Juhlat

Haaveena upeat kuvat juhlista? Näillä vinkeillä tilaat valokuvaajan ikuistamaan ainutlaatuiset hetket

Tulossa häät, ylioppilasjuhlat tai viisikymppiset ja haluat tietysti tallentaa hetken hienoihin kuviin? Jätä työ ammattilaiselle ja nappaa tästä ohjeet valokuvaajan tilaamiseen.

Kesä ja juhlat lähestyvät, ja kaikki on varattu, paitsi valokuvaaja. Mistä sitä repäisisi hienot kuvat? Vaikka monella onkin nykyään hyvät kamerat omasta takaa, ammattikuvaajan taitoja on vaikea päihittää.

Viimeinen potrettikuvaus auringonlaskussa. Valokuvaaja Lotta Polviander.
Viimeinen potrettikuvaus auringonlaskussa. Valokuvaaja Lotta Polviander.

Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää valokuvaajan tilaamisesta ensimmäisestä yhteydenotosta laskun maksamiseen:

Valitse valokuvaaja portfolion perusteella

Valokuvaajia on tarjolla paljon, joten sopivan valintaan kuluu helposti aikaa. Useimmilla valokuvaajilla on omat verkkosivut, joissa voi tutustua valokuvaajan portfolioon.

On hyvä pyytää kuvaajalta näytille kokonainen kuvagalleria, sillä muutama yksittäinen potrettikuva ei välttämättä vielä kerro kuvaajan tyylistä. Etenkin häissä tilannekuvat ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin potrettikuvat.

Valokuvaajilla saattaa olla hyvin erilaisia kuvaustyylejä. Jotkut kuvaavat dokumentaarisella tyylillä, tallentamalla spontaanisti ohimeneviä hetkiä ja tilanteita. Toiset taas keskittyvät rakennettuihin tilanteisiin ja pyytävät poseeraamaan.

Lue myös: Valokuvat talteen – 5 vinkkiä, joiden avulla saat digitaaliset valokuvat järjestykseen!

Valokuvaajat myös käsittelevät kuvat eri tavoin. Jotkut muokkaavat kuviin vahvat kontrastit, jotkut lämpimiä sävyjä ja toiset vanhanajan tyyliin pastellinsävyjä.

Tärkeintä on, että tyyli miellyttää omaa silmää, jotta kuvia jaksaa katsella vielä monta vuotta eteenpäin.

Hääpari Emilia ja Toni pyrähtelivät potrettikuvissa hetkeä ennen häävalssia. (c) Valokuvaaja Lotta Polviander.
Hääpari Emilia ja Toni pyrähtelivät potrettikuvissa hetkeä ennen häävalssia. Valokuvaaja Lotta Polviander.

Tutustu kuvaajaan ennen juhlapäivää

Jos mahdollista, kuvaaja kannattaa tavata ennen juhlapäivää, etenkin jos kyseessä on koko päivän isot kuvaukset, kuten häät. Lyhyempien potrettikuvausten kohdalla soittaminenkin voi riittää.

Tapaaminen on hyvä tilaisuus kertoa omista toiveistaan, jotta kuvaaja voi suunnitella kuvauksen niiden mukaan. Kuvausideoita voi kerätä etukäteen verkossa kuvakansioon inspiraatioksi.

Tapaamisessa valokuvaajaan myös pääsee tutustumaan. Monia jännittää olla kameran edessä, ja siksi onkin erityisen tärkeää, että valokuvaajan kanssa on hyvä olla. Tapaamisessa kuvaaja voi myös ottaa testikuvan, jolla saa murrettua jäätä.

Juhlapäivän lähestyessä kuvaaja kannattaa pitää ajan tasalla käytännön järjestelyistä, kuten liikenneyhteyksistä kuvauspaikalle, ohjelman aikataulusta ja tärkeistä ohjelmanumeroista. Jos juhlissa tarjotaan ruokaa, on hyvän tavan mukaista kattaa myös valokuvaajalle paikka pöydässä.

Sofian ylioppilasasuun kuului omatekemät korvakorut ja vyö. Valokuvaaja Maarit Kytöharju löysi leninkiin sopivan kuvaustaustan sattumalta.
Sofian ylioppilasasuun kuuluivat itsetehdyt korvakorut ja vyö. Valokuvaaja Maarit Kytöharju löysi leninkiin sopivan kuvaustaustan sattumalta.

Juhlapäivänä valokuvaaja käyttää ammattitaitoaan

Juhlapäivänä tapahtuu usein niin paljon, ettei valokuvaajan läsnäoloa ehdi edes huomata. Kokenut valokuvaaja liikkuu juhlatilassa huomaamattomasti ja tarkkailee tallentamisen arvoisia hetkiä myös etäältä.

Hääjuhlissa potrettikuvia saatetaan ottaa jopa kahdesti, ennen tai jälkeen vihkimisen ja illemmalla auringonlaskun aikaan. Ryhmäkuvia otetaan usein taukojen aikana, ruokailujen välissä.

Ylioppilaskuvaukset ja muut potrettikuvat otetaan usein eri päivänä kuin itse juhlia vietetään. Kuvaukseen miljöössä varataan noin 1–2 tuntia aikaa ja kuvaukseen studiossa puolesta tunnista tuntiin.

Hyvä kuvaaja panee itsensä peliin ja tekee sillä tavalla kuvattavan olon mukavaksi ja rentoutuneeksi.

Siirin ylioppilaskuva huokuu asennetta. (c) Valokuvaaja Maarit Kytöharju
Siirin ylioppilaskuva huokuu asennetta. Valokuvaaja Maarit Kytöharju.
Sulhanen ja bestmanit haluavat usein yhteiskuvaan. Valokuvaaja Lotta Polviander.
Sulhanen ja bestmanit haluavat usein yhteiskuvaan. Valokuvaaja Lotta Polviander.

Juhlien jälkeen odotetaan kuvia ja maksetaan lasku

Kun juhlat ovat juhlittu ja kuvat otettu, kuvia ei meinaa millään malttaa odottaa. Malttia kuitenkin tarvitaan, koska kuvien käsittelyyn saattaa mennä viikosta kuukauteen, kuvien määrästä ja kuvaajan työtilanteesta riippuen. Valokuvaajalta voi pyytää arvion siitä, kuinka pian kuvat valmistuvat.

Kuvien seulomiseen ja käsittelyyn menevää aikaa ei pidä aliarvioida. Se on monesti paljon pidempikestoinen työ kuin itse kuvaus. Yksistä häistä voi tulla helposti yli 3000 kuvaa, potrettikuvauksista yli 500. Häistä valokuvaaja toimittaa asiakkaalle noin 400–700 käsiteltyä kuvaa.

Lue myös: Näin saat hyvän kuvan lemmikistä

Monet valokuvaajat käyttävät verkossa kuvagalleriaa, jonka kautta he välittävät valmiit kuvat asiakkaalle. Kuvagallerian voi jakaa vieraille, jos kuvaaja sen sallii, laittamalla linkin kiitoskorttiin. Galleriasta kuvat voi myös ladata omalle koneelleen.

Jotkut kuvaajat tarjoavat myös mahdollisuuden tilata printtikuvia ja muita kuvatuotteita, kuten mukeja, kangastauluja tai kortteja. Näistä tuotteista laskutetaan erikseen.

Valokuvaaja ottaa mielellään vastaan palautetta, joten kerro, jos kuvissa jokin jäi mietityttämään. Palaute auttaa kuvaajaa tekemään työnsä paremmin seuraavan asiakkaan kohdalla.

Jos julkaiset kuvia sosiaalisessa mediassa, muista mainita kuvaajan nimi. Hyvä maine ja näkyvyys ovat kuvaajayrittäjälle elinehto.

Kaksoset Velma ja Toivo ponnahtavat ilmaan ylioppilaskuvassa. Valokuvaaja Maarit Kytöharju.
Kaksoset Velma ja Toivo ponnahtavat ilmaan ylioppilaskuvassa. Valokuvaaja Maarit Kytöharju.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haaveena upeat kuvat juhlista? Näillä vinkeillä tilaat valokuvaajan ikuistamaan ainutlaatuiset hetket

Jore Puusa

Minua eläköityneenä ammattikuvaajana nauratti juttu, joka oli täynnä omituisia väittämia valokuvaajan ammatista.!
Ja eniten minua nauratti – miten ihana ja liikuttava mainos kahdelle kuvaajalle oli jaksettu tehdä. Journalistiliiton ohjeissa tällainen puffaus on kiellettyä ja sitä sanotaan tekstimainonnaksi – koska toimituksen, toimittajan ja kuvaajien välille löytyy yhteys.
Nykyaikaa, huhhuh.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.