Ristiäiset: Nimen valinta

Nimen valinta on tärkeä päätös. Lapsi kastetaan tavallisesti noin kahden kuukauden ikäisenä. Ristiäisten tärkeimpiin esivalmisteluihin kuuluu tietysti nimen valitseminen. Tuleeko pienokaisesta mummin tai kummin kaima, vai nimettäisiinkö hänet ehkä vanhempien ihaileman taiteilijan mukaan.

Nimetkin ovat alttiita muotivirtauksille. Viime vuosina Samit ja Laurat ovat saaneet tehdä tilaa vanhahtaville ja eksoottisille nimille. On ihan mukavaa, jos nimen valinnassa on käytetty sen verran mielikuvitusta, ettei kaimoja löydy hiekkalaatikolta kovin montaa. Mutta yliampumista kannattaa välttää: kovin outo tai vaikeasti lausuttava nimi tuottaa hankaluuksia ympäristölle ja lapselle itselleen.

Lapsen nimi on tapana pitää salassa siihen asti, kunnes pappi sen juhlallisesti ilmoittaa kasteen yhteydessä. Luontevin paikka toimitukselle on ehkä koti, jos tilat eivät ole kovin ahtaat. Mikäli ristiäiset pidetään kirkossa tai kappelissa, tila on syytä varata hyvissä ajoin etukäteen.

Yleinen käytäntö on, että kotiseurakunnan pappi kastaa vastasyntyneen. Mikään ei kuitenkaan estä vanhempia pyytämästä sukulaispappia tai jonkin toisen seurakunnan edustajaa. Tällöin on muistettava sopia korvauksesta.

Avainsanat

Keskustelu

”Nimen valinta on tärkeä päätös. Lapsi kastetaan tavallisesti noin kahden kuukauden ikäisenä.” Ristiäiset eivät ole ensisijaisesti nimenantojuhla, vaikka sitä yleisesti sellaisena pidetäänkin. Ajattelin varmistaa, kun teksti on siinä suhteessa ehkä vähän harhaanjohtava. Ristiäiset ovat ennenkaikkea juhla, jossa lapsi nimeltä kutsutaan seurakunnan jäseneksi. Tähän tietysti tarvitaan se nimi:) Mutta vanhemmat antavat sen, ei pappi – pappi ei edes siunaa sitä nimenantoa.

Kommentoi juttua: Ristiäiset: Nimen valinta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X