Hurahditko sinäkin Kotiin takaisin -sarjaan? Haastattelimme matriarkka Elizabethia näyttelevän Noni Hazlehurstin

Televisio-sarjassa Kotiin takaisin näyttelevä Noni Hazlehurst löytää matriarkka Elizabethin roolihahmosta paljon omia puoliaan.

Kotiin takaisin -sarjan näyttelijä Noni Hazlehurst, 64, vastaa puhelimeen kotonaan, joka sijaitsee Australiassa sisämaassa tunnin ajomatkan päässä Queenslandin Gold Coastilta.

Kaupunkielämää inhoava näyttelijä joutuu helmikuussa muuttamaan jälleen kaupunkiin Sydneyyn, koska Australian suosituimmasta tv-sarjasta filmataan viides tuotantokausi.

Tämä on hyvä uutinen meille kaikille, jotka olemme syksyn aikana ihastuneet Kotiin takaisin -sarjaan ja sen vahvaan matriarkkaan Elizabeth Blighiin.

Kuka on näyttelijä Elizabethin hahmon takana?

Noni Hazelhurst on myös upea kokki

a-place-to-call-home-season-2_high-res_img12Noni Hazlehurst on paitsi näyttelijä myös suosittu tv-emäntä. Hän on juontanut 24 vuotta lastenohjelmaa ja kymmenen vuotta koti- ja puutarhaohjelmaa Better Houses & Gardens, joka kuvattiin hänen kotonaan.

”Opin ohjelmasta todella paljon. Rakastan ruoanlaittoa ja puutarhaani.”

Nonin tontilla kasvaa ikivanha avokadopuu sekä sitruuna- ja appelsiinipuita. Vuorenrinteellä menestyvät myös munakoiso, kaalit, pavut ja maissi. Trooppinen ilmasto ja vulkaaninen maa saavat puutarhan kukoistamaan.

Juuri nyt Australiassa on kesä ja todella kuuma. Siksi Noni Hazlehurst kokkaa mieluiten salaatteja.

Hänen toinen poikansa on ryhtynyt vegaaniksi, ja äiti haluaa oppia tekemään yhä maukkaampia kasvisruokia.

”Vegaaniruuan kehittäminen on minulle nyt uusi inspiraation lähde.”

Yksi onnistuneista kehittelyistä on ollut kurpitsa, jonka Noni on täyttänyt keitetyllä riisillä, karpaloilla, pähkinöillä, sipulilla, yrteillä ja pinaatilla. Sitten hän on kietonut koko komeuden folioon ja hauduttanut herkkua uunissa.

Kotiin takaisin -sarjan tähti oli lapsena kiltti tyttö ja nuorena hippi

Lapsuus 1950-luvulla sujui Noni Hazlehurstilta kiltteyden merkeissä, mutta 1960-luvulla Vietnamin sota ja muu liikehdintä herättivät yliopistossa opiskelleen nuoren naisen. Rauha, rakkaus ja idätetyt pavut ilmestyivät hänen elämäänsä.

Noni on ollut kaksi kertaa naimisissa, ja hänellä on kaksi aikuista poikaa, Charlie ja William.

Noni on puhunut harvinaisen rohkeasti nuorten ongelmista, mikä on herättänyt vastakaikua australialaisissa. Noni Hazlehurst haluaa puhua suoraan myös televisiossa, koska juuri mikään, mitä näemme televisiossa, ei hänen mielestään ole aitoa.

Nykyään Noni parantaa maailmaa mieluiten tekemällä ruokaa vuodenajan mukaan paikallisista aineksista.

”Se on parasta meille itsellemme, terveydellemme, paikalliselle rahataloudelle ja ympäristölle.”

Pojan vegaanisuus on haaste kokkaavalle äidille, mutta mukava sellainen.

”Tämä sopii minulle, olenhan vanha hippi”, hän nauraa hersyvästi.

Australia on luokkayhteiskunta

Kotiin takaisin -sarjan Blighien perhe on yläluokkainen maanviljelijäperhe, jonka kartanossa ei tunneta puutetta. Upeat autot, Euroopan-matkat ja rotuhevoset kuuluvat elämäntyyliin yhtä itsestään selvästi kuin hieman alentuva käytös kyläläisiä kohtaan.

Australiasta sanotaan, että se on luokaton yhteiskunta. Tämä ei Noni Hazlehurstin mielestä pidä paikkaansa. Maassa on hänen mukaansa työväenluokka, keskiluokka ja yläluokka siinä kuin missä tahansa muuallakin.

Hän on huolissaan viime aikojen suvaitsemattomuudesta ja mustasukkaisesta omien rajojen vartioinnista, Ne ovat uusia piirteitä yleensä niin rennossa Australiassa.

”Olemme valitettavasti nyt vähemmän mukavia toisillemme emmekä kunnioita toisia kuten ennen.”

Lue myös jutut:

Downton Abbey valloittaa

Aussit grillaa jouluna

Näyttelijä Vappu Nalbantoglu: ”Turkkilainen sukuni on tiivis”

”Roolihahmoni on iso kala pienessä lammikossa”

Elizabeth Bligh yrittää elää Kotiin takaisin -sarjassa kuin Downton Abbeyn brittiylimystö, ylähuuli tiukkana. Kaiken pitäisi sujua moitteettomasti ja suvun mainetta varjellen.

Yksilöiden onni ja omat valinnat jäävät tässä perinteessä aina jalkoihin. Elizabeth on itse aikanaan joutunut kulissiliittoon ja odottaa vastaavia uhrauksia lapsiltaan ja suvultaan.

”Elizabeth on perinteisten brittiarvojen kannattaja, mutta hän joutuu muuttumaan, kun maailma ja ennen kaikkea hänen lapsensa muuttuvat. Hän on iso kala pienessä lammikossa, kuningatar omassa pikkuvaltakunnassaan.”

Noni Hazlehurst vertaa roolihahmoaan sipuliin, jota hän saa kuoria esiin kerros kerrokselta.

”Elizabeth on siinä vaiheessa kuin monet naiset, kun lapset kasvavat: hän on tajunnut, että oma elämä täytyy arvioida uudelleen. Hänessä on paljon minua itseäni. Kun meikki, kampaus ja vaatteet ovat kaikki paikallaan, löydän Elizabethin sisältäni helposti.”

Roolihahmon lisääntyvät terveysongelmat pehmentävät tämän luonnetta: aikaa ei ehkä enää ole tuhlattavaksi sukuriitoihin.

”Elizabethista tule entistä suvaitsevampi ja hän alkaa nähdä asiat laajemmissa yhteyksissä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.”

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Riitta Lehtimäki

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti