Gluteenittomia leivonnaisia pääsiäispöytään

Gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset vievät kielen mennessään myös muilta kuin keliaakikoilta. Raikasta limettipiirasta, muhkeaa marjapavlovaa ja somia macaron-leivoksia rakastavat kakki!

Gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset onnistuvat siinä missä perinteisetkin herkut. Kokosimme Kotilieden parhaat gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset, jotka hurmaavat mehevyydellään ja ihastuttavat raikkaudellaan.

Lue lisää: Leivo näyttävä marenkikakku pääsiäiseksi – 4 herkullista ohjetta

Gluteenittomat kakut ja piirakat – pääsiäisen klassikot ja trendiherkut

Key lime pie on amerikkalainen, raikkaan makea limettipiiras, jossa on ohuen keksipohjan päällä kondensoidusta maidosta tehty limettitäyte. Gluteeniton versio piiraasta syntyy yksinkertaisesti käyttämällä pohjaan gluteenittomia keksejä.

key lime pie limettipiiras

Key lime pie eli limettipiiras on helppo tehdä gluteenittomana. Vaihda vain perinteiset Digestivet gluteenittomiin kekseihin. Kuva: Kristiina Kurronen

Samaan tapaan soveltamalla myös useimpien keksipohjaisten juustokakkujen reseptit muuntuvat gluteenittomiksi. Pääsiäispöytään sopii esimerkiksi aurinkoisen värinen ja raikkaan makuinen appelsiinijuustokakku, jossa rapean keksipohjan päällä on pehmeä tuorejuustoseos ja päällä raikkaita hedelmiä. 

appelsiinijuustokakku

Gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset onnistuvat vähällä vaivalla, kun leikkaat appelsiinijuustokakku somiksi annospaloiksi. Kuva: Jorma Marstio

Keltaisen ananas-kookospiirakan pohja tehdään keksien sijaan kookoshiutaleista, mantelijauheesta ja kananmunanvalkuaisista. Täytteen kaunis keltainen väri on peräisin ripauksesta kurkumaa. Pieni villi lisä tulee inkivääristä, jota raastetaan ananaksen ja limetin makupariksi. Täyte hyydytetään liivatteella, joten leipominen kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.

kookos-ananaspiirakka

Auringon säteet valtaavat kahvipöydän, kun kahvin seuraksi pöytään kannetaan troppisen makea kookos-ananaspiirakka. Kuva: Niclas Mäkelä

Kookosfanin kannattaa kokeilla myös kookosjuustokakkua, jossa pehmeän juustotäytteen päällä on raikas passionhedelmäkiille. Kakku on gluteeniton, mutta voit halutessasi tehdä siitä myös täysin vegaanisen. Jos haluat kakusta mahdollisimman näyttävän ja korkean, tee se pieneen irtopohjaiseen kakkuvuokaan.

kookosjuustokakku

Hyydytettävä juustokakku onnistuu vegaanisena, kun korvaat liivatelehdet agar-agarilla tai Vegegelillä. Varmista myös, että kaikki käyttämäsi raaka-aineet soveltuvat kasviperäiseen ruokavalioon. Kuva: Kristiina Kurronen

Mehevä gluteeniton kakku on helppo leipoa mantelijauhoista. Klementiinikakun jekku piilee taikinaan kuorineen päivineen surautetuissa klementiineissä, jotka antavat kakulle raikkaan intensiivisen makuvivahteen. Koko komeuden kruunaa päälle levitetty siirappi, joka tekee koostumuksesta herkullisen makeantahmean. 

klementiinikakku

Tahmainen ja gluteeniton klementiinikakku vie kielen mennessään. Kuva: Pekka Holmström

Gluteenittomat marenkikakut – varma tapa hurmata

Myös marenkileivonnaiset tarjoavat helpon ratkaisun gluteenitonta tarjottavaa pohtiville, sillä ne ovat yleensä luontaisesti gluteenittomia, eikä niiden valmistus vaadi erikoisjauhojen etsimistä. Esimerkiksi marenkipohjainen pavlova on gluteeniton, mutta juhlava tarjottava pääsiäisaterian jälkiruokana tai kahvipöydässä. 

Pääsiäisen aikaan pavlovan voi täyttää vaikkapa kermavaahdolla, sitruunatahnalla ja iloisen keltaisilla hedelmillä, kuten mangolla, appelsiinilla ja ananaksella. Kermavaahtoon voi sekoittaa mascarponea, sen voi maustaa kookoshiutaleilla, likööri- tai rommitilkalla, tai sen voi korvata vaahtoutuvalla soijavalmisteella, jolloin pavlova sopii myös maidottomaan ruokavalioon.

pavlova

Pavlova on makeanraikas marenkikakku, joka päivittyy täytteiden avulla jokaiseen tilanteeseen ja sesonkiin sopivaksi. Kuva: Jorma Marstio

Yhden ison pavlovan sijaan voit valmistaa jokaiselle ruokailijalle oman pienen pavlovan. 

pavlova-leivos

Pienet pavlovat maistuvat pääsiäisaterian päätteeksi tai kahvipöydässä. Marjojen sijaan voit täyttää leivokset mieleisilläsi hedelmillä. Kuva: Jorma Marstio

Mandariinikakku on pavlovan tapainen marenkiherkku, jossa pistaasilla maustettujen marenkipohjien väliin levitetään sitruunaista kerma-rahkaseosta ja säilöttyjä mandariinilohkoja.

mandariini-marenkikakku

Mandariinikakku yhdistää rapeaa marenkia ja pehmeää kermatäytettä. Kuva: Jarmo Wright

Gluteenittomat leivokset – pieni pala makeaa

Myös suloiset macaron-leivokset sopivat useimmiten gluteenittomaan ruokavalioon, sillä niihin käytetään mantelijauhoja. Valkosuklaamacaronit voi värjätä elintarvikevärillä keltaisiksi pääsiäisen kunniaksi.

Pikkuruisten macaron­leivos­ten väliin sopii myös suolaisen makea kinuski, joka valmistuu nopeasti valmiiksi karamellisoidusta kondensoidusta maidosta.

valkosuklaamacarons

Macaroneilla on vaikeasti valmistettavan leivonnaisen maine, mutta ohjetta seuraamalla onnistut taatusti! Kuva: Sampo Korhonen

Mangoleivokset puolestaan sopivat gluteenittoman ruokavalion lisäksi myös täysin maidottomaan ruokavalioon. Somien leivosten pohjat tehdään peruna- ja kaakaojauhoista, kermaiseen täytteeseen käytetään soija- ja kauravalmisteita ja koko komeus viimeistellään pääsiäistipun keltaisella mangokiilteellä.

mangoleivos

Makea mangoleivos sopii moneen ruokavalioon. Kuva: Jarmo Wright

Gluteenittomien marja-valkosuklaa kaurakeksikuppien juju on taikinassa, johon lisätään seesaminsiemenistä valmistettua vaaleaa tahinitahnaa sekä makeudeksi kookossokeria ja vaahterasiirappia. Kaurakeksitaikina painellaan muffinivuokien pohjalle ja reunoille niin, että lopputuloksena on kuppi. Jäähtyneet keksikupit täytetään valkosuklaa-tuorejuustovaahdolla ja koristellaan sesongin marjoilla tai hedelmillä.

gluteenittomat marja-valkosuklaa-kaurakeksikupit

Gluteenittomien marja-valkosuklaakeksikuppien idea on hauska: painele taikina muffinivuoan pohjalle kupin muotoon ja täytä valkosuklaa-tuorejuustovaahdolla sekä marjoilla. Kuva: Kristiina Kurronen

 

Katso myös Anna.fi/ruoka: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteenittomia leivonnaisia pääsiäispöytään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X