Juhlat

Perinteistä hääohjelmaa

Ateria – tai kahvitilaisuus – huipentuu hääkakun leikkaamiseen. Hääkakku on yleensä kaksi- tai kolmikerroksinen leivonnainen, jonka huipulla seisoo esimerkiksi morsianta ja sulhasta esittävä miniatyyripari.

Kunnia tästä rakennelmasta kuuluu ranskalaiselle kokille, joka ihastui Englannissa käydessään sikäläiseen tapaan pinota häissä tarjottavat kakkuset suureksi keoksi. Hän keksi päällystää keksikeon ja voila! – hääkakku oli syntynyt.

Salamavalojen räiskyessä hääpari leikkaa yhdessä viipaleen kakun ylimmästä osasta siten, että sulhasenkäsi on morsiamen käden päällä. Lautaseltaan he tarjoilevat makupaloja toisilleen. Muut vieraat aloittavat seuraavasta kerroksesta.

Puheita hääparille

Häiden ohjelma koostuu pääasiassa puheista. Juhlan pääpuhuja on morsiamen isä, joka ilmaisee ilonsa uudesta vävypojasta aterian jälkeen. Jos isä ei ole puhujamiehiä, hän pääsee pälkähästä esittämällä ainoastaan onnittelumaljannostamista.

Myös sulhasen isä, pappi ja bestman saavat sanoa sanasensa. Bestman voi toimia juontajana ja hän myös yleensä lukee onnittelusähkeet. Kiitossanat kaikkien vieraiden puolesta lausuu sulhasen isä.

Häävalssi

Yksi odotetuimpia ohjelmanumeroita on häävalssi, jonka morsiuspari tanssii kahden kesken. Seuraavalle valssille osallistuvat jo lähiomaiset: sulhasen isä kumartaa morsiamen äidille ja morsiamen isä sulhasen äidille. Sitten sulhanen tanssittaa anoppiaan ja morsiamen isä tytärtään. Morsiamen tanssikengät ovat koetuksella, sillä kaikilla miesvierailla on lupa viedä hänet parketille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinteistä hääohjelmaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.