Vappulauluja

Nyt lauletaan vappulauluja! 10 hauskaa vappukappaletta perinteisestä moderniin

Munkkeja on, simaa on! Mutta onko musiikkia? Nämä vappulaulut tuovat vapun tunnelmaa kotiin.

Vappuun kuuluu hyvä ruoka, sokeriset munkit ja maukas sima, mutta myös ihanat vappulaulut. Kokosimme yhteen joukon erilaisia vappulauluja perinteisistä työväenlauluista modernimpiin klassikoihin. Mitä vappulauluja sinä laulat toukokuun alussa?

Lue myös: Hauska listaus paljastaa: näistä merkeistä tiedät olevasi kokenut vapun juhlija

Vappulauluja: Perinteiset työväenlaulut

Kun vapusta tuli virallinen liputuspäivä Suomessa vuonna 1979, juhla sai nimityksen suomalaisen työn päivä. Vapun viettoon on kuitenkin jo kauan ennen tätä kuulunut erilaiset työväenlaulut. Herätä vapun perinteet kunniaan laulamalla näitä perinteisiä vappulauluja!

1. Kansainvälinen

Tää on viimeinen taisto, rintamaamme yhtykää / Niin huomispäivänä kansat on veljet keskenään.

Ehkäpä maailman kuuluisin työväenlaulu on Kansainvälinen. Sen juuret ulottuvat 1800-luvun loppupuolelle, ja se on käännetty lukuisille eri kielille. Suomessa sisäministeriö kielsi kappaleen julkisen esittämisen vuonna 1934. Kielto on sittemmin kumottu.

2. Työväen marssi

Työväenmarssi on yksi vanhimmista yhä esitettävistä suomalaisista työväenlauluista. Sen sävelsi vuonna 1894 Helsingin työväenyhdistyksen kuorojohtaja ja urkuri Oskar Merikanto. Sävellys on kirjailija Antti Tuokon käsialaa.

3. Kenen joukoissa seisot

Nuoren kirjailijan Aulikki Oksasen sanoittama Kenen joukoissa seisot nousi yhdeksi 1970-luvun tunnetuimmista suomalaisista poliittisista kappaleista. Samaa nimeä kantaa myös vuonna 2006 valmistunut suomalaisdokumentti, jossa käsitellään aikakauden vasemmistolaista poliittista laululiikettä.

4. Veli, sisko

Laulaja Reijo Frank on perinteisten työväenlaulujen legendaarinen tulkitsija. Hänen ehkäpä tunnetuin tulkintansa on koskettava rauhanlaulu Veli, sisko. Frank palkittiin elämänsä aikana muun muassa Työväen kulttuuripalkinnolla sekä Tammisaari-mitalilla.

Muita tuttuja vappulauluja

Vappuun kuuluu monesti myös erilaiset humoristiset juomalaulut ja rallatukset. Monet niistä lauletaan Suomessakin ruotsinkielisillä sanoilla – joten panepa kielipääsi koetukselle!

Lue myös: Rapujuhlien snapsi- ja juomalaulut – Näitä hoilataan loppukesän hauskimmissa juhlissa!

5. Helan går

Helan går, sjung hopp-faderallan-lallan-lej / helan går, sjung hopp-faderallan-lej!

Pyöriikö tuttu juomalaulu jo päässäsi? Alkujaan ruotsalainen Helan går on vakiinnuttanut asemansa myös suomalaisessa juhlaperinteessä. Laulua voi kuulla vapun lisäksi esimerkiksi rapujuhlissa tai ylioppilaiden akateemisissa pöytäjuhlissa.

6. Minne

Cats-musikaalin Memory-kappaleen melodiaa mukaileva Minne on toinen ruotsalainen juomalauluklassikko. Muistinmenetystä käsittelevä ruotsinkielinen kipale lopetetaan usein railakkaaseen viimeiseen säkeistöön Helan gåria.

7. Murheisna miesnä (rullaati rullaa)

Tutun rullaati rullaa -rallatuksen alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Joidenkin lähteiden mukaan kappale on espanjalaista alkuperää ja pohjautuu andalusialaisiin kansansävelmiin. Toiset lähteet sijoittavat laulun Viroon. Varmaa on kuitenkin se, että melodia jää helposti korvamadoksi päähän.

Lue myös Annan juttu: Munkkien paistaminen: näin onnistut!

Vappulauluja moderniin makuun

8. Kevät ja minä

Tommi Läntisen hitti Kevät ja minä on vappulaulujen aatelinen. Maalla, meressä ja ilmassa -albumilta löytyvät kappale on julkaistu vuonna 1995.

Jalkapallofanit voivat halutessaan laulaa kappaleen sanat Kulman pojat -elokuvan version mukaan: ”Minä ja Jari, mikä pari, valon lapset käsikkäin.

9. Ikuinen vappu

Rap-duo JVG:n Ikuinen vappu on palkintoja kahminut hitti. Se palkittiin vuoden 2020 Emma-gaalassa vuoden biisinä ja vuoden striimatuimpana biisinä. Se oli Spotifyn vuoden 2019 kuunnelluin kappale Suomessa.

10. Juomalaulu

Juon juon, minä poika juon… Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen Juomalaulu on yksi country-yhtyeen suurimmista hiteistä. Myös rap-artisti Spektin (Samuli Huhtala) samanniminen kappale lainaa kertosäkeen ja viimeisen säkeistön suoraan alkuperäisestä kappaleesta.

Spektin musiikkivideolla esiintyy lukuisia suomalaisia tähtiä, ohjaus on Aki Louhimiehen käsialaa. Katso video täältä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nyt lauletaan vappulauluja! 10 hauskaa vappukappaletta perinteisestä moderniin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X