Juhlat

Uuden liiton etiketti

Perinteiset tapaoppaat opastavat uusperheitä usein sivulauseessa. Tukalissa tilanteissa auttaakin usein vain kärsivällisyys ja joustavuus.

Avioerosta puhuminen on hankalaa, mutta välttämätöntä. Lyhyt maininta usein riittää. Puhu avioerosta henkilökohtaisesti lapsille, lähisukulaisille ja lähimmille ystäville. Eron syistä sinun tarvitsee kertoa vain lapsillesi.

Kanssaihmiset voivat helpottaa eronneen tukalaa oloa mainitsemalla lyhyesti kuulleensa erosta. Tämän jälkeen on helpompi taas jatkaa muuta keskustelua. Mainitse muuttuneesta elämän- tilanteestasi myös työnantajalle ja lasten kouluun.

Älä hauku puolisoa lapsillesi, ystävillesi tai muillekaan. Erossa on tarpeeksi tekemistä ilman henkilökohtaisia solvauksia. Ystävien ei ole sopivaa udella avioeron yksityiskohtia, eikä toisten eroasioita pidä vatvoa kaveriporukassa.

Lakimies auttaa 

Avioero vaatii käytännön asioiden järjestelyjä. Jos vain mahdollista, hanki lakimies hoitamaan avioeroasi. Monilta alatyylisiltä riidoilta vältytään, kun toiveensa ja tahtonsa voi välittää lakimiehen välityksellä.

Juristi ei kuitenkaan ole terapeutti. Vältä pikkumaisuutta ja yritä hoitaa eroon liittyvät yksityiskohdat kiihkottomasti ja tyylikkäästi, oli eron syy mikä tahansa.

Seuraelämä ja perhejuhlat 

Ensiesiintyminen eronneena voi varsinkin suurissa tilaisuuksissa olla pelottavaa. Pyydä parasta ystävääsi puolisoineen apuun. Juhliminen on helpompaa, kun ympärilläsi on ihmisiä joiden kanssa jutella ja jotka ovat tukenasi. Vuosien mittaan puolisosi ystävistä on tullut sinun ystäviäsi ja päinvastoin. Älä vaadi heitä valitsemaan puolia tai katkaisemaan välejä kanssa.

Jos ystäväsi eroaa, ilmoita hänelle – varsinkin eron alkuaikoina – mikäli olet kutsunut juhliin myös hänen entisen puolisonsa.

Perhejuhlat vaativat ymmärrystä ja joustoa sekä lapsilta että uusilta ja vanhoilta puolisoilta kuin sukulaisiltakin. Uudet puolisot lapsineen toivotetaan tervetulleeksi juhliin. Lisäksi vanhempien tulisi yhdessä yrittää isännöidä yhteisten lastensa juhlapäiviä. Rippi- tai hääkirkossa vanhemmat istuvat mahdollisimman lähellä toisiaan. Juhlatalossa molempia vanhempia ja isovanhempia kohdellaan kunnioittavasti, vaikka juhlapaikkaa isännöisi tai emännöisi uusi puoliso.

Äidin ja isän vanha ja uusi 

Kun alat suunnitella yhteistä tulevaisuutta uuden kumppanisi kanssa, esittele uusi kumppanisi lähipiirille ja kerro hänestä ja suunnitelmistasi myös entiselle puolisollesi.

Jos avioerosta tai puolison kuolemasta on kulunut vasta hetki aikaa, voit hyvin odottaa, ennen kuin esiinnyt yhdessä uuden kumppanisi kanssa julkisissa tilaisuuksissa.

Ystävien ja sukulaisten velvollisuus on ottaa uusi puoliso kohteliaasti vastaan. Mikäli molemmilla on avioliitosta jo kokemusta, on vihkitilaisuus usein epämuodollisen kaunis. Jos taas toinen puolisoista on ensimmäistä kertaa avioitumassa, voidaan hyvin järjestää kunnon pidot puheineen ja polkaisuineen.

Mikäli olet eron tai leskeyden jälkeen pitänyt puolisosi sukunimen, on uuden avioliiton myötä luonteva hetki pohtia nimiasiaa. Monet lopettavat entisen puolison nimen käytön eron jälkeen tai viimeistään uudelleen avioiduttaessa. Voit hyvin valita käytätkö tyttönimeäsi, entisen puolisosi tai uuden puolisosi nimeä vai kenties kaikkien yhdistelmää.

 Teksti: Johanna Catani

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uuden liiton etiketti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.