Ihmiset

Naisten lomasaaren perustaja Kristina Roth joutui kohun keskelle: "Kun sanoo, ettei saa tulla, kaikki haluavat tulla"

Saksalais-amerikkalainen yrittäjä Kristina Roth tuli Suomeen, rakastui ja päätti perustaa lomasaaren vain naisille. Asiasta nousi yllättäen valtaisa kohu ja jopa tasa-arvovaltuutettu tutkii nyt hänen toimiaan. Mitä Roth vastaa kritiikkiin, ja millainen nainen tämä sarjayrittäjä on? Kotiliesi tapasi Rothin juuri ennen kohun alkamista.

Kristina Roth on ärsyyntynyt. Siitä lähtien, kun hän osti saaren Tammisaaren saaristosta ja kertoi avaavansa sinne vain naisille tarkoitetun lomakeitaan, hän on saanut vihaista postia. Suomalaismiehet haukkuvat miesten vihaajaksi ja ihmettelevät, miksi miehiltä on pääsy kielletty.

”Kun sanoo, ettei saa tulla, kaikki haluavat tulla,” Kristina Roth toteaa syvänsinisellä samettisohvallaan kotonaan Helsingin Katajanokalla.

Lue myös: Palkittu feministi Birgitta Kervinen kannustaa naisia: ”Jos haluaa vaikutusvaltaa, se pitää ottaa”

Kristina on asunut Suomessa syyskuusta lähtien. Silloin hän jätti suuren talonsa ja edellisen elämänsä Yhdysvalloissa ja muutti Suomeen rakentamaan paratiisisaarta.

Mutta miksi amerikkalaiseen bisneskulttuuriin, Manhattanin glamouriin ja Havaijin aaltoihin tottunut liikenainen halusi muuttaa Suomeen?

Kristina Roth, saari naisille, naisten saari, luksussaari naisille, lomakohde naisille, Tammisaari, Suomi, island for women, supershe, naisten saari, naisten luksuslomakohde

Menestystä Manhattanilla

Oli vuosi 2003, ja Saksassa syntynyt ja kasvanut Kristina Roth seisoi New Yorkin lentokentällä matkalaukkujensa kanssa.

Tietojenkäsittelytieteestä maisteriksi valmistuneella Kristinalla ei ollut työpaikkaa, eikä hän tuntenut ketään. Silti hän oli innoissaan. Nyt alkaisi Sinkkuelämää-tyylinen elämä Manhattanilla.

New Yorkissa Kristina työskenteli ensin PricewaterhouseCoopersilla ja sitten IBM:llä. Häntä ärsytti se, miten suuryrityksissä kohdeltiin ulkomaalaisia, joilla ei ole pysyvää oleskelulupaa.

”Se on kuin modernia orjuutta. He ovat halpaa työvoimaa, jolle ei tarvitse myöntää bonuksia tai muita etuja”, Kristina toteaa.

Samana päivänä, kun Kristinalle myönnettiin pysyvä oleskelulupa vuonna 2006, hän irtisanoutui. Tuttavat pitivät Kristinaa hulluna ja uhkarohkeana, kun hän kertoi aloittavansa oman yrityksen.

Kymmenen seuravan vuoden aikana Kristinan johtamisen konsulttiyritys Matisia Consultants kasvoi vauhdilla. Se pääsi kahdesti talouslehti Forbesin listalle yhtenä kymmenestä Yhdysvaltojen nopeimmin kasvavasta naisen omistamasta ja johtamasta yrityksestä.

Lue myös: 5 syytä, miksi naisen kannattaa sijoittaa – lue, miten pääset alkuun

SuperShe-blogi syntyi harrastuksesta

Yrityksellä pyyhki hyvin ja Kristina halusi käyttää enemmän aikaa matkusteluun. Hän tapasi ihmisiä, jotka olivat myyneet yrityksensä, matkustivat ja nauttivat elämästään. Kristina alkoi miettiä, pitäisikö hänenkin.

”Tiesin, että minulla oli kaksi vaihtoehtoa. Joko panostaisin yritykseeni jälleen täysillä ja kasvattaisin sitä entisestään, tai myisin sen ja pitäisin hauskaa”, Kristina sanoo.

Matisia myytiin vuonna 2016, kun sen liikevaihto oli yli 60 miljoonaa dollaria. Kristina alkoi matkustaa. Hän alkoi huvikseen tehdä sisältöä  SuperShe-elämäntapablogiinsa ja haastatella inspiroivia naisia, joita tapasi.

Viime vuonna hän alkoi järjestää naisille tapahtumia, joissa joogattiin, meditoitoitiin ja laitettiin yhdessä ruokaa. Lopulta hän päätti hankkia tapahtumilleen oman paikan ja osti tontin Pohjois-Caicosin saarelta Kuuban ja Bahamasaarten itäpuolelta. Rakennustöiden oli tarkoitus alkaa viime syksynä, mutta tapahtui jotain odottamatonta.

Lue myös: Pakollista luettavaa jokaiselle matkustavalle naiselle: 10 vinkkiä turvalliseen reissuun

Kristina Roth, saari naisille, saari, luksussaari naisille, liikenainen, Tammisaari, naisille tarkoitettu lomakohde, naisten lomakohde, naisten lomasaari, supershe, island for women, Benny Smeds

Suomesta löytyi rakkaus ja paratiisisaari

Kesä oli kauneimmillaan, kun Kristina saapui Suomeen viime kesäkuussa pitämään pientä SuperShe-tapahtumaa. Villa Upinniemen savusauna Kirkkonummella oli lämmitetty naisia varten. Heitä vastassa oli myynti- ja markkinointijohtaja Benny Smeds.

Tummatukkainen ja ruskeasilmäinen suomenruotsalainen teki pian selväksi, että Kristina oli hänen elämänsä nainen.

”Ne eivät olleet perinteiset ensitreffit, sillä olin Suomessa vain 48 tuntia,” Kristina nauraa.

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, ja heinäkuussa Kristina oli jälleen Suomessa. Tällä kertaa kymmenen päivän lomalla. Benny vei hänet vanhempiensa kesämokille Tammisaaren saaristoon.

Mökillä Benny alkoi jankuttaa myytävänä olevasta naapurisaaresta, mutta Kristina sanoi, että häntä ei kiinnosta. Hänellähän oli jo saari. Upea trooppinen rantatontti turkoosine merineen ja flamingojen täplittämine järvineen.

Kun kesätorilla myös myyjät alkoivat puhua samasta saaresta, Kristinan uteliaisuus heräsi. He päättivät Bennyn kanssa käydä katsomassa sitä.

”Myönsin Bennylle, että luulen, että minun on ostettava tämä saari.”

Se tarkoitti täydellistä muutosta suunnitelmiin. Pohjois-Caicosin tontin rakentamista oli lykättävä, ja edessä oli muutto Suomeen.

Viime kuukausina Kristina on tehnyt enemmän töitä kuin koskaan. Kolmessa kuukaudessa 1970-luvulla tehdyt kesämökkirakennukset remontoitiin valkoseinäisiksi luksusmökeiksi, joissa on sähköt, lämminvesisuihkut ja suomalaista designia. Halutessaan saarelle pääsee helikopterilla.

Lue myös: Positiivinen viestintä vahvistaa parisuhdetta – 10 askelta kitkattomaan kommunikaatioon

Kritiikki kummastuttaa

Ensimmäiset vieraat saarelle saapuvat kesäkuussa: kymmenen Kristinan ja hänen avustajansa valitsemaa supershetä eri puolilta maailmaa. Viikon lomastaan he maksavat kuljetuksineen, majoituksineen, ruokineen ja aktiviteetteineen jopa 5 900 euroa.

Tähän mennessä SuperShe-yhteisöön on rekisteröitynyt tuhansia naista eri puolilta maailmaa. Ne, joille ei ole tilaa saaren retriiteissä tai varaa niihin, voivat osallistua muihin tapahtumiin.

Miksi miehet eivät ole tervetulleita?

Kristina Roth ei ymmärrä kritiikkiä. Kautta aikainhan on ollut miesten kerhoja. Hän sanoo keskittyvänsä naisiin, jotta maailmassa joskus saavutettaisiin todellinen tasa-arvo.

”Sitä paitsi osa naisista tulee esimerkiksi Saudi-Arabiasta. Jos he voivat kerran elämässään juosta alasti saaren ympäri, antaa heidän tehdä se.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Kristina Roth kertoo, miten hän päätyi Suomeen ja perustamaan tänne kohutun, vain naisille tarkoitetun lomasaaren. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 10/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Naisten lomasaaren perustaja Kristina Roth joutui kohun keskelle: "Kun sanoo, ettei saa tulla, kaikki haluavat tulla"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.