Kananmunien värjääminen onnistuu helposti kotona.

Kananmunien värjääminen on pääsiäisen hauskinta hommaa! Näin värjäät munat mausteilla, juomilla ja marjoilla

Kananmunan värjääminen onnistuu helposti ilman elintarvikevärejä. Luonnonväreillä värjäät kananmunat pääsiäisen kauneimmiksi koristeiksi.

Kananmunien värjääminen kahvilla, teellä, juureksilla, marjoilla tai vaikka vihanneksilla on nerokas niksi pääsiäisen koristeeksi.

Keittiön kaappien antimet värjäävät kananmunat luonnollisesti yksilöllisen kauniiksi pääsiäismuniksi. Kotikonstein värjätyt kananmunat ovat herkullisen värinen koriste pääsiäisbrunssille, ja ne kelpaavat pelkästään silmäniloksikin.

Lue myös: Pääsiäisaskartelu tuo kotiin juhlatunnelman – katso parhaat ideat ja ohjeet!

Kuva: Kristiina Kurronen

Kananmunien värjääminen luonnollisesti

  • Voit värjätä kananmunan joko keitettynä tai raakana.
  • Jos värjäät kananmunat keitettynä, lisää noin litraan vettä värjäävä aine ja keitä värilientä noin 15 minuuttia. Anna liemen jäähtyä. Lisää keitetyt ja jäähtyneet kananmunat väriliemeen ja anna vaikuttaa mahdollisimman kauan, mielellään yön yli.
  • Jos värjäät raa’at kananmunat, laita kananmunat kattilaan yhdessä värjäävän aineen kanssa ja laske kattilaan niin paljon vettä, että munat peittyvät. Keitä munia 7–10 minuuttia vedessä ja jätä munat väriliemeen jäähtymään.Kananmunien värjääminen luonnollisesti.
  • Mitä kauemmin kananmuna on väriliemessä, sitä voimakkaamman väriseksi se muuttuu. Samoin mitä vähemmän vettä ja mitä enemmän värjäävää ainetta, sitä voimakkaamman väriliemen saat.
  • Etikka auttaa väriä imeytymään. Lisää noin litran keitinveteen tai värjäysliemeen noin ½–1 ruokalusikallinen etikkaa. Muista, että munankuori on huokoinen, ja kananmuna voi imeä itseensä makuja.
  • Lopputulos on aina yksilöllinen. Voit kokeilla myös ruskeiden kananmunien värjäämistä. Väri tarttuu parhaiten valkoiseen kananmunaan.
  • Saat kuoreen kuvioita esimerkiksi pyyhkimällä värjättyä ja vielä märkää kananmunaa paperilla tai kietomalla kananmunan ympärille narua tai piirtämällä siihen vahaliidulla ennen värjäämistä.
  • Kananmunien värjääminen tekee munien pinnan mattapintaiseksi. Kiiltäviä munia saat, kun hierot muniin ruokaöljyä ja kuivaat munat paperiin.

Lue myös: Pääsiäismuna x 9 – katso kekseliäät askartelu- ja koristeluideat!

Kahvilla värjätty kananmuna

Kananmunien värjääminen kahvilla.

Kahvi värjää kananmunan ruskeaksi. Lisää noin litraan vettä 3 rkl kahvijauhetta.

Kananmunien värjääminen mustalla teellä

mustalla teellä värjätty kananmuna

Saman tapainen väri tulee mustasta teestä. Lisää noin litraan vettä kolme teepussia.

Punaviinillä värjätty kananmuna

Kananmunien värjääminen punaviinillä.

Keitä kananmunia punaviinissä kymmenen minuuttia ja jätä likoamaan yön yli.

Kylmään punaviiniin laitetut jo keitetyt kananmunat saavat pintaansa haaleamman värin.

Currymausteella värjätty kananmuna

currylla värjätty kananmuna

Curry värjää kananmunan pääsiäiseen sopivaksi. Lisää noin litraan vettä kaksi reilua ruokalusikallista currymaustetta.

Kananmunien värjääminen kurkumalla

kurkumalla värjätty kananmuna

Kurkumalla värjätyistä kananmunista tulee okran värisiä. Lisää noin litraan vettä kaksi reilua ruokalusikallista kurkumaa.

Sipulilla värjätty kananmuna

Kananmunien värjääminen sipulilla.

Sipuli värjää kananmunan hehkuvan oranssiksi. Lisää kahden sipulin kuoret noin litraan vettä ja keitä noin 10 minuuttia joko raakojen kananmunien kanssa tai yksinään, jos lisäät jo keitetyt kananmunat jäähtyneeseen väriliemeen. Kuoret voi poistaa väriliemestä keittämisen jälkeen.

Kananmunien värjääminen punajuurella

punajuurella värjätyt kananmunat

Vasemmanpuoleinen kananmuna oli alun perin ruskea. Oikeanpuoleinen valkoinen.

Pilko yksi punajuuri kuorineen noin litraan vettä ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää munat joko kiehuvaan veteen tai jäähtyneeseen väriliemeen. Punajuuren palat voi siivilöidä liemestä keittämisen jälkeen.

Punakaalilla värjätty kananmuna

Kananmunien värjääminen punakaalilla.

Vasemmanpuoleinen kananmuna on tekeytynyt punakaalista tehdyssä väriliemessä kauemmin kuin oikeanpuoleinen.

Pilko puolikas punakaali noin litraan vettä ja keitä puoli tuntia. Lisää raa’at kananmunat keittämisen loppuvaiheessa tai lisää jo keitetyt kananmunat jäähtyneeseen liemeen.

Kananmunien värjääminen mustikalla

Kananmunien värjääminen mustikalla.

Lisää 2–3 dl mustikoita raakojen kananmunien keitinveteen tai värjää keitetyt kananmunat seoksella, jossa on 2–3 dl mustikoista ja 2 dl vettä.

Lue myös Anna.fistä: Markettien pääsiäismunat testissä – paras pääsiäismuna ei sisällä lainkaan yllätystä!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kananmunien värjääminen on pääsiäisen hauskinta hommaa! Näin värjäät munat mausteilla, juomilla ja marjoilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X