Juhlat

Pöydän kattaminen – näin katat juhlapöydän oikein

Miten pöytä katetaan? Missä järjestyksessä tulevat ruokailuvälineet, entä lasit? Mikä on katelautanen? Näillä ohjeilla luot kauniin kattauksen ja asetat lautaset, lasit ja ruokailuvälineet oikeaoppiseen järjestykseen.

Pöydän kattaminen alkaa pöytäliinan valinnasta. Liinana voi käyttää suurta, koko pöydän peittävää liinaa tai pieniä liinoja kunkin istujan kohdalla.

Juhlallisilla päivällisillä käytetään kuitenkin useimmiten suurta liinaa, joka on joko valkoinen tai hillityn värinen. Kovin voimakkaan värinen tai runsaasti kuvioitu liina sammuttaa ruoan ja juomien värin.

Katelautanen ja kateliina

Katelautanen on koristelautanen, joka asetetaan jokaisen istujan kohdalle. Lautaselle asetettava kateliina taas vaimentaa vaihdettavien lautasten kilinää. Katelautanen korjataan pois ennen jälkiruokaa.

Jos katelautasta ei ole, asetetaan ruokalautaset suoraan pöydälle, noin parin sentin päähän pöydän reunasta. Jokaista vierasta varten varataan noin 60 cm pöytätilaa.

Lautasliina voidaan taittaa moneen muotoon ja sijoittaa joko lautasen taakse, viereen tai katelautaselle.

Ruokailuvälineet

Ruokailuvälineet asetetaan lautasen viereen niin, että veitset ovat lautasen oikealla puolella, terä lautaseen päin käännettynä, haarukat vasemmalla puolella piikkien kärjet ylöspäin.

Äärimmäisenä on se veitsi- ja haarukkapari, jota käytetään ensiksi alkuruokaan. Jos alkuruokana on keitto, äärimmäisenä on pelkkä lusikka

Pöydän kattaminen: näin katat pöydän oikeaoppisesti
.

Kaikkein sisimpänä ovat pääruokalajien syömiseen käytettävät välineet. Jälkiruokaa tai juustoa varten tarvittavat pieni haarukka ja veitsi – tai lusikka ja haarukka – asetetaan lautasen yläpuolelle: lusikka ylimmäksi, varsi oikealle, haarukka sen alapuolelle, varsi vasemmalle.

Voiveitsen paikka on ruokalautasesta vasemmalle sijoitetulla leipälautasella, jota voidaan käyttää myös salaattilautasena.

Lasien paikat

Lasit sijoitetaan lautasten yläpuolelle joko suoraan riviin pöydän pituussuunnassa tai lievään kulmaan aina siinä järjestyksessä kun niitä käytetään.

Vesilasi on aina äärimmäisenä oikealla ja vastaavasti jälkiruokaviinilasi äärimmäisenä vasemmalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pöydän kattaminen – näin katat juhlapöydän oikein

Saarratsi

Onpas hulppeat kattaukset, kenties liiankin monimutkaiset…
Mutta kelpaisihan noinkin syödä!!

minttuh

Tämä kattaus lienee ”täydellisen” illallisen kattausmalli. Sitähän voi keventää välistä sen mukaan mitä ja montako ruokalajia tarjotaan. Kastikelusikan käyttö olisi joskus ihan paikallaan, mutta kovin harvinainen ja melko tuntematon. Ei sitä näe edes ”parhaissa paikoissa”.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.