Suhteet

Gynekologi Anneli Kivijärvi: "Rakkaus, halu ja seksuaalisuus eivät riipu ihmisen iästä"

Kotilieden kolumnisti, gynekologi Anneli Kivijärvi tunnetaan suorasuisena naisena. Anneli arvelee kasvaneensa poikkeuksellisen vahvaksi, koska hän vietti lapsena vuoden sairaalassa tuberkuloosin takia. Se karaisi.

Seksityöläinen? Nimittääkö Anneli Kivijärvi, 65, itseään todella seksityöläiseksi?

Nyt ei kannata hämmentyä. Olemme asiallisten asioiden äärellä Turun pääterveysaseman ehkäisyneuvolassa, lääketieteen tohtorin, gynekologin ja seksologin Anneli Kivijärven työhuoneessa.

Tänne moni potilas hakeutuu persoonallisen ja suoruudestaan tunnetun lääkärin vastaanotolle.

Kotilieden terveyskolumnistina toimiva Anneli Kivijärvi paitsi kuulostaa räväkältä myös näyttää siltä: vasemmassa kädessä on vihreää kynsilakkaa, oikeassa oranssia. Valkoisen takin alta pilkottavat nahkahousut ja punaiset korkopuukengät.

Se, miten Anneli päätyi gynekologiksi, on monien sattumusten summa. Siihen liittyy tuberkuloosi, reuma ja yksi ystävätär.

Lestadiolaisäidin opit

Tuo lapsi on kamalan sairas, touhotti tehtaanjohtajan rouva. Hän oli tullut sovittamaan pukua Anneli Kivijärven äidin luo, joka toimi ompelijana Uudessakaupungissa. Kolmevuotias Anneli kiidätettiin sairaalaan, jossa lääkäri totesi, että hänellä oli tuberkuloosi.

”Vanhempiani kehotettiin soittamaan aamulla, onko lapsi vielä elossa.”

Pikkutyttöä hoidettiin ensin lääninsairaalassa, sitten Kalevanniemen parantolassa Naantalissa. Anneli vietti sairaalassa lähes vuoden. Hän uskoo, että sellainen kokemus rakentaa lapsen luonnetta joko niin, että selviää ja tulee vahvaksi ja riippumattomaksi tai sitten menee aivan rikki.

Anneli kasvoi erityisen vahvaksi. Se on häntä määrittävä piirre, jonka hän uskoo muidenkin huomaavan.

”Mieheni sanoo, että jos joku kauhea katastrofi iskee tähän maahan, kaksi viimeistä, jotka täällä elävät, ovat minä ja Väyrynen.”

Toinen vahvuuden lähde olivat hyvät vanhemmat. He ihailivat, kehuivat ja rakastivat tyttäriään.

Mutta varsinkin äiti oli säännöissään tiukka. Hän oli lestadiolainen ja moraaliltaan korkea. Seksuaalisuuden suhteen hän oli varsin realisti.

”Äiti sanoi, että vanhempien on turha kieltää nuorten seksiä.”

Mutta ohjeita, suorastaan käskyjä tuli: Ensimmäisen kumppanisi kanssa menet naimisiin. Kun on ristin ottanut, niin risti kannetaan.

”Kun tuollainen oppi on mennyt syvälle omaan tietokoneeseen, ei sitä sitten erota.”

Ei erota, ei. Anneli on ollut miehensä kanssa melkein 50 vuotta.

Ehkäisy petti

Anneli Kivijärvi tapasi tulevan miehensä 14-vuotiaana. Hän luki oppikoulussa yhden luokan yli kesällä ja päätyi vuotta vanhemman Timon kanssa samalle luokalle.

Keväällä luokka lähti retkelle Leningradiin. Heti Raisiossa linja-autoon astuessa Annelin ystävä kysyi, kumman kanssa Anneli aikoi tällä matkalla olla, Saulin vai Timon. Anneli ei ollut miettinyt asiaa, joten hänelle jäi Timo. Jo Piikkiössä takapenkillä istuttiin pareittain.

Oikean seurustelun pari aloitti parin vuoden päästä. Naimisiin he menivät, kun Anneli oli 22-vuotias. Kahdeksan kuukauden päästä syntyi ensimmäinen lapsi.

Toinen raskaus sai alkunsa kahdeksan vuoden päästä, vaikka Annelilla oli tuolloin kuparikierukka. Ironista oli, että Anneli teki silloin juuri väitöskirjaansa. Se käsitteli kuparikierukkaa.

”Väitöskirjani on omistettu iloisille ehkäisyn pettämisille, mukaan lukien omani.”

Mahtava mies

Anneli Kivijärvi ei arastele huomiota. Ketään hän ei silti yritä iskeä eikä edes tiedä koskaan flirttailleensa. Hän vain pitää miehistä, ja heitä hänellä on myös ystävinä, ”tärkeinä henkilöinä”.

Anneli arvelee sen johtuvan siitä, että oma persoona on niin vahva, miehekäskin. Osaa se kiinnostaa, toisia pelottaa.

”Jos joku kestää minua esimerkiksi juhlissa puoli tuntia, hän ei enää häviä elämästäni. Useimmat sietävät seuraani vain viisi minuuttia.”

Onneksi Annelilla on mahtava mies, joka saa hänet nauramaan yhä joka päivä kyynelet silmissä. Mies on saanut kestää kavereiltaan kuittailua vaimosta. Mies ei siitä hämmenny.

”Hän sanoo olevansa niin veemäinen mies, että gynekologi on hänelle ainoa mahdollinen kumppani.”

Kun on nuoresta asti ollut yhdessä, on vähän käytännön asioita, joista riidellä. Hammastahna osataan jo puristaa oikealla tavalla.

Annelista pitkän parisuhteen salaisuus on asenne. Se, että tahtoo pysyä yhdessä.

”Kaikki ihmissuhteet ovat vaikeita, eivät vain parisuhteet. Niiden vuoksi pitää ponnistella. Ja antaa anteeksi.”

Gynekologi Anneli Kivijärvi

Äiti olisi hävennyt

Anneli Kivijärvi päätti jo nelivuotiaana sairaalassa maatessaan, että hänestä tulee lääkäri. Myöhemmin oli selvää, että hän erikoistuu reumalääkäriksi. Se kiinnosti, koska oma äiti jäi reuman vuoksi varhain eläkkeelle. Anneli harjoitteli pistämistä hänen niveliinsä.

Äiti oli sairastunut reumaan synnytyksessä. Lääkäri selitti, että Annelillakin on suuri riski sairastua. Huolestuneena hän mietti, millaista lääkärintyötä hän voisi tehdä, jos joutuisi pyörätuoliin. Ja keksi: hän voisi ryhtyä psykiatriksi.

Kurssilla tuli vastaan ongelma, sillä Anneli ei halunnut määrätä masennuslääkkeitä mielestään turhaan.

”En ymmärtänyt, miksi minun pitäisi kirjoittaa potilaalle lääkkeitä, jos häneltä puuttui elämästä rakkaus tai työ tai molemmat. Ei sitä voi parantaa pillereillä.”

Reumalääkärinkin työ sai jäädä, kun läheinen kurssikaveri ilmoitti menevänsä harjoitteluun naistentautien klinikalle. Anneli halusi viettää ystävättärensä kanssa vielä hetken, joten hän ilmoittautui samaan harjoittelupaikkaan.

Niin Annelista tuli gynekologi ja myöhemmin myös seksologi. Onneksi vasta äidin kuoleman jälkeen, tämä kun olisi hävennyt asiaa suuresti.

Isän suurin haave oli, että tyttärestä olisi tullut kansanedustaja. Autonkuljettajana toiminut isä oli sosialidemokraatti ja mukana ammattiyhdistystoiminnassa.

”Olin parikymppinen, kun vanhemmat demariukot tulivat meille kahville. He sanoivat päättäneensä, että minä rupean kunnallisvaaliehdokkaaksi.”

Anneli rupesi ja tuli valituksi. Hän on istunut Raision kaupunginvaltuustossa jo 44 vuotta.

Ilman seksiä pärjää

Syksyllä 2016 Anneli Kivijärven ympärillä on kuohunut. Kohu alkoi, kun häneltä kysyttiin kommenttia Väestöliiton perhebarometrin tutkimustuloksiin. Niiden mukaan parisuhde on sitä onnellisempi, mitä enemmän seksiä siinä on.

Anneli kommentoi, että juuri näin asia on.

”Minusta toiselle kannattaa antaa seksiä, jos tämä sitä haluaa, vaikka ei itse olisi sillä hetkellä täysin innostunut. Näin pitää toisen tyytyväisenä ja pääsee suhteessa helpommalla.”

Anneli on saanut oppinsa äidiltään. Tämä ohjeisti tytärtään, että puolison kanssa ei pidä koskaan riidellä seksistä.

Julkaistuissa jutuissa viesti kuitenkin kääntyi usein sellaiseen muotoon, että Kivijärven mielestä on pakko antaa aina. Anneli seisoo yhä ajatuksensa takana, mutta täsmentää sitä. Kyse on siitä, että ei kannata riidellä pikkuasioista vaan tehdä mieluummin toiselle palvelus.

”Ei kukaan tietenkään voi aina harrastaa seksiä, sehän on selvä. On sairauksia ja kiireitä. Eikä kaikilla ole edes parisuhdetta. Viestini oli osoitettu parisuhteessa eläville, terveille pariskunnille.”

Annelia surettaa se, että kukaan ei ole huolissaan siitä osapuolesta, joka jää ilman seksiä. Myös se näkemys on jäänyt vähemmälle huomiolle, että seksiä ei ole mikään pakko harrastaa lainkaan. Ilmankin voi elää onnellista ja terveellistä elämää.

”Jos pari on jättänyt seksin yhteisestä sopimuksesta, muilla ei ole siihen sanomista.”

Ikä ei ole muuttanut Annelia varovaisemmaksi sanoissaan. Ne, jotka kaipaavat kaunistelemista, vaihtavat lääkäriä.

Haave elokuvasta

Anneli Kivijärvellä on yksi haave: elokuvan tekeminen. Se olisi romanttinen elokuva, jossa olisi paljon seksiä. Elokuvan tarkoitus olisi toimia pariskunnille innoituksen lähteenä ja halun herättäjänä.

”Ei pornoelokuva, vaan sellainen, jossa seksiä näytetään vain vähän ja nätisti.”

Anneli Kivijärvi on huomannut, että rakkaus, halu ja seksuaalisuus eivät riipu ihmisen iästä. Kahdeksankymppiset morsiamet voivat olla innoissaan ja parikymppiset parit kyllästyneitä.

”Ihan samat asiat kulkevat mukana seksuaalisuudessa loppuun asti.”

Omaa loppuaan, kuolemaa, Anneli Kivijärvi ei pelkää lainkaan. Kuusi- ja seitsemänvuotiaat lapsenlapset ovat jo antaneet lohduttavia sanoja sen varalle.

Ava sanoi, että sitten kun sinä isoäiti olet kuollut, me käydään Lotan kanssa hautausmaalla sua kastelemassa.”

Julkaistu Kotiliesi 2/2017

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

Katri Helena: ”Suhde nuoreen mieheen on ollut ongelma äidille”

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen: ”Jos kokoani kommentoidaan, muistutan, etten ole fitness-malli”

Eva Biaudet avoliitostaan: ”Suhteemme on aina ollut hieman erikoinen”

Lapsensa ja miehensä menettänyt pastori Hilkka Olkinuora: ”Uskon, että näen vielä joskus rakkaani”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gynekologi Anneli Kivijärvi: "Rakkaus, halu ja seksuaalisuus eivät riipu ihmisen iästä"

Miksi seksiä

Myöskin haluttomuus voi olla koko elämän jatkuva tila, jonka kantaja voi olla onnellinen. Miksi tästä ei puhuta? Seksuaalisten ihmisten mielestä heidän ajatuksensa hyvästä elämästä ovat ainoita oikeita.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.