Ruoka

Mysi Lahtisen lampaanviulu isoäidin tapaan on legendaarinen pääsiäisohje

Keväällä edesmenneen rakastetun ruokatoimittajan yksi muistetuimpia ohjeita on lampaanviulu, jonka salaisuus piilee ahkerassa liemen valelussa. Erityisesti yksi mauste tekee tästä pääsiäislampaasta herkullisen.

Lampaanviulu Mysi Lahtisen tapaan soi sitä paremmin, mitä useammin viulua jaksaa valella paistamisen aikana. Mysin reseptiikka tunnetaan värikkäästä kielestä ja maistuvista lopputuloksista. Lihaliemi oli äkäistä ja vahvaa. Viulun maun salaisuus on hyvä kahvi ja muutama pala sokeria. Näin hän muistutti lukijoitaan Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä julkaistussa reseptissä.

Lue myös: Lampaanliha uunissa? Täydellinen sisälämpötila lampaanlihalle!

Sesonkiraaka-aineiden rakastaja

Tunnettu ruokatoimittaja muistetaan erityisesti klassikkoruokaohjeista kuten moskovanpadasta, jossa sinihomejuusto viimeistelee lihapadan, nokkos- ja lipstikkakeitosta ja maailman parhaista kaalikääryleistä.

Mysi Lahtinen oli tunnettu ruokakirjoittaja.

Hyväntuulinen kokki ymmärtää, ettei ole olemassa erikseen arki- ja juhlaruokaa. On ainoastaan hyvää ruokaa – arkena ja pyhänä, ja vain sitä kannattaa pöydässään tarjota!

Lahtinen kirjoitti useita keittokirjoja, joista viimeisimpään Mysi kokkaa ja kertoo (HS Kirjat) on koottu hänen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen ruokapalstan parhaimmat reseptit.

Lahtinen painotti resepteissään aina sesongin raaka-aineita. Hän rakasti villiyrttejä. Erityisesti nokkoskeitto oli hänen suosikkinsa. Kevään ensimmäisistä raparpereista hän teki kiisseliä ja kotimaiset kesäkalat päätyivät keittoon tai savukalasalaattiin. Mysi kokkaa ja kertoo –kirja on todellinen aarreaitta. Se on kirja, joka pitäisi olla jokaisen hyvää suomalaista ruokaa rakastavan keittiössä.

Mysi kokkaa ja kertoo kirja (HS Kirjat).

Lampaanviulu isoäidin tapaan

KASTIKE

  1. Muotoile uunipellille kaksinkertaisesta alumiinifoliosta hieman lampaanviulua suurempi kaukalo ja nosta paisti siihen.
  2. Mittaa yrtit, mustapippuri ja suola kuppiin. Sekoita mausteet keskenään. Kuori valkosipulinkynnet. Halkaise isot ja pulskat kahtia. Keitä hyvää kahvia puolentoista desin verran ja pane sokeripalat kahviin sulamaan.
  3. Pistele viuluun teräväkärkisellä veitsellä 10 melko syvää reikää ja toppaa ne täyteen yrttiseosta. Sulje reiät valkosipulinkynsillä. Paina kynnet lihan sisään piiloon. Ulkona törröttävät sipulinpäät kärähtävät ja maistuvat pahalta. Sivele viulun pinta öljyllä ja ripottele loput yrttiseoksesta päälle. Nosta viulu 225-asteiseen uuniin ja paista viisitoista minuuttia. Vähennä sen jälkeen lämpö 200 asteeseen ja valele viulu kahvilla ja kermalla. Noin kymmenen minuutin kuluttua on lihaliemen vuoro tulla kaadetuksi viulun kannelle.
  4. Hetken kuluttua on lihaa ruvettava valelemaan aina silloin tällöin folioon kertyneellä tuoksuvalla liemellä.
  5. Laske tunnin kuluttua uunin lämpö 175 asteeseen. Jos liemi haihtuu liiaksi, lisää kiehuvaa vettä.
  6. Mitä ahkerampi valelija on, sitä maistuvamman viulun hän saa palkakseen noin kolmen tunnin kuluttua.
  7. Nosta valmis lampaanviulu foliovuoasta. Kerää vuoan pohjalta herkullinen valeluliemi tarkasti talteen. Kääri paisti folioon ja peittele rauhoittumaan.
  8. Valmista sillä aikaa kastike. Lisää valululiemeen hieman vettä maistelemalla. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Keittele kastiketta kymmenisen minuuttia. Runsaskätinen kermaloraus kruunaa ihanan vihreäpilkullisen kastikkeen.

Resepti: Mysi Lahtinen (Mysi kokkaa ja kertoo HS Kirjat)

Artikkelia on muokattu 14.1.2024

Lue myös Anna.fi: Näin teet yrttihunnutetun karitsankareen

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mysi Lahtisen lampaanviulu isoäidin tapaan on legendaarinen pääsiäisohje

Makustelija

Tuo Mysi Lahtisen ruokakirja on outo tapaus, koska siinä ei ole ainuttakaan ruokakuvaa. Niillä on ruokakirjoissa vähintään yhtä suuri merkitys kuin resepteillä. Itse käytän ruokakirjoja inspiraation lähteinä, en koskaan tee ruokaa suoraan reseptistä.

Käsittämätöntä

Sopii ihmisille, joilla ei ole muuta mielessä ja järkevämpää tekemistä kuin seistä hellan vieressä ihan niin kuin äiti opetti.
Mieluusti vielä jalatkin ristissä.
Yltäkylläisyystukehdus ja ahh niin ihanaista Pääsiäistä suu täynnä ruokaa, viiniä ynnä ylimakeaa.
Pullea vatsa rasvasta hetken päästä saakin vaan kellotella muutenkin kohonneiden arvojen kera kohti kesää ja uusia herkkuja.

juhlan paikka

Olipa to-del-la hyvää!

Eero

Kuinka kauan paistetaan?

Sanna Mansikkamäki

Kun olet päässyt kohtaan 6. siinä lukee, että vielä noin 3 tuntia.
6. Mitä ahkerampi valelija on, sitä maistuvamman viulun hän saa palkakseen noin kolmen tunnin kuluttua.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.