Ruoka

Rapujuhlien menu – näillä vinkeillä järjestät onnistuneet juhlat

Kesän odotetuin päivämäärä eli 21. heinäkuuta tietää ravustuskauden alkamista. Kutsu ystävät tunnelmalliselle rapuillalliselle ja rakenna rapujuhlien menu kauden herkuista. Nappaa vinkit tästä!

Rapujuhlien menu kootaan kauden parhaista herkuista, kantarelleista, marjoista ja tuoreella tillillä masutetuista ravuista. Rapujen syöminen on hidasta puuhastelua, joten pahimman nälän vievä alkuruoka on paikallaan. Mikäli ravut nautitaan alkuruokana, on sopiva määrä 5–10 kappaletta henkeä kohden. Pääruokana saksiniekkoja saa olla selvästi enemmän eli vähintään 12 kappaletta.

Lue myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Kattauksessa ei astioita säästellä

Kaikki alkaa juhlavasta kattauksesta, jossa huomioidaan niin alku- ja pääruokavälineet kuin laaja lasien kirjo. Saksiniekkojen syömisen sotkuisuuden vuoksi jälkiruokakatteet tuodaan pöytään vasta pääruoan jälkeen. Juhlaposliinien, rapuveitsien ja kattavan lasivalikoiman lisäksi pöytään katetaan paperiserviettejä ja kosteuspyyhkeitä. Kerran vuodessa aikuinenkin saa pitää kauluria, joten niitä ei sovi unohtaa. Rapujuhlien kattaukseen panostaminen kannattaa, sillä se takaa sekä näyttävät että toimivat kekkerit.

Ennen vieraiden saapumista isäntäväen on syytä tutustua rapujuhlien etikettiin, joka ei välttämättä ole tuttu kaikille vieraille. Siinä missä toiset ovat tottuneet nauttimaan saksiniekoista joka kesä, voi toisille tilanne olla täysin uusi, jolloin isäntäväen varmuus luo turvaa myös aloittelijoille.

Rapujuhlien menu

Rakensimme rapujuhlien menun, jossa ravut ovat pääroolissa, mutta yhtähyvin voit vaihtaa ravut alkuruoaksi ja tarjota niiden jälkeen kantarellimunakasrullaa ja jälkiruoan.

Alkuruoaksi kantarellimunakasrulla

Ruotsin hovin suosikkijuusto eli Västerbotten aateloi alkuun tarjoiltavan juustoisen kantarellimunakasrullan. Näyttävä herkkurulla kätkee sisäänsä täyteläistä valkosipulituorejuustoa sekä runsaasti kantarelleja. Mehevä munakas tarjoillaan valmiina siivuina, jotta sen annostelu on ruokapöydässä helpompaa.

kantarellimunakasrulla

Pääruokana ravut

Rapujen keittäminen muuntaa saksiniekkojen värin heleän punaiseksi.  Rapujen syöntiohjeet auttavat saksiniekkojen kanssa askartelua, jotta saksista ja pyrstöstä saadaan kaikki liha talteen.

 

Rapujuhlien menu – ravut tarjoiluvadilla

Erinomaisuudestaan huolimatta pelkät ravut eivät tee täydellistä pääruokaa. Pöytään katetaan lisäksi hienonnettua tilliä, rapeaa paahtoleipää ja voita – snapsia ja valkoviiniä unohtamatta.

tillipestokastike

Myös maukkaat dipit maistuvat rapujen rinnalla ja tuovat saksiniekkojen vienot aromit esille. Omatekoisesta pestosta ja turkkilaisesta jogurtista valmistettu tillipestokastike on trendikäs valinta perinteisten tillisilpun ja voin rinnalle. Sitruksiset maut sopivat merenelävien rinnalle, joten sitruunankuorella ja -mehulla maustettu sitruunamajoneesi on takuuvarma hitti ruokapöydässä. Tulinen sahramimajoneesi tarjoilee puolestaan pientä potkua rapujen kylkeen, kun majoneesin joukkoon sekoitetaan sahramia, tomaattisosetta ja sambal oelek -maustetta.

Jälkiruoaksi valkosuklaavaahtoa

valkosuklaavaahto

Ylellinen valkosuklaavaahto omenien ja herukoiden kera on rapujuhlien  herkullinen päätös. Makea valkosuklaa saa rinnalleen raikkaita makuja: Kevyesti kypsennetyt omenanpalat maustetaan inkiväärillä, mintulla ja limetillä, jolloin jälkiruoka ei tunnu liian raskaalta. Viimeinen silaus kokonaisuuteen saadaan mehukkailla punaherukoilla, joiden kirpeyttä taitetaan vaalean siirapin avulla.

Lue myös Anna.fi: Rapujuhlat tulossa? Katso videolta paras tyyli rapujen syömiseen

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapujuhlien menu – näillä vinkeillä järjestät onnistuneet juhlat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.