Vappumunkkeja

Vappu on iloinen kevätjuhla

Vappuaattoa ja -päivää vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään alkamisen kunniaksi! Vappupäivä on liputuspäivä suomalaisen työn muistamiseksi.

Vappu on ensimmäisiä kevään juhlia pitkän talven jälkeen. Sitä on vietetty keskiajalta lähtien ensimmäinen päivä toukokuuta, joka on muinaisen abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamisen päivä.

Vappua vietetään nykyään työväen, ylioppilaiden ja kevään juhlana. Työväen juhlaa vietetään perinteisesti käymällä vapputorilla, juhlimalla ystävien ja perheen parissa sekä syömällä vappubrunssia vappupäivänä. Osa ihmisistä osallistuu myös erilaisille vappumarsseille.

Suomalaisten perinteisiin vappuruokiin lukeutuvat sima, perunasalaatti, tippaleivät ja munkit, joita nautitaan piknikeillä ja vappubrunsseilla.

Miten sinä vietät vappua?

Lähetä vappukortti täältä!

Lue myös:
Vappubrunssi keväisillä herkuilla
Vappupiknik helpoilla herkuilla
Munkit ja tippaleivät kuuluvat vappuun

Keskustelu

Ei miellä ole Vappua kokskaan juhlittu. kevään juhlaksi ajankohta on liian varhainen ja ylioppilaaksi tulosta on niin pitä aika ettei sekään innosta, samoin akatemminen tutkinto on jo vanha juttu.

Ihan mahtava tällainen kevätkarnevaali! Ja hei, eikai niitä nakkeja syödä piknikeillä? Ennemminkin sillejä…

Kun lapset olivat pieniä, puhalsimme vappuaattona paljon ilmapalloja. Niitä ripustettiin esille ja muutamia jätettiin irti käsissä hypisteltäviksi. Viimeiset, jo vähän nössähtäneet vappupallot he saivat neuloilla puhkoa äitienpäivän aattona ennen lauantaisiivousta. Joskus tuntui että se pallojen poispoksauttelu oli heistä hauskinta koko jutussa.
Vappua en ole koskaan varsinaisesti juhlinut itse, koska työväenaate ei innosta, tippaleivistä en tykkää ja ”virallista vappuhattua” ei ole tullut koskaan luetuksi. 🙂
No, onhan tuo vappuaatto hyvä tekosyy ottaa yhdet pienet ellei kylvöaika ole jo alkanut siinä vaiheessa kevättä.

Lapsuuden kodissani vappu oli usein perunan istutuspäivä, maalla kun elettiin. Äiti teki simaa ja joskus paistoi myös munkkeja.
Me lapset saatiin laittaa joitakin ilmapalloja, koulussa askarreltiin vappuviuhkat silkkipaperista ja vappuhatut, joilla sitten leikittiin ulkona – silloin kun vappuna paistoi aina aurinko… 🙂
Nykyisin teen perheelleni myös simaa. Munkkeja tai rosetteja myös.
Ilmapallot ja serpentiinit ovat jääneet viime vuosina laittamatta, kun lapset ovat kasvaneet jo siitä vaiheesta ohi.

Meille vappu on kevään merkki ja mukava vapaapäivä perheen kanssa olemiseen ja ystävien tapaamiseen. se ei merkitse aatteellisesti mitään.
Raittiina ihmisinä vappumme ovat aidosti iloisia, ei alko-huuruista sekoilua ja seuraavan päivän pahoinvointia.

Lapsuuden vapuista muistan iloisen kevätpäivän tunnelman, siman ja hauskan tivolireissun sekä sen kevään ensimmäisen jäätelökioskilta ostetun ja ulkona syödyn jäätelötötterön; tämä oli tärkeä osa vappujuhlaa ja jäätelön maun valitseminen huolellista puuhaa.

Nykyään tivolireissu on muuttunut hauskanpidosta muutamaksi kalliiksi lipuksi, joiden hinta tuntuu kohtuuttomalta, mutta joita en tahdo lapsilta kieltääkään (kaksi lippua kummallekin, joka vuosi) enkä viihdy melskeessä ja ihmisvilinässäkään. Kun olemme taas kotona, lähden läheiselle luonnonsuojelualueelle ulkoilemaan ja nautin siellä rauhasta ja vapaapäivästä. Ilman lapsiani en varmasti viettäisi vappua millään tavoin.

Vappuihminen en siis ole. Mutta nautin siitä, miten 10- ja 11-vuotiaille lapsilleni vappu on vielä juhla, jota vietetään kattamalla vappuaattoiltana herkkupöytä munkkeineen ja perunasalaatteineen koko perheen iloksi. Perhe on vielä tärkeä ja yhteistä aikaa vietetään ilolla; minua ei silloin haittaa, vaikka iloisen yhdessä vietetyn illan päätteeksi saisinkin kerätä serpentiinipätkiä lattioilta. Simaa teen, koska se on mielestäni maukas keväinen juoma. Alkoholia en käytä, joten se ei kuulu vapunviettoommekaan, kuten se valitettavan monilla tuntuu kuuluvan.

Aika monilla hyvät vappumuistot tuntuvat liittyvän juuri näihin lapsuuden vappuihin, joiden ilo saattaa löytyä hyvinkin pienistä, yksinkertaisista asioista; lämpimästä kevätilmasta, itse paistetuista munkeista, ilmapalloista. Tämä kannattaa muistaa pohtiessaan sitä, paljonko rahaa käyttää vapputunnelman luomiseen lapsille. Ilo syntyy pienistä asioista!

Kommentoi juttua: Vappu on iloinen kevätjuhla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X