Kulttuuri

Hautajaiset – opas hautajaisten järjestämiseen ja niihin osallistumiseen

Hautajaiset sisältävät paljon erilaisia järjestelyjä, joiden hoitaminen voi tuntua raskaalta. Kokosimme avuksesi oppaan hautajaisten järjestämiseen ja niihin osallistumista varten.

Hautajaisiin liittyvistä käytännön toimista huolehtii yleensä hautaustoimisto. Kuolintodistuksen saa vainajaa hoitaneelta lääkäriltä. Jos hautapaikkaa ei ole valittu ennalta, se on hankittava kirkkoherranvirastossa. Papin kanssa sovitaan hautajaisten ajasta, paikasta, siunaustilaisuuden kulusta ja virsistä. Siunaustilaisuudesta voi painattaa ohjelman.

Lue myös: Kun läheinen kuolee: Kuka saa käyttää vainajan pankkitiliä?

Arkun kantajista sovitaan ennalta. Lehteen laitettava kuolinilmoitus voi toimia kutsuna hautajaistilaisuuteen. Vasta kun vainajan lähimmät tietävät poismenosta, voi kuolinilmoituksen julkaista. Hautajaiset voi myös järjestää ensin ja julkaista kuolinilmoituksen vasta hautajaisten jälkeen, jos haluaa järjestää hiljaisen tilaisuuden.

Siunaustilaisuuden kulku

Arkku on valmiiksi aseteltuna alttarin edessä. Arkku voidaan myös kantaa tilaisuuden alkaessa sisään lähiomaisten seuratessa arkun jäljessä. Lähiomaiset istuvat edessä oikealla ja vasemmalla istuvat ystävät, viralliset vieraat ja työtoverit.

Kukkatervehdyksen laskevat ensin vainajan lähiomaiset. Sitten muut omaiset, viralliset tervehdykset, ystävät. Kun kukat on laskettu, arkulla seisotaan hetki hiljaa ja kumarretaan vainajan lähiomaisille. Silloin voi pitää muistopuheen, ellei toisin ole toivottu.

Jos hautaan laskeminen tapahtuu heti siunaustilaisuuden jälkeen, kukin saattajista ottaa omat kukkansa arkun ääreltä laskeakseen ne uudelleen hautakummulle. Tervehdyksiä ei enää lueta uudestaan.

Kun arkku kannetaan ulos, hautajaisväki saattaa kantajia ja arkkua kulkueena, jossa lähiomaiset kulkevat arkun jäljessä. Arkku lasketaan hautaan ja peitetään kannella, jonka päälle lasketaan kukkatervehdykset.

Polttohautaus 

Ruumiinsiunaus voidaan toimittaa joko kirkossa tai krematoriokappelissa. Siunaustilaisuuden päätyttyä arkku jää sinne paikoilleen.

Siunaustilaisuuden kulku krematoriohautajaisissa sujuu samaan tapaan kuin arkkuhautajaisissa, mutta arkun kantamisen sijasta omaiset laskevat kukkavihkonsa arkun alttarinpuoleiselle sivustalle.

Uurna lasketaan hautaan noin viikon kuluessa ruumiinsiunauksesta. Uurnanlaskutilaisuudesta sovitaan hautausmaan hoitajan kanssa, ja tällöin paikalla ovat vain kaikkein lähimmät omaiset.

Lue myös Anna.fi:stä: Miltä tuntuu kokeilla arkussa makaamista tai suunnitella omia hautajaisia? Kuolemasta halutaan nyt puhua, ja se on asiantuntijoiden mukaan hyvä asia

Muistotilaisuus

Jos muistotilaisuus järjestetään, sinne kutsutaan hautajaisvieraat ennen haudalta poistumista. Muistotilaisuudessa on annettava omaisille ja ystäville mahdollisuus lausua muistosanoja vainajasta. Myös pappi voi puhua muistotilaisuudessa. Adressien lukemista ei saa unohtaa.

Surutaloissa lippu on hautajaispäivänä laskettuna puolitankoon, kunnes se haudalta tultua nostetaan ylös.

Hautajaisten jälkeen lähetetään kiitoskortti kaikille niille, jotka ovat muistaneet vainajaa adressein ja kukin.

Siviilihautajaiset

Usein omaiset haluavat haudata kirkkoon kuulumattoman vainajan kirkollisin seremonioin. Tämä on mahdollista, ellei vainaja ole ennen kuolemaansa lausunut päinvastaista toivomusta. Siunauskappelin käytöstä siviilihautajaisiin on seurakunnilla omat käytäntönsä. Siviilihautajaiset suoritetaan ilman uskonnollisia menoja, mutta yhtä arvokashenkisesti.

Teksti kirjasta Kaunis käytös, hyvät tavat. Raili Malmberg, Kotiliesi 1990.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hautajaiset – opas hautajaisten järjestämiseen ja niihin osallistumiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.