Juhlat

Seremoniamestari, bestman ja kaaso

Mitä tehtävää toimittavat seremoniamestari, bestman ja kaaso?

Hyvin organisoiduissa häissä juhlan kulkua ohjaa seremoniamestari, joka kuuluttaa ohjelmasta ja huolehtii siitä, että kaikki ovat tyytyväisiä. Tähän vaativaan tehtävään voi pyytää sukulaista tai hyvää ystävää.

Seremoniamestarin lisäksi tarvitaan paljon muutakin apujoukkoa, joista tärkeimmät ovat (nimityksiltään hieman epäsuhtaiset) bestman ja kaaso.

Bestman tukee sulhasta

Bestman on sulhasen paras ystävä, joka avustaa ja tukee hermostunutta sulhoa seremonioiden aikana. Tavan arvellaan olevan peräisin ajalta, jolloin morsiamelta ei vain pyydetty kättä, vaan vietiin väkisin koko tyttö. Ryöstöpuuhissa tarvittiin apuna parasta miestä, bestmania.

Nykyään bestmanin päätehtävä on seistä sulhasen vierellä ne pitkät minuutit, jolloin morsianta odotellaan alttarille. Kun sulho lähtee morsiantaan vastaan, bestman siirtyy muun hääväen joukkoon. Usein hän toimii myös morsiusparin autonkuljettajana ja opastaa vieraita hääjuhlan aikana.

Kaaso pukee morsiamen

Kaaso, kansainvälisesti maid of honor, on morsiamen pukija. Hän pitää juhlassa lankoja käsissään, sillä morsian kulkee luonnollisesti pää pilvissä.

Kaaso ja bestman yleensä myös järjestävät hääparille polterabendin, polttarit ennen vihkiäisiä. Silloin sulhanen ja morsian viettävät viimeistä ”vapaata iltaa” yhdessä omien ystäviensä kanssa. Perinteisiin kuuluu naamiaisasu ja erilaiset vihittävän päänmenoksi tarkoitetut jekut ja tehtävät.

Muita tärkeitä henkilöitä hääpäivänä ovat morsiusneidot ja sulhaspojat, jotka sapuvat kirkkoon vihkiparin perässä ja kannattelevat mahdollisesti morsiamen huntua. Suomessa tähän tehtävään valitaan yleensä lapsia, esimerkiksi hääparin sisaruksia. Alle viisivuotias ei ehkä kuitenkaan jaksa keskittyä seremonioihin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seremoniamestari, bestman ja kaaso

Sinun täytyy kommentoidaksesi.