Hyvinvointi

Ensin astma, sitten tuoksuherkkyys – home sairastutti Anne Lumion

Homeen aiheuttama astma oli viedä Anne Lumiolta rakkaan lauluharrastuksen. Astmaa seurannut tuoksuherkkyys tekee elämän vaikeaksi mutta ei mahdottomaksi.

Tarkoitus oli kuunnella keuhkoja. Anne Lumio, 62, istui lääkärin vastaanotolla alusvaatteisillaan, kun lääkäri alkoi kierrellä hänen ympärillään ja haisteli rintaliivejä.

”Ihmettelin, mikä tämä metodi oikein on”, Anne muistelee huvittuneena.

”Alusvaatteet haisevat maakellarille, sinulla on kotona kosteus- tai homevaurio”, lääkäri totesi. Tämä kehotti Annea menemään kotiin ja haistelemaan kaapit läpi. Lääkärillä oli kokemusta homeasunnoista, sillä paikkakunnalla niitä oli paljon.

”Homeongelma vuokra-asunnossamme oli paha. Jouduimme mieheni kanssa heittämään 60 prosenttia kaikista tavaroistamme pois”, Anne sanoo.

Alun perin Anne oli mennyt lääkärille yöunet vieneen sitkeän ja kutittavan yskän takia.

Home johti useisiin diagnooseihin

Vuoden kuluttua lääkärikäynnistä, Anne sai astmadiagnoosin vuonna 2004. Anne joutui kokeilemaan yli 10 lääkettä, mutta aina jokin oli vinossa: ääni kähisi, kädet vapisivat tai päätä särki. Oikean lääkkeen löytämiseen meni neljä vuotta.

Laulaminen on Annelle rakas harrastus ja oikean lääkkeen ansiosta hän pystyi sitä jatkamaan.

”Kiitän lääkäriäni, joka teki todella hyvän työn. Hän tajusi, että laulaminen on minulle henki ja elämä.”

Pari vuotta astmadiagnoosin jälkeen Anne tajusi, että hän haistaa koko ajan kuin ”koira”. Vuonna 2017 diagnoosiksi tuli homepohjainen voimakas hajusteyliherkkyys, monikemikaaliyliherkkyys ja alkava sähköyliherkkyys.

”Nenästäni lähti epiteelikerros pois homeen takia. Koen voimakkaasti kaikki hyvät ja pahat tuoksut ja hajut, voimakkaammin kuin tavallinen ihminen”, Anne kertoo.

Anne Lumio
© Anu Sauliala

”Ensin vain synteettiset tuoksut häiritsivät, mutta nyt myös luonnontuoksut. Esimerkiksi nurmikon leikkaaminen pakottaa sulkeutumaan sisään.”

Tuoksuherkyys ilmenee monin oirein

Lääkärille vieneen yskän jälkeen oireita tuli koko ajan lisää.

”Hengenahdistusta, suun turpoamista, silmät vuotivat, sietämätöntä ihon ja limakalvojen kuivumista…”, Anne luettelee.

Haastatteluhetkellä Anne joutuu tiputtamaan kortisonia päivittäin silmiinsä värikalvon tulehduksen takia. Uusin oire on nivelsärky, joka vaihtaa paikkaa selittämättömästi. Särky ei johdu reumasta.

Kun hammaslääkäri ilmoitti, että Annella on 12 reikää ennen terveissä hampaissa, Anne kuvitteli epäuskoisesti, että hammaslääkäri yritti maksattaa Annella opintojaan. Limakalvot olivat kuitenkin olleet niin kuivat, että hampaiden juuret olivat reikiintyneet ikenien pinnasta.

”Kaikennäköisiä lieveilmiöitä. You name it, i have it”, Anne heittää.

Äänihuulille ei tee hyvää kuiskaaminen.  Anne kuitenkin joutuu välillä kuiskaamaan, sillä hajuille altistuminen vie häneltä äänen kolmeksi päiväksi. Oireita pystyy hillitsemään välttelemällä hajuja ja tuoksuja.

Tuoksuherkkä turvautuu suunnitelmallisuuteen arjessa

Annen aviomies tekee yleensä perheen ruokaostokset, ei tosin rakkaudesta ruokaostoksiin vaan koska todennäköisesti kassajonossa toisen asiakkaan vaatteet tuoksuvat homeelle tai huuhteluaineelle. Jos Anne lähtee kauppaan miehensä kanssa, hän valitsee tuoksujen mukaan maksaako vai siirtyykö pakkaamaan.

Tutuista ostoskeskuksista Anne tietää, mistä voi mennä sisään, ettei törmää tuoksuviin pesuaine- tai hajuvesihyllyihin. Tuntemattomaan ostoskeskukseen mennessään Anne etsii internetistä ostoskeskuksen pohjapiirroksen, jonka perusteella hän päättelee, mistä ovesta voi mennä sisään.

Julkisia Anne ei yleensä käytä. Kahdesti hän on joutunut poistumaan lääkärin vastaanotolta, koska lääkäri on tuoksunut liikaa. Hotellivarauksen yhteydessä tuoksuherkkyydestä on mainittava.

Vaikka arki vaatii suunnittelua, Anne ei suostu jäämään neljän seinän sisälle.

Anne Lumio
© Anu Sauliala

Harrastuksista lumikenkäily ja sauvakävely onnistuvat helposti. Kotipaikkakunnaltaan Anne on löytänyt myös uima-altaan, joka puhdistetaan hapella ja suolalla. Kloorialtaat olisivat täysi mahdottomuus.

Kuorossa Annen tuoksuherkkyys huomioidaan hyvin. Esiintymistilanteessa Anne piileskelee konserttisalin etuosassa ennen kuin sali alkaa täyttyä, jottei hänen tarvitse kävellä tuoksuvan tilan läpi.

”Ihan turha yrittää aloittaa korkealta laulamista, jos ääni on jo kadonnut hajusteiden vuoksi”, Anne sanoo.

Konserteissa Anne ei yleensä voi kuuntelijana käydä.

Positiivinen asenne auttaa tuoksuherkkää

Anne ei ole kohdannut yhtään tökerösti käyttäytyvää ihmistä, kun hän on kertonut sairaudestaan.

”Omasta tilasta rähjääminen ei kannata. Ihmisten kanssa keskustelemalla tieto siirtyy eteenpäin. En usko, että maailma tulee koskaan tuoksuttomaksi. Me kaikki mahdumme tänne, toisia pitää vain ottaa vähän enemmän huomioon kuin toisia.”

Anne itse menee eteenpäin positiivisella asenteella.

”Tuoksuherkkyys ei ole maailmanloppu.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ensin astma, sitten tuoksuherkkyys – home sairastutti Anne Lumion

Sinun täytyy kommentoidaksesi.