Talous

Älä mokaa työnhakuasi – unohda nämä 10 asiaa!

Rähjäinen habitus ja kielioppivirheet hakemuksessa voivat romuttaa työnhakuprosessin heti alkuunsa. Rekrytointialan asiantuntija listasi 10 seikkaa, jotka saattavat pilata mahdollisuutesi saada haluamasi työn.

Rekryhaku Finland Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, rekrytointikonsultti Henrik Haukanhovi kohtaa toisinaan työssään työnhakijoita, joilla olisi vielä paljon opittavaa tehokkaasta työnhakuprosessista.

Haukanhovi listasi pyynnöstämme pahimmat sudenkuopat, joita jokaisen työnhakijan kannattaisi vältellä.

1. Yliaktiivisuus

Oma-aloitteisuus on hyvä piirre työnhakijalle, mutta liika on aina liikaa. Ei siis kannata joka päivä soitella perään ja kysyä, miten hakuprosessi etenee.

2. Hakemusten räiskiminen

Tee jokaiseen hakemaasi työpaikkaan erillinen oma hakemuksesi. Työnantaja tai rekrytointialan ammattilainen huomaa heti, jos olet laatinut yleispätevän hakemuksen, jota räiskit ympäriinsä.

Personoi siis hakemus vastaamaan haettavan työnantajan ja tehtävän vaatimuksia. Aidon kiinnostuksen aistii helposti – jos hakija ei paneudu yritykseen, ei häntä kutsuta haastatteluunkaan.

3. Nuhjuinen habitus

Vaikka olisit paperilla täydellinen, likainen ja sotkuinen tukka ja epäsiisti pukeutuminen voivat estää sinua saamasta haluamaasi työpaikkaa. Pukeudu siis siististi ja puhtaisiin vaatteisiin.

4. Tottelemattomuus

Jos työhakemuksessa ohjeistetaan jättämään hakemus tietyn ajan puitteissa, tietyssä formaatissa ja tietyllä otsikoinnilla, tee niin.

Ohjeiden ja aikataulujen noudattamatta jättäminen ei kannata, jos haluat saada hakemasi työn.

5. Hitaus

Älä välttämättä lähetä hakemustasi aivan viimeisellä minuutilla ennen hakuajan umpeutumista. Toki kaikki hakuajan puitteissa tulleet hakemukset huomioidaan, mutta viimeisellä kellonlyömällä lähetetyt paperit eivät ehkä anna parasta mahdollista kuvaa sinusta.

Joskus hakijoita kutsutaan haastatteluihin jo haun aikana, ja hyvässä lykyssä voit päästä työhaastatteluun jo ennen hakuajan umpeutumista.

6. Amatöörimainen sähköposti

Mieti minkälaisesta sähköposti-osoitteesta lähetät hakemuksesi ja mihin sinuun voidaan olla yhteydessä. ”Beachboy82” tai ”turisti123xyz@gmail.com” ei ehkä ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Luo tarvittaessa vaikka uusi ammattimaisempi sähköpostitili työnhakua varten.

7. Vaatimattomuus

Suomalaiset ovat usein liian vaatimattomia ja huonoja myymään itseään. Kukaan muu ei tiedä sinun osaamisestasi paremmin kuin sinä itse. Kerro siis siitä ja tuo rohkeasti esille hyviä puolia itsestäsi.

8. Perehtymättömyys

Työnhakija ei voi tulla haastatteluun niin sanotusti ”rotsi auki” eli täysin perehtymättä yritykseen ja sen toimintaan. Työnhakija ei voi olla kuutamolla yrityksen perustoiminnoista.

Kysymyksiä on toki hyvä esittää haastattelutilanteessa, mutta ei välttämättä sellaisia, joihin löytää vastauksen itse googlettamalla. Esimerkiksi yrityksen liikevaihdon voit hyvin selvittää itse jo etukäteen.

9. Yltiöpäinen palkkatoive

Työhakemuksessa ei kannata ruveta kokeilemaan huvikseen, miten paljon rahaa työnantajalta voisi lypsää. Aseta realistinen palkkatoive, jonka tiedät noudattavan alan standardeja.

Pelaat itsesi ulos pelistä jo alkuvaiheessa, jos pyydät kymppitonnia työstä, josta maksetaan puolet vähemmän.

10. Myöhästyminen

Jo 10 minuutin myöhästyminen työhaastattelusta antaa huonon kuvan, saavu siis ajoissa paikalle. Jos eteesi tulee ylitsepääsemätön este kuten kolari tai jokin muu seikka, ilmoita siitä välittömästi haastattelijalle.

Parkkipaikan löytämisvaikeudet eivät ole pätevä syy myöhästymiselle. Lähde mieluummin vaikka tuntia aiemmin etsimään autollesi sopiva paikka.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä mokaa työnhakuasi – unohda nämä 10 asiaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.