Mämmi kuuluu pääsiäispöytään

Pääsiäisen perinneruokaa on mämmi, joka herättää voimakkaita mielipiteitä. Maltaisen ja makean herkun voi valmistaa kotikonsteinkin.

Pääsiäisen juhlaruokia tehtiin ennen pitkään ja kiireettä, joten mämmi on todellista slowfoodia. Perinteinen mämmi valmistetaan maltaasta ja rukiista hiljalleen imeltämällä. Pomeranssinkuori ja siirappi antavat mämmille perinteisen aromin.

Lisää ruokaideoita pääsiäispöytään:
Makean maltaista mämmiä
Pasha kruunaa pääsiäisaterian
Pääsiäisen jälkiruoat raikkaasti
Ruoka.fi: Mämmiä lakkojen kera

Kuva: Ari Heinonen

Avainsanat

Keskustelu

Ja arkisempaan pöytään voi valmistaa imellettyä puuroa.

Kokeile imellettyä puuroa vehnästä, rukiista ja ruismaltaista:
.
noin 3 litraa 70 asteista vettä
500g ruismaltaita
500g ruisjauhoja
250g vehnäjauhoja
½-1 teelusikallinen suolaa
.
.
Vinkki: Vehnän voi korvata kokonaan tai osittain ruisjauholla ja maltailla!
.
.
Valmistusohje:
.
Sekoitetaan jauhot ja maltaat 70 asteiseen veteen, niin että saadaan sakea, mutta hyvin sekoitettava puuro. Laitetaan puuro 75 asteiseen uuniin imeltymään 5-6 tunniksi. Imeltymisen aikana puuro notkistuu vellimäiseksi.

Imeltämisen jälkeen lisätään suola ja nostetaan liedellä puuron lämpötila kiehumispisteeseen ja nostetaan pois levyltä ja annetaan ”muhia” noin 15 minuuttia.

Notkistunut puuroaines laitetaan laakeaan uunivuokaan ja paistetaan 120-140 asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Kuorettumista voi estää levittämällä pinnalle sokeri- tai siirappivettä.

Voidaan käyttää samaan tapaan kuin mämmiä.

Kommentoi juttua: Mämmi kuuluu pääsiäispöytään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X