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X