Ruoka

Rahka vai maitorahka? Hyödynnä monipuolinen proteiinipommi jälkkäreissä, leivonnaisissa ja välipaloissa

Rahka on mainio raaka-aine mitä moninaisimpiin herkkuihin. Kokeile maitorahkaa aamiaisiin, välipaloihin ja jälkiruokiin. Paista rahkalettuja, tee levitettä tai valmista kevennetty marjarahka – ja nauti samettisista herkuista.

Rahka on valloittanut suomalaisten sydämet. Aavistuksen hapan, mukavan täyteläinen herkku toimii paitsi kivana välipalana, myös oivana jälkiruokien raaka-aineena. Vuonna 1943 neuvoi talousopettaja Arla Pohjanpää valmistamaan valkuaisainepitoista ruokaa rahkasta. Rahka valmistettiin tuolloin uunissa. Nykyinen maitorahka tuli myyntiin vasta 1960-luvulla.

Kokosimme Kotilieden parhaat rahkareseptit jälkiruokiin, aamiaisiin, välipalaksi ja leivonnaisiin.

Rahka taipuu helposti jälkiruokiin

Tässä valloittava jälkiruoka, jossa täyteläinen rahka kohtaa makeanhappaman tyrnin ja ihanan rapean kauran. Rahkavanukas, tyrnimarengit ja karamellikaura vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivannäköä, mutta työmäärä palkitaan henkeäsalpaavalla makuelämyksellä, joka viettelee vaativammankin herkkusuun. Ja mikä parasta, kaiken voi tehdä valmiiksi jo etukäteen, jolloin annokset voi koota tarjolle nopeastikin.

Suussa sulava rahkamousse on täynnä proteiinia – siitä pitävät huolen puoli kiloa rahkaa sekä kananmunan valkuainen. Pirteä sitruunan maku tekee moussesta raikkaan jälkiruoan, joka viimeistellään pakastemarjoilla ja kaurakekseillä. Kevyessä moussessa ei käytetä lainkaan kermaa, joten vähärasvainen herkku sopii myös keventäjän ruokavalioon.

Helppo ja herkullinen mangorahka syntyy vähistä aineksista: rahkasta, jogurtista, hunajasta ja mangosta. Hedelmäviipaleet kerrostetaan lasiin rahkaseoksen kanssa, jolloin syntyy näyttävä jälkiruoka. Ihastuttava mangon maku tuo kesän nautiskelijan kielelle, mutta jälkiruoka on loistava valinta myös pääsiäisaterian huipennukseksi!

Kevyt marjarahka tarjoilee kepeän päätöksen aterialle – mausta tinkimättä. Rahka, piimä ja kananmunan valkuainen muodostavat herkulle täyteläisen rakenteen. Hunajan makeus ja marjojen maukkaus viimeistelevät kokonaisuuden. Vuodenajan mukaan marjoiksi voi valita omia suosikkejaan joko kaupan pakastealtaasta tai tuoreina suoraan puutarhasta. Rahka muuntuu siten moneksi ja maistuu takuuvarmasti jokaiselle ruokailijalle.

Lumoava rahkahyytelö on näyttävä annos, kun se kumotaan lautaselle ja tarjoillaan marjojen kera. Rahkainen herkku hyydytetään liivatteella, joten jälkiruoka tulee tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin valmiiksi. Pienillä muutoksilla valmistat reseptin avulla myös kevennetyn version suositusta pääsiäisherkusta eli pashasta. Tällöin hyytelö raikastetaan sitruunamehulla ja maustetaan kuivatuilla hedelmillä.

Maitorahkan ja sitruunan yhdis­telmä antaa raikkaan maun jäätelölle. Tästä jäätelöstä tulee hileetön, pehmeä ja suussa sulava.

Rahka on välipalojen ja aamiaisten parhaimmistoa

Raikkaat hedelmäsalaatti-rahkakupit ovat oiva välipala kiireisen päivän keskellä. Monipuolinen hedelmäkimara pitää sisällään omenaa, banaania, kiiviä ja viinirypäleitä. Vitamiinipommin rinnalla nautitaan hunajalla makeutettua rahkaa sekä rapeaa mysliä.

Rahkaohukaiset ilman munaa ovat ihanan paksuja lettuja, jotka maistuvat niin aamiaisena kuin välipalanakin.  Taikina sekoitetaan maidosta, rahkasta ja  jauhoista, jolloin kananmunaa ei tarvita. Ohukaiset paistetaan voissa kullanruskeiksi ja nautitaan tilanteeseen sopivien lisukkeiden kera.  Rahkalettujen kanssa  maistuvat hedelmät, marjat ja hillot sekä kermavaahto.

Maitorahka tekee perinteisesta pannukakusta kuohkean, ruokaisamman ja antaa mukavan proteiinilisän sekä puhtiä päivään.

Sivele maitorahkasta tehtyä yrttilevitettä välipalaleivälle voin tai margariinin sijaan. Se tuo vaihtelua leivälle. Yrttilevite valmistuu hetkessä monitoimikoneessa.  Kokeile levitteeseen  persiljaa, timjamia, sitruunamelissaa tai basilikaa. Maitorahka tekee levitteestä kuohkean ja raikkaan.

Brunsseille ja lounasvälipalaksi sopii  Välimeren piirakka.  Siinä maistuvat munakoiso, kirsikkatomaatti ja oliivi. Makupalettia yhdistää valmiiksi maustettu yrttirahka, joka tuo helppoutta maustajan arkeen.

Lue myös Anna.fi: Rahkasta tehty talkkunaherkku

Parhaat rahkaleivonnaiset

Rahka sopii moniin leivonnaisiin, pulliin, kakkuhin, piirakoihin ja munkkeihin. Kokosimme tähän Kotilieden suosituimmat rahkaleivonnaiset.

Rahkapiirakka on leivonnaisten klassikkoja. Se on helppo leivonnainen, joka valmistuu noin tunnissa. Tämä Kotilieden rahkapiirakka sulaa suuhun ja häviää heti, kun tuot sen tarjolle.

Hedelmät ja rahka toimivat aina pullan päällä.  Koristele pulla-omena-rahkapiirakka tomusokerilla, ja nauti kahvi- tai teekupillisen kanssa.

Kotilieden sivuilta löytyy raparperipiirakoiden kuningatar, raparperipiirakoiden legenda, ainut ja oikea Maisemakahvilan raparperipiirakka, jonka ohje julkaistiin ensin Kotiliesi-lehdessä ja myöhemmin Kotilieden nettisivuilla. Siitä tuli vuosien saatossa kestohitti ja klassikko eikä syyttä. Raparperin tilalla piirakan täytteeksi sopivat marjat ja omena.

Juttua päivitetty 12.2.2020: lisätty resepteptilinkkejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rahka vai maitorahka? Hyödynnä monipuolinen proteiinipommi jälkkäreissä, leivonnaisissa ja välipaloissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.