aprillipäivä tulee monelle yllätyksenä

Tiedätkö, miksi aprillipäivää vietetään? Lue myös kooste lukijoiden parhaista aprillipiloista

Aprillipäivä on hassuttelun juhla, joka ei sovi tosikoille. Juhlan juurten uskotaan ulottuvan 1500-luvun Ranskaan, ja jo silloin tarkoituksena oli pilailla tietämättömien kustannuksella.

Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle! Tämän rimpsun sinäkin luultavasti kuulet ensimmäinen huhtikuuta, jos haksahdat pilaan.

Aprillipäivän juuret ovat jossain määrin hämärän peitossa. Yleisimmän teorian mukaan päivä sai alkunsa vuonna 1582, kun Ranskassa siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin. Ennen siirtymää ranskalaiset juhlivat uutta vuotta eri alueilla eri aikoihin, mutta uuden kalenterin myötä uusi vuosi siirrettiin tammikuun ensimmäiselle päivälle.

Aprillipäivä on yllätysten päivä

Kaikille muutos ei ollut selkeä ja erityisesti maaseudulla moni jatkoi sinnikkäästi uuden vuoden juhlimista huhtikuun tienoilla. Niinpä maalaisia ryhdyttiin pilkkaamaan ja kutsumaan ”huhtikuun kaloiksi”, kun he viettivät uutta vuotta vanhaan tapaan.

Ranskassa aprillipilaan haksahtanut onkin edelleen ”poisson d’Avril”, huhtikuun kala. Sama kalaperinne on levinnyt myös ainakin Suomeen ja Ruotsiin. Ruotsissa hokema kuuluu: ”April, april, din dumma sill!

Aprillipäivää ei yleensä merkitä kalentereihin. Tätä perustellaan sillä, että juhlan yllätyksellisyys säilyisi paremmin. Muista siis olla tarkkana, jos kuulet 1.4. jotain epäilyttävää!

Pilailu ei sovi kaikille

Kotilieden aprillipäivä-kyselyyn vastanneista lukijoista 83 prosenttia kertoo muistavansa juhlan lähestymisen ja pysyvänsä päivän aikana erityisen valppaana. Pilailijoita vastaajien joukosta löytyi hieman alle 50 prosenttia, kun taas loput eivät harrasta aprillipäivänä muiden juksaamista.

aprillipäivä tulee monelle yllätyksenä

Lähes 80 prosenttia vastaajista kertoi nauravansa mukana joutuessaan pilan kohteeksi. Muut suhtautuvat välinpitämättömästi tai jopa suuttuvat pilailijalle. Moni huomauttikin, että pilat kannattaa kohdistaa sellaisiin henkilöihin, joiden huumori kestää huiputtamisen.

Lue alta, millaisia aprillipäivä-muistoja Kotilieden lukijat paljastivat.

Lapset puijaavat aikuisia ja aikuiset lapsia

”Jekutettiin talonmiestä varmaan samalla pilalla joka vuosi: että humalainen makaa porraskäytävässä.”

”Lapsena: äiti sanoi, että kerrostalokotimme suurelle pihalle on tullut mustalaisleiri. Veljeni kanssa ryntäsimme ikkunaan, mutta voi! Ei ollut mitään leiriä, keväisen kurainen piha vain ennallaan. Aprillia! sanoi äiti. Me vähän suutuimme, kun tulimme puijatuiksi.”

”Meille tulee illalla vieraita. Koko perhe siivosi hullun lailla turhan takia ja minä nauraa hekotin sisäänpäin, kunnes kerroin aprillipilasta.”

”Olin töissä päiväkodissa, kun eräs villi poika oli kadoksissa, ja sitten joku sanoi, että hän on lipputangossa. Kaikki kiiruhdettiin ulos. Oli onneksi aprillipäivä.”

”No, vuosia sitten lähetin alakouluikäisen poikani naapuriin lainaamaan lasikirvestä. Poika lähetettiin sieltä seuraavaan naapuriin ja vielä seuraavaankin, kunnes joku armahti pojan ja paljasti aprillauksen. Sai kyllä viimeisestä paikasta namia lohdutukseksi.”

”Lapset väittivät, että kaktukseni on ruvennut kukkimaan, siinä oli todellisuudessa tekokukka, olihan aprillipäivä.”

”Ensimmäisellä luokalla, kun olin seitsemän vanha, opettajani aprillasi melko pahasti. Opettaja tuli luokan eteen ja kysyi, kuka hakisi keittäjältä hieman makaronin siemeniä. Muistan kun koko luokka viittasi innokkaasti, ja ”onnekseni” arpa suosi minua. Menin intoa pursuten keittäjätädiltä pyytämään makaronin siemeniä. Kun hän vastasi, ettei sellaisia ole, petyin hieman. Mutta vasta luokkaan astuessani järkytyin, kun koko luokka huusi opettajan johdolla: ”Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuumaa kuravettä päälle!” Tuolloin se oli aika nöyryyttävä kokemus, vaikka nykyään se hieman jo naurattaa.”

”Sanoin alakouluikäisille lapsilleni, että pihalla on norsu. Tytär sanoi heti, että onpa tyhmä aprillipila, mutta hänen oli kuitenkin varuiksi käytävä katsomassa ikkunasta, näkyykö pihalla mitään. Tätä tapahtumaa on monesti naurettu jälkeenpäin.”

aprillipäivä tulee monelle yllätyksenä

”Mökin rannassa käytyäni sanoin lapsille, että jäällä taitaa olla hirvi menossa salmen yli mantereen puolelle, kunhan ei vain putoaisi jäihin. Lapset kipaisivat tietysti rantaan, eikä mitään hirveä ollutkaan. Vähän ajan perästä olivat taas tuvassa, jolloin sain sanoa tuon ”hauskan” sanan APRILLIA!”

Aikuiset alkoholin ja ilmaisten tavaroiden perässä

”Lähdin kaupungille ämpäriä hakemaan.”

”Minulle on esim. kerrottu, että olen voittanut jossakin kilpailussa palkinnon. Kun olen mennyt noutamaan sovitusta paikasta palkintoani, niin aprillipila on paljastunut minulle lopullisesti.”

”Postissa on tullut iso päävoitto, haksahdin siihen täysin.”

”Joskus torilla oli muka jaossa vanhaksi menneitä oluita, joita sai ilmaiseksi, jos toi pullonkorkin vaihdossa.”

”Pidin vuosia sitten Helsingin Sanomien artikkelista, jossa kyseisenä päivänä sähkö on Suomenojalla poikki, mutta sitä voi noutaa laitokselta omaan astiaan.”

”Joskus Tampereella oli tulossa kissavero, mutta jos 1.4. vei kissansa kaupungintalolle, niin sai veron anteeksi. Ja kuulemma kissaihmisiä oli mennyt paikalle lemmikkeineen.”

”Lehdessä kerrottiin, että Seinäjoen kaupungin teatterin perustuksia kaivettaessa kaivauksista on löydetty muinaishauta, haudassa on mm. pohjalainen isäntä ja emäntä hienoissa juhlatamineissa, ja ovat erittäin hyvin säilyneet. Vanhaa mallia noudattaen puvusta aletaan tehdä Seinäjoen kansallispukua, koruineen päivineen. Tilauksia otetaan vastaan tässä puhelinnumerossa. Oli ilta ja viikonloppu, en voinut soittaa heti ja maanantaina aamulla hoksasin, että se oli aprillipila.”

”Alkossa loppuivat pullot ja jaetaan tuotteita omiin astioihin (lehtijuttu).”

Työpaikalla ja ystävien kesken jekutetaan

”Joskus työpaikalta on tultu hakemaan puhelimeen ja sieltä annettu numero joka on ollut Ähtärin eläintarhaan.”

”Työtoveri tuli huoneeseen ja sanoi pomon pyytäneen luokseen ja viemään kahvia mennessäsi. En tajunnut, että on aprillipäivä, vaan tein työtä käskettyä ja hauskaahan siitä tuli.”

”Sanoin kerran työkaverilleni, että pomo pyysi kahvia huoneeseensa, ehditkö viemään? Ei tullut asiasta aprillipilaa, sillä työkaverini tuli kertomaan, että pomo kiitteli vuolaasti, miten huomaavaista toimintaa.”

”Jotain luonnonilmiöitä tai muita harmittomia asioita koskevia, esim. aamulla herätessä sanotaan, että kasvimaallasi orastaville istutuksille on satanut yöllä parikymmentä senttiä lunta.”

”Entisessä kotikaupungissani tehtiin uusi iso silta ja lehdessä kerrottiin, että siinä on sortumavaara. Nythän sen voisi uskoakin, koska rakentamisen laatu on heikentynyt.”

”Ystäväni soitti ovikelloa ja pyysi kananmunaa lainaksi, kun ne olivat loppuneet kesken ja hän leipoi. Mieheni kuuli puheemme ja nousi sohvalta ja meni jääkaapille ja toi munan. Ystäväni kiitti ja lähti jatkamaan leipomista. Minä ihmettelin moista innokkuutta, mutta mieheni vain hymyili. Taas soi ovikello ja ystäväni jälleen oven takana nauruun läkähtymässä… Kaikille maistui nauru: mieheni oli muistanut jääkaapissa olevan keitetyn munan ja sitähän naapurin rouva oli saanut kulhon reunaan hakata ja ihmetellä niin vahvakuorista munaa. Aprillipäivänä juttu naurattaa meitä edelleen.”

Lähteet: Infoplease, Kotimaisten kielten keskus

Lue myös:

Virvon varvon ja niin edelleen… Etkö muista, miten loru menee? Katso sanat

Kasvata pääsiäisruoho popcornista – katso videolta, miten maissinjyvät kasvavat!

Keväinen kranssi yhdistää 3 trendiä – katso video ja tee itse upea kuivakukkakranssi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miksi aprillipäivää vietetään? Lue myös kooste lukijoiden parhaista aprillipiloista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X