Juhlat

Pääsiäisviikon päivien nimet ovat muistoja menneistä ajoista – näin nimet ovat saaneet alkunsa

Tikkutiistai, kellokeskiviikko, sukkasunnuntai… Pääsiäisviikon päivien nimet ovat osittain vaipuneet jo unholaan.

Pääsiäisviikon päivien nimet kumpuavat raamatullisesta alkuperästä tai vanhan kansan kyseisenä päivänä tekemistä askareista. Muutama nimistä on muovautunut ruotsin kielestä.

Lue myös: Milloin on pääsiäinen? Ikivanha päätös sinetöi pääsiäisen ajankohdan

Osa nimistä perustuu alkusointujen käyttöön. Esimerkiksi palmusunnuntaita seuraavaa maanantai on kutsuttu muun muassa malka-, matti- ja makumaanantaiksi.

Nimet voivat vaihdella murrealueittain.

Pääsiäisviikon päivien nimet

Lue myös: Pääsiäisruno x 20 – katso erilaiset tavat toivottaa hyvää pääsiäistä ja muista läheisiäsi

Miten nimet ovat saaneet alkunsa?

Palmusunnuntain nimi tulee Raamatun kertomuksesta, jossa Jeesus ratsastaa Jerusalemiin ja tielle lasketaan palmunlehtiä.

Malka on vanhentunut sana, joka tarkoittaa katolla ollutta tukipuuta. Malkamaanantaina joko kerättiin puita tai syyteltiin kuin Raamatussa: nähtiin rikka toisen silmässä, muttei malkaa omassa, kuten Jeesusta syytettiin.

Tikkutiistaina vuoltiin sytykkeitä. Tikkutiistaina vuollut sytykkeet olivat erityisen hyvällä onnella varustettuja.

Kellokeskiviikkona laitettiin kellot karjan kaulaan, kun karja pääsi ulos navetasta.

Kiirastorstain nimitys on lainaa ruotsin kielen sanasta skära, puhdistaa. Kiirastorstaina Jeesus asetti ehtoollisen, söi aterian opetuslastensa kanssa ja pesi heidän jalkansa. Kansankertomuksissa kiira oli pihapiirissä vaikuttava paha olento, joka karkotettiin pois.

Pitkäperjantai on laina ruotsinkielisestä långfredag-sanasta. Päivänä muistellaan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan.

Lankalauantaina pestiin ja värjättiin talven aikana kehrätyt langat. Nimi voi tulla siitäkin, että pitkäperjantaita nimitettiin ruotsin långfredag-sanaa mukaillen lankaperjantaiksi. Koska lanka sointuu lauantain kanssa, se on liitetty pitkäperjantain jälkeiseen lauantaihin. Sillä ei ole tekemistä varsinaisen langan kanssa.

Sukkasunnuntai voi tarkoittaa joko sitä, että ollaan hiljaa, sukkasillaan tai riehakasta ilonpitoa, jolloin sukatkin lentävät jaloista.

Lue myös: Pääsiäisaskartelu tuo kotiin juhlatunnelman – katso parhaat ideat ja ohjeet!

Lähde: Helsingin kaupungin kirjaston Kysy.fi-palvelu ja Kotimaisten kielten keskus Kotus.fi

Muokattu 4.4.2023: Lisätty tieto siitä, että kirkkovuoden osana pääsiäisviikko viittaa pääsiäissunnuntaista alkavaan viikkoon.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäisviikon päivien nimet ovat muistoja menneistä ajoista – näin nimet ovat saaneet alkunsa

Pro

Kivaa

aatu

hauskaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.