virpominen on palmusunnuntain huvi

Kotilieden virpomisetiketti virpojalle ja virvottavalle – älä mene sieltä, missä aita on matalin

Virvon varvon, tuoreeks terveeks… Kotilieden toimitus koosti hyödyllisen virpomisetiketin jokaiselle virpojalle ja virvottavalle. Nappaa tästä ohjeet palmusunnuntaita varten!

Virpominen on parhaimmillaan hauska kokemus niin virpojalle kuin virvottavallekin. Seuraa näitä ohjeita onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi.

Virpoja, panosta kunnolla!

1. Yksi väsynyt sulka oksassa ei riitä

Ele on ehkä tärkein, mutta vastaanottaja arvostaa pajunoksaa, johon on käytetty vaivaa. Vitsan voi askarrella yhdessä vanhempien tai kavereiden kanssa. Näyttävä oksa syntyy helposti ja vähillä tarvikkeilla, joten ei ole mitään syytä mennä siitä, missä aita on matalin.

Kun kierretään porukassa, hyviin tapoihin kuuluu, että jokainen virpoja antaa virvottavalle oman oksansa – antaahan virvottavakin kaikille palkan. Ei siis kannata olla kitsas ja yrittää tarjota vain yhtä oksaa koko porukalta.

Virpojan kannattaa panostaa ulkoasuunsa. Nykyään moni pukeutuu noidaksi, mutta halloweenilla on myös ollut vaikutusta virpomiseen, joten kaduilla saattaa näkyä pieniä hirviöitä munajahdissa. Asun voi valita virpojan omien mieltymysten mukaan.

2. Varmista selustasi ja kysy, onko virpominen toivottua

Joissain perheissä on tapana, että lapset virpovat vain sukulaisten ja tuttujen luona. Tämä onkin hyvä tapa, sillä näin varmistetaan, että virvottava ottaa virpojan vastaan hyvillä mielin.

Mikäli alueellasi on tapana kiertää virpomassa kaikissa lähikodeissa, on hyvä muistaa muutama ohjenuora: Soita kelloa vain kerran. Voi olla, että asukas ei ole varautunut virpojiin tai käynnissä on vaikkapa vauvan nukutus, jolloin toistuva ovikellon soiminen aiheuttaa haittaa.

Jos ovi avataan, muista vielä varmistaa, että virpominen on toivottua. Tämä onnistuu yksinkertaisesti kysymällä, saako virpoa. Jos vastaus on ei, toivotetaan hyvää pääsiäistä ja jatketaan seuraavaan taloon, jos kyllä, lausutaan opeteltu loru.

3. Opettele pääsiäiseen sopiva virpomisloru

Lorut vaihtelevat jonkin verran alueittain. Näitä voi kokeilla tai keksiä kokonaan omia:

Virvon varvon,
tuoreeks terveeks,
tulevaks vuodeks,
vitsa sulle, palkka mulle –
annatko munan vai kanan?

tai

Virvon varvon vitsasilla,
tuorehilla tervehillä,
vanhat virvon viisahiksi,
nuoret ylen notkehiksi,
iloisiksi kaikki muut,
kilteiksi pienet piimäsuut.

virpominen on palmusunnuntain huvi

4. Kiitä palkasta, vaikka se olisikin pettymys

Ennen palkaksi annettiin esimerkiksi kananmunia tai jopa viinaryyppy. Lisäksi palkan sai kerätä vasta viikon kuluttua palmusunnuntaista.

Nykyään palkan saa heti loruamisen jälkeen ja tapana on antaa pieniä suklaamunia, karkkia tai muutama kolikko. Sopivan palkan määrittely on virvottavan käsissä, joten vaikka saaliiseen pettyisikin, siitä kiitetään ja jatketaan seuraavaan paikkaan.

Virvottava, näin varustaudut palmusunnuntaina!

1. Avaa ovi vain, jos virpojat ovat tervetulleita

Ei ole mikään pakko avata ovea, jos virpojat eivät ole mieluisa yllätys. Onkin ehkä parempi olla vain avaamatta ovea kuin kieltäytyä virpomisesta.

Jos virpojat ovat tervetulleita kotiisi, voit vaikka kiinnittää ulko-oveen lapun, joka viestii talon olevan noitaystävällinen.

2. Varaa palkaksi nameja tai kolikoita

Sinä päätät, mikä on sopiva palkka, mutta suklaa, karkit ja raha ovat yleensä kovin toivottuja. Voit valmistautua virpojien käyntiin esimerkiksi varaamalla ulko-oven läheisyyteen kulhon, josta voit helposti ja nopeasti jakaa palkkaa virpojille.

3. Älä kritisoi saamaasi vitsaa

Pieni virpoja on toivottavasti käyttänyt aikaa ja vaivaa vitsojen koristeluun. Ole siis iloinen jokaisesta saamastasi oksasta äläkä yritä vaihtaa vitsaa toiseen paremman toivossa. Vaatimattomampikin oksa näyttää kauniilta maljakossa.

Lue myös:

Virpominen on pääsiäisen perinne
Pääsiäisen helpoin kranssi syntyy pajunkissoista – katso ohje
Tee juhlavat pääsiäiskoristeet kierrätysmateriaalista
Pääsiäisen kattausvinkki: näin taittelet hauskan pupuliinan

Katso myös Anna.fi: Värikäs pääsiäinen lapsille

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotilieden virpomisetiketti virpojalle ja virvottavalle – älä mene sieltä, missä aita on matalin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X