Juhlat

Vappu on iloinen juhla – poimi parhaat ideat juhlintaan ja herkkuihin!

Vappuaattoa ja -päivää vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään alkamisen kunniaksi! Vappupäivä on liputuspäivä suomalaisen työn muistamiseksi.

Vappu on ensimmäisiä kevään juhlia pitkän talven jälkeen. Sitä on vietetty keskiajalta lähtien ensimmäinen päivä toukokuuta, joka on muinaisen abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamisen päivä.

Vappua vietetään nykyään työväen, ylioppilaiden ja kevään juhlana. Työväen juhlaa vietetään perinteisesti käymällä vapputorilla, juhlimalla ystävien ja perheen parissa sekä syömällä vappubrunssia vappupäivänä. Osa ihmisistä osallistuu myös erilaisille vappumarsseille.

Suomalaisten perinteisiin vappuruokiin lukeutuvat sima, perunasalaatti, tippaleivät ja munkit, joita nautitaan piknikeillä ja vappubrunsseilla.

Lue myös Anna.fi:stä: Miten hyvin tunnet vapun historian ja perinteet? Tee testi!

Ideoita vapunviettoon ja juhlintaan

Vappuruno piristää niin omaa kuin ystävän mieltä. Kokosimme yhteen parhaat vappurunot, jotka nostavat kevään rintaan ja hymyn huulille.

Munkkeja on, simaa on! Mutta onko musiikkia? Nämä vappulaulut tuovat vapun tunnelmaa kotiin.

Juhlista vappua lähettämällä ystävillesi hauskoja ja maksuttomia e-kortteja!

Oletko sinä konkari vapun juhlinnassa? Railakasta juhlapäivää vietetään monin tavoin, mutta monet vakiintuneet perinteet liittyvät läheisesti kaupunkielämään ja opiskelijakulttuuriin.

Mitä olisi vappu ilman simaa, munkkeja, ilmapalloja, yhdessä perheen ja lähimmäisten kanssa vietettyä aikaa sekä epävakaata säätä? Lue ihanimmat vappumuistot.

Ei ole vappu pilalla, vaikka joudut viettämään sitä kotona. Aitoon tunnelmaan pääsee, kun käyttää hiukan mielikuvitusta.

Koristele vappu kotiin

Värikäs vappuhyrrä tuo juhlamielen. Askartele vapun klassinen koriste kotoa löytyvistä tarvikkeista!

Mitä olisi vappu ilman vappuhuiskaa? Katso helppo ohje ja askartele vapun klassikkokoriste.

Ihanimmat vappuherkut

Vappumenu voi koostua makusi mukaan perinteisistä herkuista tai uusista suosikeista. Kokosimme viisi herkullista vappumenua, joista löydät varmasti suosikkisi joka tilanteeseen ja tarpeeseen.

On taas aika panna vappusimat käymään! Parhaan, ihanan pirteän maun saa aikaiseksi, kun siman antaa kypsyä viileässä viikon verran. Siman voi maustaa mintulla, raparperilla tai erilaisilla lehdillä.

Tippaleivät ja rosetit ovat vapun perinteisiä herkkuja. Rapsahtavan mureat leivonnaiset ovat parhaita kotikeittiössä valmistettuina. Katso kuvalliset ohjeet ja onnistut.

Vappuna pitää saada vastapaistettuja munkkeja. Rasvaiset sokerimunkit saavat tihkua rasvaa, mutta millä rasvalla syntyy paras lopputulos?

Monessa kodissa munkit jäävät paistamatta, koska aika ei riitä kaupassa käymiseen, munkkitaikinan vaivaamiseen eikä taikinan kohotukseen. Tämä ohje pelastaa vappusi. Ei vaivaamista eikä kohottelua – täydellinen lopputulos!

Rasvassa paistaminen ei ole vaikeaa, mutta se on syytä tehdä turvallisesti. Näillä ohjeilla munkkien, tippaleipien ja rosettien paisto sujuu ongelmitta.

Miten sinä vietät vappua? Kerro kommenteissa!

Juttua muokattu 22.4.2021: Juttua päivitetty. Juttua päivitetty 29.4.2021: Lisätty linkkejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vappu on iloinen juhla – poimi parhaat ideat juhlintaan ja herkkuihin!

sinimailanen

Ei miellä ole Vappua kokskaan juhlittu. kevään juhlaksi ajankohta on liian varhainen ja ylioppilaaksi tulosta on niin pitä aika ettei sekään innosta, samoin akatemminen tutkinto on jo vanha juttu.

Vaputar

Ihan mahtava tällainen kevätkarnevaali! Ja hei, eikai niitä nakkeja syödä piknikeillä? Ennemminkin sillejä…

Kynttelistä kevättä

Kun lapset olivat pieniä, puhalsimme vappuaattona paljon ilmapalloja. Niitä ripustettiin esille ja muutamia jätettiin irti käsissä hypisteltäviksi. Viimeiset, jo vähän nössähtäneet vappupallot he saivat neuloilla puhkoa äitienpäivän aattona ennen lauantaisiivousta. Joskus tuntui että se pallojen poispoksauttelu oli heistä hauskinta koko jutussa.
Vappua en ole koskaan varsinaisesti juhlinut itse, koska työväenaate ei innosta, tippaleivistä en tykkää ja ”virallista vappuhattua” ei ole tullut koskaan luetuksi. 🙂
No, onhan tuo vappuaatto hyvä tekosyy ottaa yhdet pienet ellei kylvöaika ole jo alkanut siinä vaiheessa kevättä.

uusäiti

Lapsuuden kodissani vappu oli usein perunan istutuspäivä, maalla kun elettiin. Äiti teki simaa ja joskus paistoi myös munkkeja.
Me lapset saatiin laittaa joitakin ilmapalloja, koulussa askarreltiin vappuviuhkat silkkipaperista ja vappuhatut, joilla sitten leikittiin ulkona – silloin kun vappuna paistoi aina aurinko… 🙂
Nykyisin teen perheelleni myös simaa. Munkkeja tai rosetteja myös.
Ilmapallot ja serpentiinit ovat jääneet viime vuosina laittamatta, kun lapset ovat kasvaneet jo siitä vaiheesta ohi.

Meille vappu on kevään merkki ja mukava vapaapäivä perheen kanssa olemiseen ja ystävien tapaamiseen. se ei merkitse aatteellisesti mitään.
Raittiina ihmisinä vappumme ovat aidosti iloisia, ei alko-huuruista sekoilua ja seuraavan päivän pahoinvointia.

emppu

Töissä ollaan….onhan Vappu työväen juhla!

tintti–

Jos sää sallii vietän vappua mieheni kanssa ulkosalla grillauksen merkeissä.

Kaisla

Lapsuuden vapuista muistan iloisen kevätpäivän tunnelman, siman ja hauskan tivolireissun sekä sen kevään ensimmäisen jäätelökioskilta ostetun ja ulkona syödyn jäätelötötterön; tämä oli tärkeä osa vappujuhlaa ja jäätelön maun valitseminen huolellista puuhaa.

Nykyään tivolireissu on muuttunut hauskanpidosta muutamaksi kalliiksi lipuksi, joiden hinta tuntuu kohtuuttomalta, mutta joita en tahdo lapsilta kieltääkään (kaksi lippua kummallekin, joka vuosi) enkä viihdy melskeessä ja ihmisvilinässäkään. Kun olemme taas kotona, lähden läheiselle luonnonsuojelualueelle ulkoilemaan ja nautin siellä rauhasta ja vapaapäivästä. Ilman lapsiani en varmasti viettäisi vappua millään tavoin.

Vappuihminen en siis ole. Mutta nautin siitä, miten 10- ja 11-vuotiaille lapsilleni vappu on vielä juhla, jota vietetään kattamalla vappuaattoiltana herkkupöytä munkkeineen ja perunasalaatteineen koko perheen iloksi. Perhe on vielä tärkeä ja yhteistä aikaa vietetään ilolla; minua ei silloin haittaa, vaikka iloisen yhdessä vietetyn illan päätteeksi saisinkin kerätä serpentiinipätkiä lattioilta. Simaa teen, koska se on mielestäni maukas keväinen juoma. Alkoholia en käytä, joten se ei kuulu vapunviettoommekaan, kuten se valitettavan monilla tuntuu kuuluvan.

Aika monilla hyvät vappumuistot tuntuvat liittyvän juuri näihin lapsuuden vappuihin, joiden ilo saattaa löytyä hyvinkin pienistä, yksinkertaisista asioista; lämpimästä kevätilmasta, itse paistetuista munkeista, ilmapalloista. Tämä kannattaa muistaa pohtiessaan sitä, paljonko rahaa käyttää vapputunnelman luomiseen lapsille. Ilo syntyy pienistä asioista!

kerkai

Voi kun olisi lämmintä ja aurinkoista tulevana vappuna!

hese

suklaamunkkeja nam!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.