Milloin on pääsiäinen 2021?

Milloin on pääsiäinen 2021? Ikivanha päätös sinetöi pääsiäisen ajankohdan

Pääsiäinen tuntuu ajoittuvan eri vuosina milloin maaliskuulle, milloin huhtikuulle. Sen ajankohta ei kuitenkaan ole sattumanvarainen.

Pääsiäinen on vanhin kristillinen juhla. Sen vietto alkoi jo 100-luvulla. Vuoden 325  Nikean kirkolliskokouksen päätöksen mukaan pääsiäissunnuntain ajankohta on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Pääsiäissunnuntain ajankohta vaihtelee siis vuosittain tämän mutkikkaan säännön mukaan, mutta sijoittuu aina 22.3. ja 26.4. väliseen aikaan. Lue, milloin on pääsiäinen 2021!

Lue myös: Pääsiäisruno x 20 – katso erilaiset tavat toivottaa hyvää pääsiäistä ja muista läheisiäsi

Pääsiäissunnuntain mukaan määräytyy ja vaihtelee myös laskiaisen, helatorstain ja helluntain ajankohta.

Milloin on pääsiäinen 2021?

Vuonna 2021 pääsiäistä vietetään huhtikuun alussa.

Pitkäperjantai ja 2. pääsiäispäivä (pääsiäismaanantai) ovat aina arkipäiville sijoittuvia juhlapyhiä eli ne tarjoavat monelle nelipäiväisen viikonlopun.

  • Pitkäperjantai on 2.4.2021.
  • Ensimmäinen pääsiäispäivä on sunnuntaina 4.4.2021.
  • Toinen pääsiäispäivä on maanantaina 5.4.2021.

Milloin on palmusunnuntai?

Pääsiäiskauden aloittaa palmusunnuntai, joka on aina viikkoa ennen pääsiäistä. Tänä vuonna palmusunnuntaita vietetään 28.3.2021. Silloin ovikello kilahtaa monessa kodissa ja oven takana odottavat pienet noidat itse tehtyjen virpomisvitsojen kanssa.

Vuonna 2021 palmusunnuntaina siirrytään myös kesäaikaan, ja silloin on täysikuu.

Tiedätkö, milloin on kiirastorstai?

Pääsiäisviikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi, toisinaan myös kärsimysviikoksi tai piinaviikoksi.

Kansanperinteessä jokaisella pääsiäisviikon päivällä on oma nimensä. Nimitykset vaihtelevat eri puolilla Suomea. On sukkasunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, lankalauantai ja pälkkäpääsiäinen.

Lue myös: Pääsiäisviikon päivien nimet ovat muistoja menneistä ajoista – näin nimet ovat saaneet alkunsa

Englannissa ja Ruotsissa pääsiäisviikon keskiviikko on nimetty tuhkakeskiviikoksi (Ash Wednesday, askaonsdag).

Suomalaisen kirjallisuuden seuran sivuilta löytyy muun muassa Kuhmonnimeläisen S. Paulaharjun merkintä vuodelta 1903, jossa hiljaisen viikon päivät on nimetty näin:

Maitomaanantai,
Tiukutiistai,
Kellokeskiviikko,
Kihlatorstai,
Lankalauantai ja
Pälkkäpääsiäinen.

– S. Paulaharju, Kuhmoniemi 1903

Lähteet: Uusi Ajantieto (WSOY), SKS ja Yliopiston almanakkatoimisto

Virittäydy pääsiäiseen

9 ideaa pääsiäismuna-askarteluun

pääsiäinen, askartelu, pääsiäismuna, kananmuna, kierrätysmateriaalit

Mikä olisi pääsiäiseen sopivampi koriste kuin pääsiäismuna? Uuden elämän alkua symboloivat munat voi koristella vaikka eri väreissä säihkyvällä glitterillä tai marmorikuvioida elintarvikevärillä. Jos pidät enemmän minimalistisesta pääsiäistunnelmasta, vala tyylikkäät harmaat pääsiäsimunat betonista.

Jos askartelet pääsiäisen katseenvangitsijat itse, nappaa tästä talteen Kotilieden parhaat ohjeet pääsiäismuna-askarteluun ja hurmaat taatusti vieraasi!

Rairuoho itämään pääsiäiseksi

Aloita pääsiäisvalmistelut kylvämällä rairuohoa. Rairuohon idättäminen on helppoa. Istuta rairuoho ennen palmusunnuntaita, niin se on vehreimmillään pääsiäisenä.  Rairuoho itää noin viidessä päivässä. Siemenien itäminen nopeutuu, kun liotat siemeniä ennen kuin kylvät ne.

Kun haluat vaihtelua, kylvä popcornia, herneenversoja, ohranjyviä tai vehnänorasta.

Töhnämunat, Mignon-suklaajuustokakku ja 4 muuta suklaajälkiruokaa pääsiäiseksi

Mignon-kakku

Pääsiäisenä on lupa herkutella, silloin päästään suklaan makuun, kun tutut ja rakkaat maut paketoidaan upeiksi jälkiruoiksi. Panosta jälkiruokiin, sillä suklaiset jälkiruoat ja leivonnaiset päättävät pääsiäisaterian suloisesti.

Ihastuttaisiko pääsiäsipöydässäsi huikea suklaamousse-täytekakku, tropiikin valkosuklaamousse, nopea valkosuklaarisotto vai appelsiinin ja suklaan lyömätön yhdistelmä?  Katso tästä Kotilieden parhaat pääsiäisen suklaajälkkärit ja hurmaa ystäväsi suussa sulavilla herkuilla!

Juttua muokattu 5.1.2021: Pääsiäisen päivämäärät päivitetty vuodesta 2020 vuoteen 2021.

Avainsanat

Keskustelu

En ymmärrä enkä hyväksy tätä Pääsiäisen ajankohdan veivausta ikivanhan kuukalenterin mukaan. Kirkon pitäisi ehdottomasti tulla tälle vuosituhannelle ja lukita Pääsiäinen johonkin tiettyyn päivään tai viikonloppuun. Täysin järjetöntä touhua nykyajassa.

Kevätpäivän tasaus oli keskiviikkona 20.3. ja täysikuu torstaina 21.3. Pääsiäisen olisi siis pitänyt olla jo viime sunnuntaina 24.3.2019. Miksi pääsiäinen on vasta toisen täyden kuun jälkeen huhtikuussa?

Sen takia, että vuonna 325, jolloin määrättiin pääsiäisen ajankohta, elettiin silloisen astronomisten havaintojen ja siitä kumpuavien käsityksen mukaan. Lisäksi voimassa oli juliaaninen kalenteri, joka heittää melkoisesti (ja jatkuvasti) meidän gregoriaanisen kalenterin suhteen. Niinpä juliaanista kalenteria on jouduttu korjaamaan jatkuvasti. Tekstissä unohdettiin mainita, että kristillinen pääsiäinen ei saa olla koskaan ennen tai samaan aikaan juutalaisten pääsiäisen kanssa. Tässä taustaa pääsiäisen ajankohdan muuttumiselle joka vuosi.

Kommentoi juttua: Milloin on pääsiäinen 2021? Ikivanha päätös sinetöi pääsiäisen ajankohdan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X