Juhlat

Näin katat juhlapöydän oikein

Pöydän kattaminen alkaa pöytäliinan valinnasta. Liinana voi käyttää suurta, koko pöydän peittävää liinaa, tai pieniä liinoja kunkin istujan kohdalla. Juhlallisilla päivällisillä käytetään kuitenkin useimmiten suurta liinaa, joka on joko valkoinen tai hillityn värinen. Kovin voimakkaan värinen tai runsaasti kuvioitu liina sammuttaa ruuan ja juomien värin.

Astioita kattausta varten, kuva: Tommi Tuomi, copyright: Otavamedia

Katelautanen on koristelautanen, joka asetetaan jokaisen istujan kohdalle. Lautaselle asetettava kateliina taas vaimentaa vaihdettavien lautasten kilinää. Katelautanen korjataan pois ennen jälkiruokaa. Jos katelautasta ei ole, asetetaan ruokalautaset suoraan pöydälle, noin parin sentin päähän pöydän reunasta. Jokaista vierasta varten varataan noin 60 cm pöytätilaa.

Lautasliina voidaan taittaa moneen muotoon ja sijoittaa joko lautasen taakse, viereen tai katelautaselle. Ruokailuvälineet asetetaan lautasen viereen niin, että veitset ovat lautasen oikealla puolella, terä lautaseen päin käännettynä, haarukat vasemmalla puolella piikkien kärjet ylöspäin. Äärimmäisenä on se veitsi- tai haarukkapari, jota käytetään ensiksi alkuruokaan. Jos alkuruokana on keitto, äärimmäisenä on pelkkä lusikka. Kaikkein sisimpänä ovat pääruokalajien syömiseen käytettävät välineet. Jälkiruokaa tai juustoa varten tarvittavat pieni haarukka ja veitsi – tai lusikka ja haarukka – asetetaan lautasen yläpuolelle: lusikka ylimmäksi, varsi oikealle, haarukka sen alapuolelle, varsi vasemmalle.

Voiveitsen paikka on ruokalautasesta vasemmalle sijoitetulla leipälautasella, jota voidaan käyttää myös salaattilautasena. Lasit sijoitetaan lautasten yläpuolelle joko suoraan riviin pöydän pituussuunnassa tai lievään kulmaan aina siinä järjestyksessä kun niitä käytetään. Vesilasi on aina äärimmäisenä oikealla ja vastaavasti jälkiruokaviinilasi äärimmäisenä vasemmalla. Tuhkakuppeja ei panna pöytään, jos isäntä tai emäntä ei toivo vieraidensa tupakoivan.

Oikeaoppinen kattausmalli

Ruokailuvälineet

1 Alkuruokahaarukka ja -veitsi
2 Keittolusikka
3 Kalaveitsi ja -haarukka
4 Pääruokahaarukka ja -veitsi
5 Kastikelusikka
6 Jälkiruokalusikka ja -haarukka
7 Voiveitsi

Lasit

8 Vesilasi
9 Valkoviinilasi
10 Punaviinilasi
11 Jälkiruokaviinilasi

Lautaset

12 Alkuruokalautanen
13 Pääruokalautanen
14 Katelautanen
15 Leipälautanen

Lisää hyviä vinkkejä juhlien järjestäjälle Juhlat-lehdestä ja juhlat-osiosta.

Kuva: Tommi Tuomi/OM-arkisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin katat juhlapöydän oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.