Gluteenittomia leivonnaisia pääsiäispöytään

Pavlovaa, macaroneja, juustokakkua, limettipiirasta, porkkanaleivoksia… Gluteenittomat pääsiäisleivonnaiset vievät kielen mennessään myös muilta kuin keliaakikoilta.

limettipiiras

Key lime pie on amerikkalainen, raikkaan makea limettipiiras, jossa on ohuen keksipohjan päällä kondensoidusta maidosta tehty limettitäyte. Gluteeniton versio piiraasta syntyy yksinkertaisesti käyttämällä pohjaan gluteenittomia keksejä.

Samaan tapaan soveltamalla myös useimpien keksipohjaisten juustokakkujen reseptit muuntuvat gluteenittomiksi. Pääsiäispöytään sopii esimerkiksi aurinkoisen värinen ja raikkaan makuinen appelsiinijuustokakku.

Myös marenkileivonnaiset tarjoavat helpon ratkaisun gluteenitonta tarjottavaa pohtiville, sillä ne ovat yleensä luontaisesti gluteenittomia, eikä niiden valmistus vaadi erikoisjauhojen etsimistä. Esimerkiksi marenkipohjainen pavlova on gluteeniton, mutta juhlava tarjottava pääsiäisaterian jälkiruokana tai kahvipöydässä.

pavlova

Pääsiäisen aikaan pavlovan voi täyttää vaikkapa kermavaahdolla, sitruunatahnalla ja iloisen keltaisilla hedelmillä, kuten mangolla, appelsiinilla ja ananaksella. Kermavaahtoon voi sekoittaa mascarponea, sen voi maustaa kookoshiutaleilla, likööri- tai rommitilkalla, tai sen voi korvata vaahtoutuvalla soijavalmisteella, jolloin pavlova sopii myös maidottomaan ruokavalioon. Yhden ison pavlovan sijaan voit valmistaa jokaiselle ruokailijalle oman pienen pavlovan.

Mandariinikakku on pavlovan tapainen marenkiherkku, jossa pistaasimantelilla maustettujen marenkipohjien väliin levitetään sitruunaista kerma-rahkaseosta ja säilöttyjä mandariinilohkoja.

Myös suloiset macaron-leivokset sopivat useimmiten gluteenittomaan ruokavalioon, sillä niihin käytetään mantelijauhoja. Valkosuklaamacaronit voi värjätä elintarvikevärillä keltaisiksi pääsiäisen kunniaksi.

sitruunakakku

Sitruunatäytekakun pohja tehdään perunajauhoista, täytteeksi keitetään kirpakka sitruunakiisseli ja koristeeksi paahdetaan ihanaa mantelinugaata.

Appelsiinikakku on perinteinen kahvikakku, joka on paitsi gluteeniton myös laktoositon.

Mangoleivokset puolestaan sopivat gluteenittoman ruokavalion lisäksi myös täysin maidottomaan ruokavalioon. Somien leivosten pohjat tehdään peruna- ja kaakaojauhoista, kermaiseen täytteeseen käytetään soija- ja kauravalmisteita ja koko komeus viimeistellään pääsiäistipun keltaisella mangokiilteellä.

porkkanaleivokset

Porkkanaleivokset ovat ihanan meheviä raakaleivoksia, joilla voivat herkutella niin gluteenitonta, maidotonta kuin vegaanistakin ruokavaliota noudattavat pääsiäisvieraat. Porkkanaraasteesta, pähkinöistä, kookoshiutaleista ja taateleista loihditut leivokset kuorrutetaan cashewpähkinöistä valmistetulla kermaisella kreemillä.

 

 

Lisää ruokaideoita pääsiäiseksi:
Pasha kuuluu pääsiäiseen
Hyvän mielen pääsiäisateria
Pääsiäisen jälkiruoat raikkaasti
Keväinen pajukakku
Ruoka.fi: Pashatorttu

Kuvat: Kristiina Kurronen, Seppo Saarentola ja Pekka Holmström / OM-arkisto

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteenittomia leivonnaisia pääsiäispöytään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X