Näin saat itsellesi ilmaisen narsissin 13.3. – Lue myös hoito-ohjeet!

Ilmaisia narsisseja jaossa – katso missä! Lue myös kymmenen ohjetta, joiden avulla pidät narsissit mahdollisimman pitkään hehkeänä.

Narsissien ystävät yllätetään erikoisella tempauksella tiistaina 13. maaliskuuta. Yhteensä 18 paikkakunnalla kukkien ystävä voi löytää työ- tai lenkkimatkansa varrelta ilmaisen ruukkunarsissin, kunhan hakeutuu kaupunkinsa tai kotikuntansa keskustaan.

Tarkkoja paikkoja ei ole kerrottu, joten kannattaa kulkea silmät auki.

Ilmaiset kukat tunnistaa siitä, että ne on pakattu pussiin, johon on sujautettu kortti, jossa lukee ”yksinäinen narsissi.”

Aivan pyyteetöntä ilmaisten kukkien jakaminen ei ole, sillä löytäjien toivotaan ottavan kukistaan kuvia ja jakavan niitä sosiaalisessa mediassa varustettuna aihetunnisteella  #yksinäinennarsissi.

Tempauksesta vastaavat kotimaisia kukkia kasvattavien kasvihuoneviljelijöiden etujärjestö Kauppapuutarhaliitto. Kukkia on jaossa isoimmissa kaupungeissa Helsingissä, Tampereella, Turussa ja lisäksi 15 muulla paikkakunnalla. Näitä ovat Jyväskylä, Kuopio, Kokkola, Korpilahti, Vaajakoski, Iisalmi, Lohja, Joensuussa, Muuramessa, Pyhäjärvellä, Mynämäellä, Haminassa, Kotkossa, Lahdessa ja Karkkilassa.

Kaupungeissa satoja kukkia

Miksi hyvää mieltä tuovaa kevättempausta ei järjestetä jokaikisessä kunnassa?

”Asialla ovat vapaaehtoiset kasvihuoneyrittäjät. Kukkia jaetaan paikkakunnilla, joilla he ovat lähteneet mukaan”, sanoo liiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Isoissa kaupungeissa kukkia on jaossa 200–300, pienemmillä 75–100.

Tempaus järjestetään kolmatta kertaa. Ensimmäisenä vuonna kukkia jaettiin vain Helsingissä.

Tetenarsissi on pienikukkainen kevätkukka, joka viihtyy viileässä ja kestää pakkasta. Kasvattajille se on tärkeä kukka, sillä ruukkuja on myyty vuosittain perinteisesti 3,5 miljoonaa. Eniten keväällä tekevät kauppansa tulppaanit. Pikkuhiljaa suosiotaan kasvattavat myös pastellinväriset hyasintit. Kotimaisia kukkia kasvatetaan noin 500 puutarhalla.

Jokainen suomalainen ostaa vuosittain keskimäärin kolme ruukkukukkaa. Pääsiäinen on joulun ohella aikaa, jolloin kotia koristellaan kukilla.

Narsissin hoitovinkit – näin saat narsissin säilymään upeana

 1. Jos ostat narsissin kaupasta, valitse yksilö, jossa on vielä nuppuja. Näin saat nauttia kukastasi pidempään.
 2. Siirrä narsissisi kotona viljelyruukusta hiukan isompaan, vedenpitävään ruukkuun. Isommassa ruukussa kukkasi kasvaa paremmin.
 3. Pienikukkainen tetenarsissi kannattaa totuttaa pakkaseen niin, että se on ulkona ensin muutaman tunnin päivässä. Näin se pärjää lopulta kymmenessa pakkasasteessa. Jos lämpötila laskee vielä tätä alemmas, ota narsissi sisälle.
 4. Viileässä narsissi pysyy hyvänä viikkokausia. Ulos se kannattaa kuitenkin viedä, kun kukinta näkyy selvästi. Kylmässä kukat nimittäin avautuvat hitaasti.
 5. Kastele narsissia niin, että multa pysyy kosteana. Pakkasenkesto on parempi, jos ruukku on kasteltu kunnolla, mutta läpimärkä se ei saa olla. 1–2 kertaa viikossa riittää.
 6. Narsissia ei tarvitse lannoittaa, sillä sipuli sisältää kaikki ravinteet, joita kasvi tarvitsee.
 7. Kukat voivat pakkasyön jälkeen näyttää hiukan nuupahtaneilta, mutta piristyvät kyllä nopeasti auringossa.
 8. Kun ilma lämpenee ja maa sulaa, narsissin voi istuttaa ulos pihaan, mistä siitä saattaa olla iloa ensi keväänäkin.
 9. Narsissi istutetaan niin, että sipuli asetellaan noin 10 sentin syvyyteen mullan pinnasta, 5–10 sentin välein. Lehtien annetaan kuivua rauhassa.
 10. Narsissi viihtyy parhaiten vettä läpäisevässä mullassa.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Riikka Lehtovaara

Keskustelu

 1. svante primala

  Joensuu esille, yhden Ilmaisen Narsissin #yksinäinennarsissi, löysin Niinivaaran vanhemman kirjaston Suvikadulta ulko oven edestä – http://www.kauniistikotimainen.fi … 9-10 aamulla, koemme … Keväällä Narsissin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti