Juhlat

Miten rippijuhlat järjestetään? Tapakouluttaja neuvoo oikeaoppisen kutsun, ohjelman, tarjoilut ja pukeutumisen

Rippikoulun ja konfirmaation jälkeen on juhlan aika. Rippijuhliin voi kutsua lähimmät sukulaiset tai isommankin väkijoukon. Tarjottavaksi sopivat perinteiset kahvipöydän leivonnaiset.

Rippikoulun ja konfirmaation jälkeen juhlitaan nuoren ripille pääsyä. Rippijuhlat ovat nuoren aikuistumisen juhla, kertoo tapakouluttaja ja tietokirjailija Helena Valonen.

”Rippikoulu valmistaa nuorta siihen, että omat siivet alkavat hiljalleen kantaa. Vanhemmat alkavat irrottaa lapsen elämänohjauksesta ja nuori on jo osittain vastuussa omassa elämästään”, Valonen sanoo.

Mutta miten rippijuhlat järjestetään? Jokainen tekee sen omalla tavallaan. Silti hyviä tapoja ei kannata unohtaa. Valonen kertoo, mitä asioita juhlien järjestelyssä tulee ottaa huomioon, ja millainen etiketti juhlaan kuuluu.

Lue myös: Onnittele ripille päässyttä tai Prometheus-leirin käynyttä nuorta – valitse kaunein runo lukijoiden suosikeista

Perhejuhliin kuuluu yleensä kahvitarjoilu.

Missä rippijuhlat järjestetään?

Rippijuhlat voi järjestää ripille päässeen kotona, vuokratussa juhlatilassa tai esimerkiksi ravintolassa. Jos kotona on viihtyisä puutarha, juhlat voi viettää myös ulkona sään salliessa. Jotkut pystyttävät pihalle juhlateltan sadesäiden varalta.

Jos juhlat järjestetään kotona, koti siistitään ja järjestellään juhlia varten. Eteisen lattiat kannattaa tyhjentää kengistä ja mahdollisesti naulakot takeista. Tuoleja voi asetella huoneiden reunoille tai istuinryhmiksi vieraita varten. Kylpyhuoneisiin tuodaan puhtaat pyyheliinat ja ylimääräisiä vessapaperirullia.

Milloin rippijuhlat järjestetään?

Toisin kuin ylioppilasjuhlat, konfirmaatiot eivät ajoitu aina samalle viikonlopulle. Konfirmaatiotilaisuus on useimmiten sunnuntaipäivänä. Juhlat voidaan järjestää joko heti kirkkotilaisuuden jälkeen, samana iltana tai jonakin toisena päivänä.

Ketä rippijuhliin kutsutaan?

Ripille pääsevä nuori laatii kutsuvieraslistan vanhempien kanssa. Juhlaan kutsutaan rippilapsen ystävät ja lähimmät sukulaiset sekä kummit. Halutessaan voi myös järjestää isommat juhlat, joihin kutsutaan laajempi tuttavapiiri ja vaikkapa naapurit.

Kirkkoon ei tarvitse erikseen kutsua vieraita. Kirkko on avoin kaikille ja kaikki halukkaat saavat osallistua konfirmaatioon. Yleensä kirkossa paikalla on vähintään ripille päässeen ydinperhe ja kummit.

Joillakin paikkakunnilla on tapana kutsua juhliin myös rippikoulun pappi ja isoset. Pappi kiittää jokaisesta kutsusta, ja saapuu juhlaan, jos hänen työaikansa kesäisenä juhlapäivänä sallii. Isoset voivat kutsua myös kaikki ripille päässeet ryhmänsä jäsenet yhteisjuhlintaan, jonne myös pappi kutsutaan.

Mitä rippijuhlakutsuun kirjoitetaan?

Rippijuhlakutsun voi lähettää korttina, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Joillakin paikkakunnilla on tapana laittaa rippijuhlista ilmoitus paikallislehteen, jolloin kaikki halukkaat paikkakuntalaiset voivat osallistua juhlaan.

Kutsu kannattaa lähettää mahdollisimman ajoissa, viimeistään kolme viikkoa ennen juhlaa. Kutsussa ilmaistaan, keitä juhlaan kutsutaan. Esimerkiksi: Maija ja Matti Meikäläinen perheineen.

Kun kyseessä on kahvikutsut tai noutopöytä, vieraat saavat lipua sisään aikavälin puitteissa. Kutsuun voi kirjoittaa esimerkiksi: Olette lämpimästi tervetulleita klo 13–18. Vaihtoehtoisesti vieraat voi kutsua syömään lounasta tiettynä kellonaikana, esimerkiksi näin: Olette lämpimästi tervetulleita lounaalle klo 13. Silloin kutsussa on hyvä pyytää ilmoittamaan mahdollisista allergioista.

Juhlien järjestäjä voi valita, haluaako hän vieraiden ilmoittautuvan juhlaan. Siinä tapauksessa kutsun loppuun kirjoitetaan ”Vastausta pyydetään” ja päivämäärä, johon mennessä ilmoittautumiset toivotaan. Ilmoittautuminen auttaa juhlan järjestäjää tarjoilujen mitoittamisessa.

Jos toivoo vieraiden pukeutuvan erityisen juhlavasti, kutsun loppuun voi kirjoittaa ”Pukukoodi: Tumma puku”.

Rippijuhlissa on usein noutopöytä.

Millaiset tarjoilut sopivat rippijuhliin?

On hyvä sopia etukäteen, kuka ottaa vastuun ruokien ja juomien tarjoilusta. Jos ulkopuolista tarjoilijaa ei palkata juhliin, voivat esimerkiksi ripille päässeen vanhemmat sisarukset tai muut läheiset ottaa vuorotellen vastuun tarjoilusta tai seisovan pöydän hoitamisesta.

Kauniisti katettu juhlapöytä pöytäliinalla ja servieteillä luo tunnelmaa ja kutsuu jokaista nauttimaan juhlatarjoiluista. 

Kahvipöytään on hyvä varata myös teetä ja lapsille mehua. Leivonnaiset valitaan perheen maun mukaan.

Seisovaan pöytään sopivat kesäisin raikkaat salaatit, kuten kalasalaatti, lihapohjainen salaatti ja kasvissalaatti. Lämmin lounas on paikallaan, jos vieraat ovat lähteneet matkaan jo aamulla. Seisovassa pöydässä tulee huomioida, että tarjolla on sopivaa syötävää myös kasvissyöjille, keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille.

Juhlien sisääntulossa on hyvän tavan mukaista tarjoilla tervetulijaismalja, joka voi olla lasillinen mehua, simaa tai sitruunavettä.

Millaista ohjelmaa rippijuhlissa on?

Rippijuhlien etikettiin kuuluu, että jompikumpi ripille päässeen vanhemmista pitää puheen. Perinteisesti myös kummisetä tai -täti pitää puheen. Jos juhlassa on seisova pöytä ja istumajärjestys on vapaa, kuka tahansa juhlavieraista saa pitää spontaanin puheen, lausua runon tai laulaa.

Halutessaan rippijuhliin voi myös järjestää muita ohjelmanumeroita, kuten musiikkiesityksiä. Jos suvussa on soittajia tai laulajia, heitä voi etukäteen pyytää esiintymään. Musiikkiesitykset luovat lämmintä juhlatunnelmaa.

Miten rippijuhliin pukeudutaan?

Jos kutsussa on mainittu pukukoodiksi tumma puku, naisetkin pukeutuvat astetta juhlavampaan asuun. Muutoin vieraat saavat valita itse, mitä laittavat päälle. Pukeutumisen kuuluu kuitenkin aina olla siisti, oli kyseessä sitten ripille päässyt tai kutsuvieras.

Siisti pukeutuminen tarkoittaa miehillä vähintään valkoista paitaa, suoria housuja ja bleiseriä tai siistiä neuletta. Naisilla siisti asu ei ole paljastava, liian avonainen tai lyhyt. Tiukan etiketin mukaan edes olkapäitä ei tulisi paljastaa. Asu voi olla juhlava housuasu tai mekko.

Mitä vieraiden pitäisi muistaa rippijuhlissa?

Rippijuhliin saapuessaan vieraan on kohteliasta onnitella ensimmäiseksi ripille päässyttä nuorta ja hänen vanhempiaan. Nuorelle annetaan perinteisesti yksi kukka, joka voi olla ruusu tai jokin muu kukka. Kukka on kohteliasta poistaa etukäteen sellofaanista, jotta kotiin ei kerry roskia.

Kukan lisäksi voi halutessaan antaa lahjan. Lahja voi olla lahjakortti, jotain yhteistä tekemistä tai rahalahja. Nuorelta voi myös kysyä lahjatoiveita. Lahja on aina arvokas. Sen arvoa ei ole sidottu rahaan vaan läsnäolijan vilpittömään iloon yhteisestä juhlasta.

Juhlavieraita on kohteliasta tervehtiä juhliin saapuessa. Jos huoneessa on alle kymmenen henkilöä, heidät kaikki kätellään. Kättelyn yhteydessä esittäydytään tarvittaessa. Jos juhlavieraita on yli kymmenkunta, riittää, että vieraita tervehtii yhteisesti ovensuussa ja sitten kättelee sen seurueen, jonka seuraan liittyy.

Juttua muokattu 25.5.2023: Juttu päivitetty ajan tasalle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten rippijuhlat järjestetään? Tapakouluttaja neuvoo oikeaoppisen kutsun, ohjelman, tarjoilut ja pukeutumisen

Hannuli

Hei!

Minua kiinnostaa lapseni (poika) asusteet. Pitääkö hänelle ostaa puku vai käyvätkä muut siistit vaatteet esim. suorat housut, vaalea paita.

Ystävällisin terveisin

Hanna Laukkanen
Tolosentie 225
99800 IVALO

hanna_marjukka@hotmail.com

Sinun täytyy kommentoidaksesi.