Kulttuuri

Tiesitkö, että Suvivirsi sai uuden säkeistön? Testaa, kuinka hyvin osaat Suvivirren sanat

Suvivirsi starttaa suomalaisen kesän. Perinteisesti virsi numero 571 lauletaan koulujen kevätjuhlissa ja juhannuspäivän jumalanpalveluksessa. Vaikka kappale on täynnä lämmintä kesän tuntua, sen juuret ulottuvat synkkiin aikoihin.

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen… Moni suomalainen tuntee Suvivirren alkusanat kuin omat taskunsa. Virren kolmea ensimmäistä säkeistöä lauletaan koulujen kevätjuhlissa, ja perinteisesti Suvivirsi veisataan myös juhannuspäivän jumalanpalveluksessa.

Suvivirrellä eli evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjan virrellä numero 571 on varsin pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran Suwi Wirsi painettiin suomen kielellä virsikirjaan vuonna 1701, ja sen jälkeen sanoja on päivitetty vuosina 1867 ja 1937.

Lue myös: Runo ylioppilaalle tai valmistuneelle – toivota nuorelle onnea näillä kauniilla säkeillä

Tänä keväänä Suvivirsi sai jälleen uusia sanoituksia. Vantaankosken seurakunta julisti maaliskuussa leikkimielisen kilpailun, jossa haettiin uutta säkeistöä klassiseen virteen. Piispa Teemu Laajasalo valitsi voittajan toukokuun puolivälissä.

Kilpailun voittaneen säkeistön kirjoitti kirkkonummelainen Tuuli Charalambous. Säkeistö pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja koronaepidemiaan.

Vaik alkais kesät, talvet toisiaan muistuttaa tai valon aikaa päästäis yhdes ei juhlimaan Sä anna meidän, Luoja, oppia luottamaan ett kirkkauttas pysty ei varjot voittamaan.

– Tuuli Charalambous –

Vantaankosken seurakunta kertoo verkkosivuillaan saaneensa runsaasti palautetta kilpailusta. Yhdet ovat pelänneet, meneekö rakastettu, vanha kunnon Suvivirsi uusista sanoista pilalle. Toisten mielestä uusi säkeistö on oikein hyvä idea.

”Tässä kilpailussa on mukana pientä leikkimieltä, eikä voittajasäkeistöä ole virsikirjaan tarkoitus lisätä”, pappi Jere Hämäläinen toteaa.

Miten Suvivirren uusi säkeistö valittiin? Katso tältä videolta:

Lue myös Seuran juttu: Onko valokuvaaminen kielletty lapsesi kevätjuhlassa? Sen kun kuvaat – mutta varo tätä virhettä

Suvivirsi syntyi synkkinä aikoina

Suvivirttä on laulettu koulujen kevätjuhlissa jo 1800-luvun lopulta saakka. Ei siis ihmekään, että kappale on monelle kuin lähtölaukaus kesään.

Vaikka kappaleen melodiassa ja sanoissa on toivon ja lämmön tuntua, sen taustalla on varsin synkkä ajanjakso. Suvivirren syntymän aikoihin 1690-luvun lopulla Suomea eli silloista Ruotsin Itämaata koettelivat suuret kuolinvuodet. Sadot tuhoutuivat, ihmiset näkivät nälkää ja vajaa kolmannes Suomen asukkaista menehtyi.

Historiansa valossa Suvivirren sanojen merkitys korostuu entisestään. Toivomukset kukkaan puhkeavasta kesästä ja luojan siunauksesta muuttuvat pyynnöiksi siitä, että kurjuus väistyisi ja elämä voittaisi.

Mutta miten Suvivirren sanat tarkalleen menivätkään? Kuinka hyvin juuri sinä muistat virren sanat? Kokosimme yhteen 9 kysymyksen visan, jolla voit testata taitosi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että Suvivirsi sai uuden säkeistön? Testaa, kuinka hyvin osaat Suvivirren sanat

Maila

Olen seurannut keskustelua suvivirren ympäriltä, ja itsellenikin se on samanlainen sukupolvikokemus kuin useille muille. Kun suvivirsi kajahti koulun päättäjäisissä, ihan sydän sykähti, kun siitä alkoi ihana vapaus ja kesä.
Toisaalta olen ihmetellyt, ettei musiikin säveltäjästä muka tiedetä. Luullaan jopa ruotsalaiseksi kansansävelmäksi.
Se on muunnelma J.S. Bachin musiikista, jota esitetään mm katollisen kirkon pääsiäisliturkiassa, tai kuorolauluna ainakin Ranskassa.
Terveisin Maila ( vuosimallia 1944)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.