Juhlat

Luulitko, että vappuna sataa aina? Tilastot kertovat totuuden vappusäästä – katso myös tulevan vapun ennuste

Onko vappusää mielikuvissasi suloisen lämmin kesäpäivä auringonpaisteineen vai kalseaa kylmyyttä ja tihkuttavaa vesisadetta? Tällaisia ilmoja vappuna on oikeasti pidellyt.

Vappusää on kenties juhannuksen sään ohella yksi tarkimmin etukäteen seuratuista säistä, ja heti alkuun on pakko kertoa huonot uutiset.

”Aika kylmänolonen ja kalsea vappu tiedossa”, päivystävä meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Lue myös: Vappu on iloinen juhla – poimi parhaat ideat juhlintaan ja herkkuihin!

Vappuaattona parhaat säät ovat etelässä, jossa on poutaista ja puolipilvistä. Lämpötila kohoaa lähellä 10 astetta. Pohjoisemmassa, varsinkin pohjoisosissa, on koleaa ja puuskaista luoteistuulta sekä lumikuuroja. Lämpötila on alhainen, Lapissa on päivällä jopa pakkasta. Maan keskiosissa lämpötila kohoaa nollan ja viiden asteen välille. Paikallisia lumi- tai räntäkuuroja voi tulla maan keskivaiheillakin.

Vappupäivänä sää on suunnilleen samanlainen kuin aattona. Eteläisin Suomi on poutaisin, länsirannikolla voi olla aurinkoista. Lämpötila kohoaa lähelle 10 astetta. Itä- ja Pohjois-Suomessa tulee paikoin lumikuuroja, Lapissa vähemmän kuin aattona. Pohjois-Lapissa on pakkasta ja maan keski- ja pohjoisosissa asteita on nollasta viiteen.

Mutta miten on aiempien vuosien laita? Pitääkö vappuna aina hytistä ulkona sateenvarjon suojissa? Vai osuuko lähemmäs mielikuva sortsikeleistä ja piknikistä ruohikolla istuen?

Vappusää on turhaan huonossa maineessa – aina ei sada

Ilmatieteen laitos on koonnut sivuilleen taulukon kahdeksan eri kaupungin vappupäivän pouta- ja sadepäivistä 40 vuoden ajalta. Taulukkoon on eritelty myös sateen muoto, eli tuliko taivaalta vettä vai räntää tai lunta.

Vuosina 1961–2000 eniten poutaisia vappupäiviä on ollut Oulussa, Turussa ja Helsingin Kaisaniemessä.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän sadepäivät ovat voitolla. Sodankylässä ja Ivalossa poutapäiviä on ollut vähän päälle kymmenen. Sadepäiviä on ollut melkein 30, joista räntää tai lunta on satanut noin 20 päivänä.

Vappuna voi sataa siis myös lunta mutta sitä harvemmin, mitä etelämpänä ollaan. Etelä-Suomessa nähdään vappuna lunta tai räntää keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa. Maan keski- ja pohjoisosissa lunta sataa keskimäärin noin joka kolmantena ja Lapissa joka toisena sadevappuna.

Miten on lämpötilan laita?

Vapun keskimääräiset lämpötilat ja lumensyvyys vuosina 1981-2010. Kuva: Ilmatieteen laitos
Vapun keskimääräiset lämpötilat ja lumensyvyys vuosina 1981-2010. Kuva: Ilmatieteen laitos

Vappuna maan eteläosissa on nautittu keskimäärin ylimmillään melkein 15 asteen lämpötiloista. Keskiosissa asteet ovat ylimmillään olleet 10 asteen tienoilla ja pohjoisosissa alle sen mutta kuitenkin plussalla.

Alimmillaan lämpötila on etelä- ja keskiosissa vaihdellut nollasta muutaman asteen plussalle. Pohjoisosissa pakkasta on ollut kylmimmillään muutamasta asteesta kuuteen pakkasasteeseen.

Tyypillisen talven jälkeen ehjän lumipeitteen raja kulkee Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin  (lumensyvyys yli 10 cm). Metsissä on vielä lunta laikuittain, vaikka avoimet maat ovat paljaita.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kommentoi

Kommentoi juttua: Luulitko, että vappuna sataa aina? Tilastot kertovat totuuden vappusäästä – katso myös tulevan vapun ennuste

Sinun täytyy kommentoidaksesi.