Kulttuuri

Minna Canthin ajatukset pysäyttävät yhä: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys”

Minna Canthin kirjoitukset tasa-arvosta ovat ajankohtaisia vielä yli sata vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Minna Canthin ja tasa-arvon päivää juhlistetaan liputuksella 19. maaliskuuta.

Minna Canth oli tärkeä edelläkävijä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja 1800-luvun Suomessa. Hänet tunnetaan paitsi ensimmäisenä suomenkielisenä naistoimittajana myös kirjailijana, jonka tekstit kuvasivat realistisesti ajan keskeisiä epäkohtia. Naisten aseman ajaminen ja vähäosaisten puolustaminen olivat Minna Canthille sydämenasioita.

Minna Canthia onkin kutsuttu Suomen ensimmäiseksi feministiksi tai ainakin yhdeksi heistä. Esimerkiksi vuonna 1890 hän kirjoitti kirjeessään Aleksanteri Järvenpäälle näin: ”Minusta koko yhteiskunta-rakennus aatteineen, laitoksineen on vallan päin mäntyyn. Mutta se onkin miesten laatima.”

Kaikkinensa Minna Canthin kirjallinen tuotanto on laaja. Se käsittää näytelmiä, romaaneja ja novelleja, yli 80 erilaista lehtitekstiä sekä laajan kirjeenvaihdon. Alle on poimittu kymmenen riemastuttavaa sitaattia Canthin tuotannosta.

Lue myös: Kuuntele Minna Canthin novelli Laulaja ilmaiseksi Kotiliesi.fi:ssä – lukijana Elina Knihtilä

1. Mitä Minna Canth sanoi naisten asemasta?

”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.”

”Naisen työala tulevaisuudessa on laaja, hänen tehtävänsä tärkeä. Mitä vuosisadat, vuosituhannet ovat rikkoneet ja laiminlyöneet, se kaikki tulee hänen korjata ja parantaa.”

”Kun naiset ovat suljetut riveistä pois, on silloin toinen puoli ihmiskuntaa lamassa, ja luonnollisesti toinenkin puoli semmoisesta epäsuhtaisesta tilasta kärsii.”

”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys.”

”Kuitenkin puhutaan alin-omaa naisen luontaisesta heikkoudesta, niin kuin muka esteenä hänen oikeuksiinsa pääsemiselle. Kasvatettakoon poikaa yhtä typerästi ja ahdasmielisesti kuin naista, puristettakoon nuorukainen kureuumiin ja katsottakoon, kuinka pitkälle hänellä voimia ja terveyttä riittää.”

Skruuvia pelaamassa Hanna Levander (vas.), Alma Tervo sekä Maiju ja Minna Canth.
Skruuvia pelaamassa Hanna Levander (vas.), Alma Tervo sekä Maiju ja Minna Canth

2. Näin Canth kirjoitti runoudesta, kahvista ja elämästä

”Nuoruus on ilon ja runouden aikaa. Runous tuottaa iloa, ilo runoutta. Ja ilo on välttämätön, terveellinen sekä sielulle että ruumiille.”

”Siihen päätökseen olen tullut, että kaikki juominen, yksin vedenkin, on vahingollista. Poikkeuksen tekee vain kahvi.”

”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!”

3. Mitä Minna Canth sanoi tasa-arvosta?

”Kuta enemmän ihmiskunta lisääntyy, sitä ankarammaksi käy taistelu olemisen puolesta. Elatuksen hankkiminen on kaikille olennoille, eläimille samoin kuin ihmisillekin, oikeus ja velvollisuus.”

”Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?”

Lähteet: Minnan Salonki, Jyväskylän yliopistoKodin suuret klassikot: Minna Canth (WSOY 1987)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minna Canthin ajatukset pysäyttävät yhä: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.