Yleisönä kulttuuririennoissa

Kirkot ja konserttisalit, oopperat ja teatterit – kun tutut ja tuntemattomat kokoontuvat yhteen, tarvitaan ajan ja tilanteen tajua.

Saavu ajoissa paikalle. On rauhoittavaa istua puolityhjässä kirkossa tai konserttisalissa ja antautua tulevan ohjelman tunnelmaan. Ohita kasvotusten ja kiitä hymyllä saman penkkirivin katsojat, jotka antavat tilaa, jotta pääset paikallesi.

Jos myöhästyt, etsiydy istumaan mahdollisimman huomaamattomasti. Istu lähimmälle vapaalle paikalle tai jää oven luo seisomaan, kunnes väliajalla voit mennä omalle paikallesi.

Katsomossa ja kirkossa noudatetaan samaa istumajärjestystä kuin ruokapöydässäkin: mies istuu naisen sydämen puolella.

Älä metelöi

Vältä kuiskuttelua, rapistelua ja turhaa köhimistä esityksen aikana. Rokkikonsertissa on tarkoituskin huutaa ja laulaa mukana, mutta pääsääntöisesti jo sana yleisö viittaa passiivisempaan osallistumiseen: kuuntelemiseen, katsomiseen ja nauttimiseen. Mitä pienempi tila, sitä herkemmin henkäys, huokaus tai maiskutus kuuluvat.

Konserteissa ja teatterissa voidaan antaa väliaplodeja, mikäli sooloesitys tai muu kohtaus on ollut erityisen vaikuttava. Odota kuitenkin, kunnes viimeinenkin tahti on soitettu ja repliikki lausuttu.

Kirkossa saa laulaa

Jumalanpalvelukseen osallistutaan laulamalla, nousemalla seisomaan ja rukoilemalla yhteen ääneen. Pappi osoittaa tai kertoo selkeästi, mitä milloinkin tapahtuu. Jos laulaminen ujostuttaa, siihen ei ole pakko osallistua. Silloin voi hyvin seurata muiden laulua. Toisaalta kirkoissa on usein hyvä akustiikka, joten virrenveisuu kuulostaa ja tuntuu hyvältä.

Teksti: Johanna Catani

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Outi Gylden

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti