Tarinat

Keski-ikäinen, ethän syyllisty näihin yleisiin pikaviestimokiin?

Sosiaalinen media ja jopa tuiki tavallinen tekstiviesti voi olla varsinainen välimerkkien miinakenttä. Listasimme yleisiä virheitä, joihin etenkin keski-iän ylittäneet saattavat huomaamattaan syyllistyä.

Mikä muka voisi mennä vikaan lyhyen viestin lähettämisessä? Teini-ikäinen saattaa vanhempansa kanssa viestiessään pohtia, että monikin asia.

Syyllistytkö sinä näihin virheisiin?

1. Päätät virkkeen pisteeseen

Piste on aggressiivinen välimerkki. ”Anteeksi mitä?” ihmettelet ehkä nyt.

Nyt-liite kirjoitti jo vuonna 2013, että pisteen käyttö on jäämässä pois pikaviesteistä. Pisteen käyttäminen voidaan tulkita jonkinlaiseksi ”marttyyriasenteeksi” tai ”passiivisaggressiiviseksi mököttämiseksi”.

Onkin tullut tavaksi, että pisteellä päättämisen sijaan virke jätetään avoimeksi. Kielitoimiston blogissa on pohdittu, että pois jäävä välimerkki luo vaikutelman keskustelunavauksesta kuulumisten selostuksen sijaan. Lämpimän vaikutelman saa luotua myös huutomerkin tai hymiön avulla.

2. Päätät virkkeen kolmeen pisteeseen

Vielä pistettä kummallisempi virkkeen lopetus on kolme pistettä. Me Naiset huomasi vuonna 2016, että Demin keskustelupalstalla viestivät teinit ihmettelivät, ”miks kaikki vanhemmat ihmiset kirjottaa netissä tällee…”

Kolme pistettä on välimerkki, joka osoittaa, että lause jää kesken tai että ilmauksesta muuten puuttuu jotain. Tällöin se antaa viestin vastaanottajalle helposti sellaisen kuvan, että lähettäjä ei todellisuudessa tarkoita sanomaansa.

Vai miltä sinusta tuntuisi saada onnitteluviesti tekstillä ”Hienosti tehty…”? Saisiko viesti sinutkin epäilemään, oletko todella onnistunut vai menikö jokin sittenkin pieleen?

3. Valitset väärän hymiön

Älä tee helppoja pikaviestivirheitä!

Itkunauruhymiö on surullisen kuuluisa esimerkki siitä, kun kommunikaatio menee pieleen. Kyseessä nimittäin todella on hervottomasti naurava eikä suinkaan surun kyyneliä tirautteleva naama.

4. Ymmärrät lyhenteet väärin

Englanninkielisiä lyhenteitä käytetään paljon myös suomenkielisen tekstin seassa. Kenties yleisin esimerkki tästä on LOL (laughing out loud) eli nauran ääneen. Lyhenne siis ilmaisee jonkin asian olevan älyttömän hauska tai suorastaan naurettava.

Kaikille LOLin merkitys ei ole kuitenkaan aivan avautunut, vaan sen luullaan usein olevan lyhenne sanoista lots of love eli paljon rakkautta. Lots of love taas on ilmaus, jota voidaan käyttää allekirjoituksen tapaan: rakkaudella äiti. Arvaatkin ehkä, mitä tulee seuraavaksi…

Vastaanottajalle saattaa olla pienoinen järkytys, kun hän vastaanottaa viestin:

Älä tee helppoja pikaviestivirheitä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keski-ikäinen, ethän syyllisty näihin yleisiin pikaviestimokiin?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.