
Noutopöydän menu
Kevät ja kesä ovat suurten perhejuhlien aikaa. Kokoa niiden keskipisteeksi herkullinen noutopöytä. Suolaisista ja makeista makupaloista vieraat voivat valita mieleisensä.
Seisova pöytä, noutopöytä tai buffet, isojen juhlien tarjoilulle on monta nimeä. Kokosimme tähän noutopöydän tarjottavia, joista voit rakentaa helposti mieleisesi menun. Muista, että ruokaa kannattaa varata reilusti, muttei useita lajeja. Noutopöydän ruokien tulisi olla helposti haukattavia tai haarukalla syötäviä.
Lue myös: Kuinka paljon ruokaa juhliin
Alkujuomaksi
Alkumaljalla toivotat vieraat tervetulleeksi. Periteinen ja kelpo juhlajuoma on samppanja tai kuohuviini. Jos haluat virkistävää vaihtelua siihen, rakenna alkudrinkki kauden mauista.
Heleänpunainen ja raikkaanmakuinen raparperi-kir sopii maljaksi, joka kohotetaan päivänsankarin kunniaksi. Juomasta voi tehdä myös alkoholittoman version.
Booli on mainio tarjottava, kun vieraita on paljon. Onnistunut booli tarjoaa silmäkarkkia, raikkaita kotoisia makuja, hivenen hapokkuutta, sopivasti makeutta ja kuplia. Boolin määrä riippuu pitkälti siitä, millaisessa tilanteessa aiot sitä tarjota. Jos booli toimii tervetuliaisjuomana, kaksi desilitraa per henkilö on riittävä määrä. Jos boolia tarjotaan seurustelujuomana, voi kulutuksen laskea kaavalla yksi juoma per tunti per henkilö.
Lue myös: Täydellinen booli – katso ammattilaisen vinkit!
Suolainen piirakka – buffet-pöydän ikisuosikki
Suolaiset piirakat ovat kahvipöydän hittejä ja kestosuosikkeja. Eikä ihme. Suolaiset piirakat maistuvat aina ja niistä riittää syötävää isommallekin porukalle. Jos käytät pakastealtaan valmistaikinoita, pääset piirakanteossa todella helpolla.
Vuohenjuusto-tomaattipiiraan kannattaa antaa vetäytyä hyvin, niin se on helppo leikata tarjolle pieniksi annospaloiksi.
Gluteenittomaan ruokavalioon sopivia suolaisia piirakoita voi tehdä helposti hyödyntämällä esimerkiksi gluteenitonta jauhoseosta tai mantelijauhoa. Hyvän piirakkapohjan päälle voi koota mieleisensä piirakan lempitäytteistään. Juuston ystävä täyttää piiraan monella eri juustolaadulla. Maukkaassa parsakaalipiirakassa maistuu kolme juustoa: parmesaani, Västerbotten- ja sinihomejuusto. Tuhdin piirakan pohja syntyy maitorahkasta, gluteenittomasta jauhoseoksesta sekä voista. Tällä ohjeella leivot piirakaa koko pellillisen, josta saat noin 15 palaa.
Lue myös: 7 herkullista reseptiä: leivo juhlapöytään vaivaton suolainen piirakka
Salaatti maistuu aina
Salaatit tuovat juhlapöytään raikkautta ja heleää ulkonäköä. Valitse juhlapöydän salaateiksi kauden makuja.
Kesäinen juusto-mansikkasalaatti on noutopöydän katseenvangitsija. Brie- ja halloumijuustojen suolaisuus yhdistyy mukavasti mansikoiden makeuteen. Salaattipohjan sekaan lisätään myös hunajamelonia sekä parsannuppuja. Mansikanmakuinen balsamiviinietikka sekä rouhaisu pippuria ja suolaa viimeistelevät maukkaan kokonaisuuden.
Helppotekoinen coleslawsalaatti on mehukas ja raikas lisä noutopöytään.
Inkivääri-härkäsalaatti on ruokaisa salaatti, joka tuo noutopöytään väriä ja tuulahduksen Aasian makuja.
Keitto on edullista tarjottavaa
Palsternakka-mangokeiton voi valmistaa etukäteen ruokatermokseen. Annostele keitto pieniin kuppeihin juuri ennen tarjoilua.
Keiton ja salaattien kera maistuvat pienet siemensämpylät, jotka tarjoillaan pehmeän artisokkahummuksen kera.
Broileria ja lohta nälkäisille
Noutopöydästä on hyvä löytyä myös jotakin ruokaisaa tarjottavaa pidemmältä saapuvia vieraita varten.
Broileripihvit voi paistaa edellisenä päivänä ja nostaa ennen tarjoilua hetkeksi kuumaan limetti-kaprisliemeen mehustumaan.
Sitruunamarinoitu lohipastrami pikapaistetaan vain pinnalta ja tarjoillaan kevätsipulipeston kanssa.
Broilerin ja lohen kera tarjotaan nopeita tilliperunoita, jotka valmistuvat muutamassa minuutissa valmiista pariisinperunoista.
Kahvihetken huipennus on kakku
Juhlien kohokohta on se, kun täytekakku nostetaan vihdoin pöytään. Valkosuklaa-passionhedelmäkakku on raikas ja yksinkertaisen näyttävä kakku, joka tehdään kuorrutusta vaille valmiiksi juhlia edeltävänä päivänä.
Lue myös: Oikeita kukkia kakun päälle? Näin saat ne pysymään virkeinä
Limetti antaa uutta makua tutuille viipalepikkuleiville. Limettipikkuleipiin sipaistaan keskelle limettitahnaa ennen paistamista keskelle.
Somat vadelmaleivokset syntyvät helposti mascarponella ja vadelmilla täytetyistä kääretorttuviipaleista, jotka kuorrutetaan sokerimassalla ja vaaleanpunaisella sokerikreemillä.
Lue myös: Maidottomia, gluteenittomia ja vegaanisia leivonnaisia juhlapöytään
Kommentoi
Kommentoi juttua: Noutopöydän menu
Toivoisin leivontaohjeisiin aina vaihtoehdon keliakikoille ja lisäksi merkinnät, sopiiko tuote pakastettavaksi rakenteen muuttumatta.
Muuten olisi iva kuulla kokeilijoiden mielipiteitä.