Mosaiikkilyhty halloween

Pyhäinpäivä, kekri ja halloween – syksy on täynnä perinteitä

Kynttilät, kurpitsat ja iloiset illanvietot piristävät yhä pimeneviä päiviä. Suomalaisessa syksyssä sekoittuvat monet luonteeltaan ja alkuperältään erilaiset juhlat.

Perinteisesti meillä on vietetty pyhäinpäivää, joka on harras ja hiljainen päivä. Moni vie silloin omaisten haudalla kukkia tai kynttilöitä. Tämä tapa on oikeastaan aika nuori, sillä se yleistyi Suomessa vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Pyhäinpäivässä yhdistyvät itse asiassa kaksi erillistä juhlaa: kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Kirkoissa se on viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhä.

Kekristä halloweeniin

Siinä missä pyhäinpäivä on harras kirkollinen juhla, vanha kekri oli melkoista iloittelua. Se oli sadonkorjuujuhla, jolla ei ollut alun perin kiinteää paikkaa kalenterissa, ja siitä katsottiin myös alkavan uuden vuoden. 1800-luvulla kekrin paikka vakiintui pyhäinmiesten päivään.

Jos kaipaa syksyyn piristystä, mutta haluaa kunnioittaa omia kotimaisia perinteitä, kekribileet voi olla hauska idea

– Vaikka kekribileissä en koskaan ole ollutkaan, tuo esi-isien ja -äitien touhu kuulostaa ihan halloweenilta tai sitten Michael Jacksonin Thriller -videolta, kirjoittaa Himahellan bloggaaja Tiina Rantanen.

Ihan niin hurjaksi ei juhlinnan toki tarvitse yltyä, vaan kekribileet voi järjestää vaikka sadonkorjuujuhlan hengessä ja kutsua ystävät nauttimaan hyvästä ruoasta.

Amerikasta Suomeen

Halloween tuntuu monista vieraalta juhlalta, ja nuorta tuontitavaraahan se Suomessa onkin. Mutta voihan ajatella, että se on hyvä syy katkaista pitkä pimeä syksy vaikka riemukkailla naamiaisjuhlilla.

Tai ainakin voi koristella puutarhan hauskoilla kurpitsalyhdyillä, vaikka ei erityistä karnevaalitunnelmaa kaipaisikaan. Kurpitsaahan ei tarvitse kovertaa halloween-irvistykseen, vaan sen voi leikata luomaan kauniisti valoa pimeneviin iltoihin.

 

Lue lisää:
Pyhäinpäivän menu
Askartele mosaiikkilyhdyt
Pistetään pystyyn kekrikemut
Halloween tuo väriä pihaan
Askartele halloween-kortit
Halloween-juhlien herkullinen menu

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pyhäinpäivä, kekri ja halloween – syksy on täynnä perinteitä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X