Uusperheen juhlat

Perhejuhlien järjestäjät joutuvat yhä useammin miettimään, miten uusperheen eri osapuolet saadaan mahtumaan saman pöydän ääreen ketään loukkaamatta.

Yhä useammin häissä, hautajaisissa ja rippijuhlissa on otettava kantaa siihen, miten perinteisestä etiketistä voisi poiketa sivistyneesti. Usein neuvoja kysytään vaikkapa papilta.

Juhlaetiketissä uusperheitä ei ole otettu huomioon. Esimerkiksi häissä kirkon ja juhlapaikan istumajärjestyksestä kannattaa sopia etukäteen. Missä uusi puoliso istuu? Voivatko morsiamen tai sulhasen eronneet vanhemmat kuvitella istuvansa kirkossa vierekkäin? Entä juhlapaikalla?

Toimi tilanteen mukaan

Jos uusperheen sukujuhlissa on useamman suvun edustajia, tiukka etiketin noudattaminen saattaa johtaa kiusallisiin tilanteisiin. Perinteiset etiketit kannattaa tällöin kenties unohtaa ja toimia tilanteen mukaan.

Tärkeintä on miettiä tilanteet etukäteen ja puhua niistä mahdollisimman monen osapuolen kanssa. Perhekuvioista kannattaa myös informoida pappia, jotta hänkään ei käyttäydy epäsopivasti.

Patenttiratkaisuja näihin kysymyksiin ei kirkolla ole, eikä sellaista voida ohjesäännöillä antaa. Jokaisella kerralla on kyse juuri sen perheen omasta juhlasta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uusperheen juhlat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X