Juhlat

Juhlien järjestäjä, eivätkö rahasi riitä ammattivalokuvaajaan? Näillä vinkeillä otat juhlistasi ihanat valokuvat itse!

Muotokuvan nappaaminen päivänsankarista tai juhlahetkien taltiointi onnistuvat kotikuvaajaltakin, kun malttaa muistaa perusasiat. Lue nämä vinkit, niin muistot taltioituvat kauniisti!

Kuva-albumit ovat kullan arvoisia muistoja menneistä juhlista ja elämän kohokohdista. Mutta kun ammattikuvaajaa ei ole, miten kuvaan juhlat itse?

Kuvaa juhlat itse ja vie juhlien sankari vaikka pellolle poseeraamaan.
Miten kuvaan juhlat itse? Näillä ohjeilla potretin ottaminen onnistuu vaikka omasta lapsesta tai sisaruksesta.

Omallakin kameralla voi saada ihmeitä aikaan, jos tietää, mitä tekee. Näillä yksinkertaisilla ohjeilla saat hyvät kuvat vaikka kameran tekniikka ei olisikaan täysin hallussa!

Lue myös: Haaveena upeat kuvat juhlista? Näillä vinkeillä tilaat valokuvaajan ikuistamaan ainutlaatuiset hetket

Näin otat muotokuvan:

1. Suunnittele kuvaus etukäteen

Kaikkein tärkeintä on saada päivänsankarista muotokuva, joka sopii vaikka kehyksiin tai kiitoskorttiin.

Jos muotokuvat otetaan juhlapäivänä, kuvauksen ajankohdasta kannattaa sopia etukäteen. Juhlaseurueesta voi erkaantua vaikka kahvitauon aikana hetkeksi sivummalle ottamaan kuvia.

Usein parasta on hoitaa kuvaus kaikessa rauhassa ennen vieraiden saapumista.

Kuvauspaikka kannattaa suunnitella sankarin toiveiden mukaan. Luonto, kuten metsä, pellot ja meri- tai järvimaisemat ovat aina toimivia kuvauspaikkoja. Kaupunkimaisema tai teollinenkin ympäristö voi toimia mainiosti, jos se tuntuu sopivan kuvattavan tyyliin.

Onnistunut potretti syntyy helpoimmin, kun kuvan tausta on rauhallinen. Lipputankoja, muita ihmisiä ja häiritseviä elementtejä kannattaa välttää.

Sen sijaan räväkätkin värit saattavat toimia hyvin tehokeinona kuvan taustalla. Esimerkiksi värikäs talonseinä voi olla kuvan juju.

Jos haluaa perehtyä kameran tekniikkaan, kameran aukkoa kannattaa säätää potrettikuvauksien ajaksi isommaksi. Suurella aukolla kuvan kohde erottuu taustasta parhaiten. Suurin aukkolukema on kamerasta riippuen 1.4–4. Aukkoa säätäessä muista, että mitä suurempi aukko on, sitä pienempi aukon luku on.

2. Huolehdi osallistujien hyvinvoinnista

Jos kuvaukseen osallistuvilla on kurja olo, se näkyy jäljessä. Nälkäisenä sankari näyttää nyrpeätä naamaa ja kuvaaja menettää nopeasti malttinsa. Suurin riski nälkäkiukun aiheuttamiin riitoihin on silloin, jos kuvaa ottaa perheenjäsen. Varmista siis, että sekä kuvaaja että kuvattava ovat syöneet, juoneet ja nukkuneet kunnolla ennen kuvauksia.

Kiire on toinen kuvaajan vihollinen. Juhlapäivät ovat yleensä melko kiireisiä, joten muotokuvien ottamista eri päivänä kannattaa harkita.

Tällöin kuvia voi ottaa rauhassa, ilman että täytyy kiirehtiä heti takaisin juhliin. Kuvauslokaatiossakin voi silloin käyttää enemmän luovuutta.

Miten kuvaan juhlat itse? Näillä ohjeilla potretin ottaminen onnistuu myös hääparista.
Hääpotreteissakin rauhallinen tausta on varmin valinta.

3. Mieti valoa

Kun otat potrettikuvia, harkitse tarkkaan, mihin asetat kuvattavan. Jos mieluisa kuvaustausta on vastavaloon, se kannattaa yleensä unohtaa.

Kuvauksen kannalta paras valo tulee sivuviistosta, mallista katsottuna noin 45 asteen kulmasta. Valoa ei siis kannata suunnata tulemaan suoraan edestä tai aivan sivultakaan, vaan näiden väliltä.

Vastavaloon kuvaaminen on mahdollista, mutta haasteellista. Se vaatii enemmän kameran tekniikalta ja kuvaajan ammattitaidolta. Jos käsillä ei ole hyviä ammattisalamia tai heijastimia, kuvattavasta tulee helposti tumma siluetti vaalean taustan edessä.

Vaikka juhliin toivotaankin aurinkoista säätä, kirkas auringonvalo on kuvaajan inhokki. Suora valo ei imartele kuvattavaa, joka yrittää siristellä pitääkseen silmänsä auki. Kovassa valossa kasvoille ei synny varjoja korostamaan kasvojen piirteitä ja kasvot kiiltelevät herkästi.

Kovalla auringonpaisteella sankari kannattaa kuvata sivuviistosta ja lähellä jotain vaaleaa pintaa, joka heijastaa kasvojen varjopuolellekin valoa. Näin valo on kuvattavalle armollinen.

Lue myös: Valokuvaaja neuvoo: 5 vinkkiä, joiden avulla saat hyvän kuvan lemmikistäsi

Kun kuvaat juhlat itse, kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja spontaaneihin nauruihin.
Lapset ovat hauska kuvauksen kohde, koska he eivät yleensä jännitä kameran läsnäoloa. © iStock

Näin kuvaat juhlat:

1. Kiinnitä huomiota hymyihin ja yksityiskohtiin

Itse juhlissa kuvatessa tärkeintä on tallentaa juhlien hyvä tunnelma. Parhaiten tunnelma välittyy hymyjen ja naurujen kautta. Pidä siis tilannetta silmällä ja räpsäise kun nauru raikaa.

Aitojen, spontaanien tilanteiden tallentamisessa helpottaa teleobjektiivi, jolla voi zoomata vähän kauemmaksi. Tällaisia ovat objektiivit, joiden polttoväli ylittää 70 mm. Silloin kuvaajan ei tarvitse tulla aivan liki vieraita tallentaakseen hauskat hetket.

Ihan peruskamerallakin saa otettua hyvät kuvat, kunhan muistaa tulla tarpeeksi lähelle.

”If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough”, kuuluu maailmankuulun kuvajournalistin Robert Capan ohje.

Kun tärkeimmät hetket ovat tallessa, muista myös yksityiskohdat. Millainen kakku oli? Miten juhlatila oli koristeltu? Millainen kampaus sankarilla oli? Leikkivät lapset ovat myös oiva kuvauksen kohde, koska he eivät yleensä jännitä kuvaamista yhtä paljon kuin aikuiset, vaan jatkavat touhuaan luonnollisesti.

Näin kuvaat juhlat itse vaikkapa puhelimella. Kännykkäkamerat ovat nykyään hyvälaatuisia.
Juhlien kuvaaminen voi onnistua myös kännykällä. Selfiessä kuvaaja pääse itsekin mukaan kuvaan.

2. Muista ottaa ryhmäkuva

Koita saada jokaisesta vieraasta ainakin yksi kuva, jotta kaikista jäisi eloisa muisto myöhemmille vuosille. Vaikka kuvaaminen voi tuntuakin siinä hetkessä vaivalloiselta, kuvat ovat kultaisia muistoja myöhemmin.

Yksi hyvä nyrkkisääntö ryhmäkuvissa on, että kuvattavia kannattaa pyytää poseeraamaan kylki kyljessä. Usein ihmiset jättävät toistensa väliin tyhjää tilaa, mikä pistää kuvissa silmään.

Koko porukasta kuvan ottaminen voi olla vaikeata, jos vieraita on paljon. Nouse jakkaralle, tikkaille tai mäen päälle ja kuvaa ihmisjoukko alaspäin. Tällä tavalla kaikkien kasvot mahtuvat paremmin kuvaan.

Jos haluat itse kuvaan, käytä jalustaa ja kameran ajastinta tai ota selfie kännykkäkameralla. Nykyajan puhelimissa on hyvät kamerat, ja selfie tuo rentoutta ja yhdessä tekemisen meininkiä.

Sitten vaan: sano muikku!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlien järjestäjä, eivätkö rahasi riitä ammattivalokuvaajaan? Näillä vinkeillä otat juhlistasi ihanat valokuvat itse!

Jore Puusa

Juttu on täyttä roskaa. Ohjeissa on perustason oikeita asioita – mutta näillä ohjeilla niitä ei pysty sellainen kuvaaja toteuttamaan, jolle juttu on kohdennettu.
On äärimmäisen moraalitonta tuudittaa lukijat uskoon, että ammattikuvaajat voi pikkuhiljaa unohtaa ja tärkeät asiat voi kuvata itse.
Näin tuhotaan koulutettujen kuvaajien tulevaisuus ja ennenkaikkea tuhotaan kotien valokuvakoosteiden visuaalisuus.
Ja..jutun aloittava kamera on filmijärkkäri — EI digikamera.
Hyvin arvelittavaa ja valokuvan ammattilaisia vihaavaa tekstiä.

Jore Puusa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.