”Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä” – tiesitkö, miksi helluntaita vietetään?

Helluntai käynnistää kesän. Lue infopaketti yhdestä vuoden tärkeimmästä pyhäpäivästä ja nappaa herkulliset ruokavinkkimme juhlaan! 

Jos ei heilaa helluntaina niin juhannuksena jono… Vai miten se menikään? Helluntain sananlaskut ovat monille tuttuja, mutta muistatko miksi päivää vietetään? Entä mille päivälle helluntai osuu tänä vuonna?

Kristillisessä perinteessä helluntai merkitsee kristillisen seurakunnan perustamista ja sitä juhlitaan Pyhän Hengen vuodattamisen muistoksi. Sen päivämäärä vaihtelee vuosittain, sillä helluntaita vietetään aina 10 päivää helatorstain jälkeen eli 50 päivää pääsiäisestä. Vuonna 2022 helluntai osuu kesäkuun 5. päivälle.

Lue myös: Helatorstai ei ole aina ollut torstai – muistatko, minkä takia sitä vietetään?

Miksi heila juuri helluntaiksi?

Helluntai on yksi vanhimmista kristillisistä juhlista, ja sitä on juhlittu ainakin 200-luvulta lähtien. Juhlapäivän juuret ovat myös juutalaisten šavuot-juhlassa, jota juhlitaan kesän alkamisen merkiksi.

Vaikka helluntain alkuperä on monille hämärän peitossa, päivään liitettävät sanonnat ovat tuttuja. Helluntain heilasteluun liittyvät lausahdukset lienevät peräisin 1800-luvun talonpoikaiskulttuurista, jossa helluntai oli yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Silloin helluntain aikoihin tanssittiin, laulettiin ja pukeuduttiin parhaimpiin, sillä joskus alkukesän kesäheilasta saattoi syksyn saapuessa tulla aviopuoliso.

Yksi helluntain tärkeimmistä perinteistä on pitkään ollut helluntaisauna. Saunaseuraksi otettiin usein uusista koivunoksista tehty vihta tai vasta. Muita helluntain perinteitä ovat olleet erilaiset kesätaiat, helavalkeiden poltot ja helkavirsien laulamiset. Myös säätä tarkkailtiin entisaikoina huolellisesti, sillä sen uskottiin antavan viitteitä tulevasta.

Lue myös Anna.fi: Ihanat, odotetut arkivapaat! Mutta tiedätkö, miksi mitäkin vapaapäivää vietetään? Testaa tietosi!

”Kun ois kesä ja helluntai eikä milloinkaan talvi ja maanantai” – nappaa ihanat ruoka-ohjeet!

Koska helluntai käynnistää kesäkauden, päivää sopii juhlistaa ihanilla alkukesän herkuilla. Kokosimme alle kesäiset vinkkimme kesäkeitosta salatteihin ja raikkaista juomista makeisiin makupaloihin.

Miltä kuulostaisi Maisemakahvilan klassinen raparperipiirakka? Entä raikas melonisalaatti tai uudet perunat? Kokeile rohkeasti ihanan kesäisiä pavlovia, joiden päälle voit koota tuoreita marjoja, kermavaahtoa ja muita herkkuja. Tervetuloa, kesä!

Lue myös: Floristi neuvoo: ”Näin teet näyttävän kukkaseppeleen itse!”

Lähteet: Juhlapyhät, Kirkko ja kaupunki, Päivyri

Keskustelu

Kommentoi juttua: ”Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä” – tiesitkö, miksi helluntaita vietetään?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X