Lapsia karkki vai kepponen -kierroksella.

Ota kantaa: Sopiiko halloweenin karkki vai kepponen -kierros Suomeen?

Onko sinun ovesi takana vielä käynyt lapsia karkki vai kepponen -kierroksella? Yhdysvalloissa suosittu halloween-tapa on saapumassa Suomeen.

Noidiksi pukeutuneita lapsia ei nähdä enää vain pääsiäisenä. Erottamaton osa halloweenia on naamiaisasuihin pukeutuneiden lasten tekemä karkki vai kepponen -kierros lähinaapurustossa – ainakin Yhdysvalloissa. Suomeen tapa on tekemässä rantautumista pikku hiljaa.

Ovatko karkki vai kepponen -kierrostelijat tervetulleita ovesi taakse halloweenina? Ota kantaa:

Sopiiko karkki vai kepponen -kierros Suomeen?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Itsestäni tuntuu kummalliselta, että yhä Suomessa se, mikä tulee muualta, on ”hienompaa ja parempaa” kuin oma perinteemme. En vastusta vieraiden perinteiden esittelemistä, mutta minua ihmetyttää se into, millä halloweenia esim. Kotiliesi tuo esille. Kun meillä kuitenkin on oma sadonkorjuujuhlamme, kekri, johon vanhastaan on myös liittynyt kierteleviä ”kepposten tekijöitä”, niin miksi omaan kulttuuriimme jo satoja vuosia kuulunut juhla on vähempiarvoinen? Onko kyse paljolti kaupallisuudesta? Halloweeniin liittyvä kaupoissa myytävä rekvisiitta on koko ajan lisääntynyt. Eniten minua kiinnostaa se, miksi meille suomalaisille ruoho on aina vihreämpää sillä toisella puolella.

Nimenomaan. Suomessa on syytä pitää kiinni omista perinteistä. Esim. syrjätytyneet naiset voisivat nykyaikaankin murtautua navettoihin ja talleihin eläimiä silpomaan pitkänäperjantaina.

Mielestäni Halloween on aivan mahtava juhla ja jos pääsiäisenä saa käydä vonkumassa karkkia niin kyllä saa myös Halloweenina! Skotlannissa käydessäni totesin että siihen liittyy niin paljon enemmän kuin karkkiähky ja puvut. Lasten pitää myös keksiä vitsi, jotta karkin jakaja antaisi palkan. Naapurustot ja perheet saattavat kokoontua yhteen ja järjestää tapahtumia, joissa pyydystetään omenia suulla ja kaiverretaan kurpitsoja. Toki onhan Halloween siellä päin iso juttu ihan vain sen takia että se on lähtöisin heidän Samhain-pakanajuhlastaan.
Yritän vaalia suomalaisia perinteitä, mutta ei kait se nyt haittaa vaikka lainaammekin jotakin sieltä täältä. Vaikka onhan Halloween kaupallistunut aika paljon en näe siinä mitään vikaa. Löydän vain vuosi vuodelta helpommin koristeita 🙂 Lisäksi lapset (ja miksei aikuisetkin) saavat syyn naamioitua, askarrella ja jopa mennä viimein ulos tallustelemaan ja esittelemään tekelettään. He pääsevät sosialisoimaa. Kasvokkain!
Iltalehdessä sanottiin ihan vasta että Halloween on Suomessa vielä liian ”villi” eli sille ei ole mitään tarkkaa päivämäärää, joten lapset pimpottelevat oviin päiväkausia. Tämä oli itselleni todella outoa, koska joka maassa, missä sitä juhlitaan se on selkeästi aina lokakuun viimeisenä päivänä. Olisiko sitten kenties aika jotenkin virallistaa Halloween Suomessa, jos kerta osa nuorisosta on jo omaksunut tämän kulttuurin mutta eivät tiedä minä päivänä juhlia? Entäpä jos ihmiset laittaisivat kurpitsan näytille niin kuin Skotlannissa tehdään merkkinä siitä että tänne saa tulla tarjoamaan parhaat vitsinsä karkkia vastaan?

Ei missään nimessä Halloweenia Suomeen ! Ärsyttää, kun ovikelloa pimputellaan monta tuntia yömyöhään saakka ! Ärsyttää todellakin suunnattomasti !!!! Tänään oli ensimmäinen päivä, kun näin kävi. Tätä jatkuu tänä vuonna vielä lauantainakin. Ärsyttävää !!! Emme avanneet ovea, emmekä avaa jatkossakaan. Pitäkää lapsenne kotonanne, eikä kerjäämässä !

Pitäkää juhlat vain omassa perheessä tai ne jotka tykkäävät viettää.Ovilla ei osata käyttäytyä ja vanhuksien tavaroita viedään mennessä ja aamulla ei päästä ovesta ulos kun omat henkilökohtaiset tavarat on jopa oven edessä ja sitten tullaan kaksi kertaa viikon aikana.Ja vaikka laitat emme vietä halloweenia laputkin viedään mennessä.Ja ikä ihminen ei jaksa tämmöistä!

Ei sovi! Ovellani koputteli 6 hkön lauma. Herättivät 😠Rekvisiitasta päätellen vanhemmiltaan salaa. En avannut. Meillä on pääsiäinen.

Ja karkki vai kepponen, what a f… Kiristämistä. Pääsiäisenä annetaan puolin et toisin ja toivotetaan kevättä. Kohteliasta.

Kommentoi juttua: Ota kantaa: Sopiiko halloweenin karkki vai kepponen -kierros Suomeen?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X