Juhlat

Pukeutuminen: Smokki

Smokki (Smoking, Black Tie, Tuxedo, Dinner Jacket) vastaa miehen iltapukua.

Suomessa smokki sopii teatteriin, päivällisille, ensi-iltoihin, illallisille, illallistanssiaisiin tai vastaaviin juhliin, jotka alkavat klo 18 jälkeen.

Smokin takki on yksi- tai kaksirivinen, ja sen kaulus on satiinia ja voi olla muodoltaan shaalimainen. Smokki on useimmiten musta tai yönsininen.

Smokkipaita on valkoinen, edestä laskostettu kauluspaita, jossa on piilonapitus tai koristenapit. Usein siinä on pystykaulus. Kalvosimet ovat kaksinkertaiset. Solmuke on musta. Kengät ovat mustaa kiiltonahkaa.

Naisen asu

Kun mies pukeutuu smokkiin naisella voi olla polvipituinen tai kokopitkä puku, hame-jakkuyhdistelmä tai juhlava iltapuku. Virallisissa tilaisuuksissa ei käytetä housuja.

Kengiksi sopivat juhlavat avokkaat, sandaletit, tai muuten puvun tyyliin sopivat kengät. Laukun tulisi olla siro kirjekuorimallinen tai lyhyellä hihnalla varustettu. Hansikkaita voi käyttää. Arvokorut tai muut juhlavat korut kuuluvat asiaan. Myös nainen voi käyttää smokkia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pukeutuminen: Smokki

Jormakka

Smokkitakki voi olla shaalikauluksellinen tai pystykauluksellinen. Kuvan smokin kaulukset eivät ole kumpaakaan tyyppiä, joten ne eivät ole oikeanlaiset, mutta menettelevät hätätilanteessa. Kauluskäänteet voivat olla satiinin lisäksi myös baratheaa.

Smokkitakki on mieluiten yksinappinen, mutta nykyään sallitaan myös kaksinappinen. Napit ovat kangaspäällysteiset. Kolmi- tai useampinappinen ei ole oikea smokkitakki. Kaksirivisessä takissa on nappeja kaksinkertainen määrä, mutta yhdessä rivissä nappeja on enintään kaksi. Käytä kiinnittämiseen vain yhtä nappia (kaksirivisessä mahdollisesti kahta). Takissa ei mielellään ole halkiota.

Lämpimässä ilmanalassa smokkitakki voi olla valkoinen, mutta mieluummin norsunluunvärinen (ivory). Muunväriset smokkitakit kannattaa jättää ”dandyille” ja muille elostelijoille. Muista kulttuureista tulevilla ihmisillä voi olla smokin arvokkuuden suhteen tasaveroisia ulkonäöltään poikkeavia asuja.

Smokkipaita tai vähintään sen etumus voi olla myös puuvillaista marcella-kangasta, joskus jopa laadukasta pikee-kangasta (pique). Tällaisen paidan etumus tulisi tärkätä.

Smokkipaidan kauluksena pystykaulus saattoi käydä 80-luvun synkimpinä aikoina, mutta nykyään se ei kelpaa, sillä sen käyttö on varattu frakkia varten.

Itseään kunnioittava ihminen huolehtii, että smokkitakki on 100% villaa ja kauluksen käänteet silkkiä. Pelkkä satiini tai barathea ei kerro muuta kuin sen, miten kangas on kudottu.

Itseään kunnioittava ihminen ei käytä valmiiksi sidottua solmuketta, vaan solmii sen itse.

Virallisessa yhteydessä tummaa takkia käytettäessä solmuke on mielellään samaa kangasta kuin kauluskäänteet.

Yksirivisen smokin kanssa käytetään joko liiviä tai smokkivyötä (cummerbund). Kaksirivisen kanssa kumpaakaan ei käytetä ikinä. Joissakin tapauksissa muunkinlainen liivi voi olla mahdollinen. Virallisessa yhteydessä smokkivyö on mieluiten samaa kangasta kuin kauluskäänteet.

Joissakin tilanteissa, esim. vapaa-ajalla, solmukkeen väri voi olla jotain muutakin kuin musta, esimerkiksi joku tumma perusväri tai siististi kuvioitu (esim. pilkut tai siisti tartaani-kuvio). Tällöin myös smokkivyö voi olla saman värinen (mutta kuvioissa kannattanee säästellä).

Taitava pukeutuja ei unohda laittaa takkinsa taskuun siististi taiteltua taskuliinaa. Tumman takin kanssa varma valinta on valkoinen tv-fold-taiteltu pellavaliina ja erityisesti vaalean smokkitakin kanssa käy myös värikäs taskuliina. Jos rusetti on värikäs, kannattaa pitäytyä takin kanssa käänteisen värisessä taskuliinassa.

Taskuliinan sijasta tai jopa sen kanssa voidaan pitää takin napinlävessä kukkaa, mutta tällöinkin värien on oltava harmoniassa. Värikkään kukan kanssa siis on syytä pitää tummaa solmuketta ja takin kanssa käänteisen väristä taskuliinaa.

Nyrkkisääntönä kaikessa pukeutumisessa kannattaa pitäytyä yhdessä esiin nousevassa yksityiskohdassa, jotta kokonaisuus on miellyttävä ja eloisa, muttei häilyvä ja epämääräinen.

Kunniamerkkien käyttö aiheuttaa rajoituksia liinan ja mahdollisesti myös kukan käyttöön. Näistä kannattaa ottaa selvää tilanteen mukaan. Kutsun lähettäjä osaa antaa lisätietoja kysyttäessä.

Housujen on oltava samaa materiaalia takin kanssa, mutta valkoisenkin takin kanssa käytetään vain mustia tai yönsinisiä housuja. Housujen ulkoreunassa on silkkinauha samaa materiaalia takin kauluskäänteiden kanssa.

Housujen kanssa ei käytetä vyötä vaan henkseleitä. Henkselit ovat mieluiten nappikiinnityksellä ja yleensä väriltään mustat, mutta muukin hillitty sävy käy. Valkoinen ei vilahda helposti takin alta.

Kengät ovat joko kiiltonahkaiset tai hyvin kiillotetut oxford-tyyppiset vasikannahkakengät, tai smokkikäyttöön tarkoitetut ”tohvelit” (pumps).

Amerikkalaiset hääsmokit ja kaikenlaiset muotismokit kannattaa jättää omaan arvoonsa. Niillä ei ole tyylin kanssa mitään tekemistä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.