Tarinat

Vuoden eksoottisin itsenäisyysjuhla järjestetään italialaisessa pikkukylässä: Suomalaispariskunta pani tuulemaan talkoilla

Luvassa on mainio ystävyyden festivaali, vaikka se syntyy lähes nollabudjetilla ja raaka-aineita kansallisherkkuihin kuljetetaan Italiaan erinäisissä matkalaukuissa. – Vain pukki vielä puuttuu

Suomi sata –hengessä pidetään lähiviikkoina paljon juhlia, mutta taatusti yhdet eksoottisimmista järjestetään joulukuun 9. päivänä Fallon kylässä, Abruzzon maakunnassa keskisessä Italiassa.

Siellä asuvat Minna ja Mikko Lymi, suomalainen pariskunta, joka runsas vuosi sitten otti ja myi Tampereella juuri remontoimansa omakotitalon, sen irtaimiston, irtisanoutui töistään sanomalehdessä ja paperitehtaassa ja pakkautui jäljelle jääneen omaisuutensa ja kolmen koiransa kanssa maastoautoon. Suunnaksi otettiin Italia ja uusi elämä.

Maaliskuusta lähtien koti on ollut Fallossa, viiden rakennuksen taloryhmässä, jota Lymit kutsuvat löytökoiransa Salvo Montalbanon mukaan Piccolo Salvoksi, ystävät tuttavallisemmin kivikasaksi.

Lymit ovat sopeutuneet nopeasti italialaiseen elämänmenoon ja kyläläiset ovat ottaneet heidät omakseen.

Remonttiprojekti on mittava. Koska kodissa ei vielä ole suihkun, lämmityksen tai keittiön kaltaisia ylellisyyksiä, naapurit ja uudet ystävät ovat auttaneet pitkin matkaa.

”Niinpä Mikon kanssa ajattelimme, että koska ihmiset ovat olleet niin avuliaita ja mukavia, halusimme jotenkin kiittää heitä. Keksimme, että kun Suomi nyt täyttää sata vuotta, voisimme järjestää pienet itsenäisyysjuhlat meidän omalla piazzalla, tarjota vaikka pipareita”, Minna Lymi kertoo.

Pormestari pisti tuulemaan

Ajatus oli hyvä, mutta karahti kiville heti alkuunsa.

Kävi nimittäin niin, että kun ääneen lausutusta ideasta oli kulunut vain muutama päivä, sana oli kiirinyt, ja Lymit löysivät itsensä istumasta Fallon puuhakkaan pormestarin Alfredo Pierpaolo Salernon työhuoneesta kunnantalolla.

Hän on mies, jolla on tapana laittaa tuulemaan.

”Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että juhlat pidetään kylän baarin edessä olevalla aukiolla ja tarjottavaa pitää varata parillesadalle hengelle. Toivottavasti se ei siitä kauheasti enää nouse”, Minna laskee puoliksi kauhuissaan.

Fallossa asuu vakituisesti noin 140 ihmistä, joten väkeä on tulossa juhliin naapurikylistäkin, lähimaakunnissa asuvia suomalaisia kenties kauempaakin.

Lymin perheeseen kuuluvat nyt valkoiset pennut Frank ja Zappa, italialainen löytökoira Salvo ja suomalainen maahanmuuttaja Pipa. Vanharouva Rosi ei halunnut tulla kuvaan.

Juhlien suunnitteluun on osallistunut vaihtuva joukko kyläläisiä. Koska Falloon on laskeutumassa talvi ja sääkin kunnioittaa koleudellaan Suomea, juhlia varten pystytetään teltta, jossa tarjoillaan sekä suomalaista että italialaista ruokaa.

Ja kaikki tapahtuu nollabudjetilla, koska keskellä remonttia elävän pariskunnan tulot ovat tällä hetkellä epäsäännölliset ja niukat. (Ja koiriakin on nykyisin viisi, sillä Minna löysi kaksi likaista ja nälkiintynyttä pentua tieltä harhailemasta.)

”No, juhlat järjestetään talkoohengellä. Alusta loppuun”, Minna kertoo.

Jauhoa, riisiä ja herneitä Suomesta

Juhlan catering on tiennyt monta unetonta yötä, mutta nyt kaikki alkaa olla selvää.

Kesällä, kun Lymit kävivät Suomessa edellisen kerran, he veivät mukanaan kymmenen kilon säkin ruisjauhoa, sitä kun ei Italiasta saa.

Jauhosta on tarkoitus pyöräyttää karjalanpiirakoita. Piirakoihin vihkiytynyt ystävä lupasi lennähtää siskonsa kanssa avuksi. Puuroriisit he tuovat tullessaan matkalaukussa.

”Pormestari oli sitä mieltä, että juhlissa pitää olla myös lautaselta tarjottavaa ruokaa. Soitin siis pienoisessa paniikissa Suomen Martoille”, Minna kertoo.

Martat kehottivat tarjoamaan punajuurikeittoa, mutta Minnan ja Mikon vanha tuttu, tamperelainen ravintoloitsijatuttava keksi: Sota ja itsenäisyys voitettiin hernesopalla. Totta kai sitä on tarjottava myös suomalaisessa itsenäisyysjuhlassa!

”Soppatykkiä emme saa tähän hätään mistään, mutta onneksi täältä löytyy helposti suuria alumiinikattiloita, joilla voi kokata avotulella. Herneet kulkeutuvat, kuinkas muuten, yhden ystävän mukana tänne Suomesta, 13 kilon säkissä”, Minna nauraa.

Fallo on viehättävä pieni kylä, jossa asuu noin 140 ihmistä. Lymit muuttivat kylään viime maaliskuussa. Heidän touhunsa ovat saaneet naapuritkin innostumaan Suomesta.

Paikalla myös joulupukki

Minnan äiti on lähettänyt tyttärelleen pipareita. Isä postitti puolestaan sinappia ja suklaakonvehteja. Niitä juhlissa tarjoilee todennäköisesti Mikko, jos toista halukasta joulupukkia ei löydetä. Yksi kyläläinen on kyllä lupautunut tontuksi. Tamineet lentävät Falloon entisten naapureiden ja ystäväpariskunnan mukana. He rientävät avuksi hernesopan keittoon ja tarjoiluun.

”Yritin selittää, että joulupukilla ja Suomen itsenäisyydellä ei ole mitään tekemistä keskenään. Kyläläiset eivät siitä piitanneet. He haluavat joulupukin ja tulevat sen siis saamaan.”

Paikalle odotetaan myös säkkipilliorkesteria, jollaisia italialaisissa kylissä kiertelee joulun aikaan. Pormestari saattaa pitää puheen.

Pisteeksi iin päälle juhlien aikaan ripustetaan Fallon kunnantalolle valokuvanäyttely, jonka kokosivat työkaverit Minnan entisessä työpaikassa Aamulehdessä.

”He ovat selvästi nähneet vaivaa. Kun joku vielä kertoisi, miten selitän täkäläisille, kuka on Paavo Väyrynen”, Minna pähkii.

Sibelius ja Tikanmäki soineet koko syksyn

Ystävien mukana Falloon saapuu tietysti Suomen virallinen lippu. Pormestari on suunnitellut juhlille oman logon, jota painetaan ympäri kylää ja lähiseutua levitettäviin mainosjulisteisiin. Maikku Kaislasuo naapurimaakunnasta käänsi sen tekstit.

Pienestä lämpimästä piparinmakuisesta kiitoshetkestä on paisunut siis Ystävyyden juhla, johon kutsuttiin Suomen suurlähettiläskin. Hän ei pääse paikalle, mutta on luvannut toimia juhlien suojelijana. Minna toivottaa suomalaiset kauempaakin tervetulleiksi itsenäisyysfestivaaleille!

Suomi-tietoutta on kylässä levitetty valmiiksi jo koko syksyn. Kulttuurivaarit, joiksi Minnan kylän varttuneita ja avuliaita miehiä kutsuu, ovat pitkin syksyä perehtyneet suomalaisiin helmiin.

”Sibeliuksen ja Anssi Tikanmäen tuotanto alkaa olla heillä melko hyvin hallussa. Kyllä tästä hyvä tulee”, Minna nauraa.

Voit seurata juhlien onnistumista ja Minna  ja Mikon elämää Fallossa Minnan Piccolosalvo-blogista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden eksoottisin itsenäisyysjuhla järjestetään italialaisessa pikkukylässä: Suomalaispariskunta pani tuulemaan talkoilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.