Kulttuuri

Kiinalainen uusivuosi on kuin joulu suomalaisille – katso uudenvuoden ajankohta ja perinteet

Perhe, ruoka ja ilotulitteet ovat keskiössä, kun kiinalainen uusivuosi koittaa. Milloin uusivuosi on ja miten sitä tarkalleen ottaen juhlitaan?

Kiinalainen uusivuosi 2023 on sunnuntaina 22. tammikuuta. Silloin alkaa jäniksen vuosi.

Uudenvuoden päivämäärä perustuu kiinalaiseen kuukalenteriin, ja kiinalainen uusivuosi osuu eri vuosina eri päiville. Uuttavuotta vietetään tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välisenä aikana. Aatto on talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivänä.

Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisille vuoden kohokohta, tärkeydeltään sama kuin joulu suomalaisille. Uusivuosi on kiinaksi 春节 (chunjie), mikä tarkoittaa kevätjuhlaa.

Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan muuallakin kuin Kiinassa. Esimerkiksi Helsingissä on järjestetty vuodesta 2007 lähtien sisällöltään vaihteleva tapahtuma, johon on kuulunut muun muassa markkinat. Tänä vuonna tapahtuma on verkossa.

Kiinalainen uusivuosi 2023 eli kevätjuhla vietetään perheen kanssa

Kuten joulu Suomessa, uusivuosi Kiinassa tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen ja irtautumiseen hektisestä työstä ja opiskelusta.

Uusi vuosi otetaan vastaan yhdessä ydinperheen kanssa. Kiinan sisällä tehdään satoja miljoonia matkoja, kun esimerkiksi kaupungissa töissä olevat vanhemmat matkaavat maaseudulle isovanhempien hoidossa olevien lastensa luo. Uusivuosi onkin todennäköisesti ajankohta, jolloin suurin määrä ihmisiä siirtyy paikasta toiseen.

Aattona perheet kokoontuvat nauttimaan runsaan, useista ruoista koostuvan illallisen. Illallisella tarjottavat ruoat vaihtelevat alueittain.

Syömisen lomassa tai sen jälkeen käydään ampumassa ilotulitteita, joiden paukkeen uskotaan karkottavan pahat henget.

Uuden vuoden juhlinta ei rajoitu vain aattoon

Ennen uudenvuodenaattoa saatetaan siivota, ostaa lahjoja, palvoa esi-isiä sekä koristella ovet ja ikkunat punaisilla paperikoristeilla sekä suojelushahmojen kuvilla.

Aaton jälkeisinä päivinä käydään tapaamassa samassa kaupungissa asuvia lähisukulaisia, kuten tätejä ja setiä ja serkkuja. Vierailuille pukeudutaan parhaimpiin. Osa vierailee myös markkinoilla ja temppeleissä sekä haudoilla. Perinteisesti lapsille on annettu seteleitä sisältävä punainen kirjekuori, jonka uskotaan tuovan onnea. Nykyään rahaa ja punainen kirjekuori voidaan antaa digitaalisesti.

Kiinalaisen uuden vuoden juhlissa pyritään siihen, että uudesta vuodesta tulisi hyvä ja aiempaa menestyksekkäämpi. Kiinalaiset toivottavat toisilleen hyvää terveyttä, onnea ja menestystä.

Kiinassa uudenvuoden tienoilla on noin viikon loma, joka saattaa olla vuoden ainoa loma. Uutta vuotta juhlitaan eri tavoin kaksi viikkoa. Juhlinta päättyy uuden vuoden 15. päivänä lyhtyjuhlaa, jolloin ripustetaan lyhtyjä ja syödään makealla täytteellä täytettyjä riisipalloja. Juhlintaan voi kuulua myös muun muassa ilotulitusta ja kulkueita.

Kaiken kaikkiaan uusivuosi vaikuttaa Kiinassa noin kuukauden ajan elämänmenoon. Uusivuosi on kuin suomalainen heinäkuu, jolloin työasiat eivät oikein etene ja viranomaisasioita on vaikea hoitaa.

Lue myös: Kiinasta Suomeen muuttanut Minhua Zinh: ”Mieheni ihmetteli, miksi huudan hänelle”

Juttua varten on haastateltu Suomi–Kiina-seuran puheenjohtaja Mikko Puustista. Muut lähteet: Kiinalainenuusivuosi.fi ja Aasianmatkat.fi

Juttua muokattu 16.1.2023: Päivitetty päivämäärät vuodesta 2022 vuoteen 2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinalainen uusivuosi on kuin joulu suomalaisille – katso uudenvuoden ajankohta ja perinteet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.