Hyvinvointi

Näillä arkisilla valinnoilla pidät huolta sydämesi terveydestä ja vähennät sydänsairauksien riskiä

Arjen pienillä valinnoilla on iso merkitys sydämen terveydelle. Esimerkiksi syömällä päivittäin täysjyväviljasta tehtyä leipää voi vähentää sydänsairauden riskiä.

1. Vaikuta mihin voit

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja. Vaikka perintötekijät ovat merkittävä riskitekijä, hyvä uutinen on, että jopa 80 prosenttia sydänsairauksista on ehkäistävissä terveellisillä elintavoilla: ruokavaliolla, liikunnalla ja tupakoimattomuudella.

Kun huomaa, miten pienistä muutoksista on hyötyä, se innostaa jatkamaan.

Lue lisää: Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn”

2. Oireettomia kohtauksia

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lähes puolet kaikista sydänkohtauksista ovat oireettomia tai niin lieviä, ettei oireita osata ajatella merkiksi sydänkohtauksesta.

Oireeton kohtaus on yhtä vakava kuin oireita antavakin. Oireettomat sydänkohtaukset jäävät usein hoitamatta ja ne altistavat jälleen uusille sydänkohtauksille.

Lue lisää: Alle 50-vuotiaan sydänkohtaus on yllätys – näin se oireilee

Näillä arkisilla valinnoilla pidät huolta sydämesi terveydestä ja vähennät sydänsairauksien riskiä

3. Selvitä arvosi

Reagointi sydän- ja verisuonitauteihin ja niiden riskeihin ajoissa parantaa hoitoennustetta. Viimeistään jokaisen 40-vuotiaan pitäisi tuntea omat arvonsa: kolesteroli, verenpaine, verensokeri, paino ja vyötärönympärys. Jos asiat ovat kunnossa, riittää, että arvot tarkastuttaa muutaman vuoden välein.

Mittauksia voi tiedustella lääkäriltä, terveydenhoitajalta tai esimerkiksi paikalliselta sydänyhdistykseltä.

Lue lisää: Kolesteroli kuriin kotikonstein

4. Kolme palaa täysjyväleipää

Kansainvälinen tutkimus on tuottanut uutta näyttöä täysjyvän sydänystävällisyydestä.

Tutkimuksen mukaan riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pieneni neljänneksellä niillä, jotka söivät päivittäin kolme täysjyväleipäviipaletta. Verrokkiryhmässä välteltiin kaikkia täysjyvätuotteita. Täysjyvävilja sisältää ravintokuitua, b-vitamiinia ja kivennäisaineita.

Lue lisää: Täysjyvä on täynnä ravintoa

5. Liiku siinä sivussa

Hyvä lihaskunto auttaa jaksamaan arjessa ja parantaa kehon koostumusta.

Mikään pakko ei ole kuitenkaan lähteä kuntosalille tai jumppaan. Mieti, miten paljon liikut jo nyt ja miten voit vähitellen lisätä liikkumista. Ei kannata aloittaa liian rajusti, jotta liikkumisen mielekkyys säilyy.

Voisitko venytellä samalla, kun katsot tai kuuntelet uutisia? Jos puhut paljon puhelimessa, voisitko kävellä samalla? Voisitko kokeilla tasapainoharjoituksia tai venytyksiä samalla kun teet hellan ääressä ruokaa?

Haravoitko lehtiä? Leikitkö puistossa lastenlasten kanssa? Sekin lasketaan. Kun liikut hetken muutaman kerran päivässä, liikut huomaamatta paljon!

Lue lisää: Paranna lihaskuntoa turvallisesti – pääset alkuun helposti kotikonstein

6. Nautiskele enemmän

Hyvinvoiva mieli on puskuri sydänsairauksia vastaan. Psykososiaalisilla tekijöillä on suurin piirtein saman suuruinen vaikutus sepelvaltimotaudin riskiin kuin perinteisillä riskitekijöillä kuten tupakoinnilla ja korkealla verenpaineella.

Olisi hyvä nauttia niistä asioista, jotka elämässä jo ovat hyvin. Mieti, mitkä asiat tuovat sinulle iloa. Ulkoilu, harrastus, ystävät, lemmikki? Järjestä tälle aikaa ja huomaat saavasi lisää positiivisuutta elämääsi.

Lue lisää: Parempi mieli on seitsemän oivalluksen päässä – Jutta Gustafsberg neuvoo positiivisen asenteen salaisuuden

Näillä arkisilla valinnoilla pidät huolta sydämesi terveydestä ja vähennät sydänsairauksien riskiä

7. Unta sydämelle

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että jo viisi vähäunista yötä vaikutti rasva-aineenvaihduntaa ohjaaviin geeneihin.

Näiden geenien avulla elimistö valmistaa kolesterolia veressä kuljettavia proteiineja. Niiden toiminnan järkkyminen lisää valtimokovettumataudin riskiä.

Jo viikonlopun pidemmillä unilla oli puolestaan rasva-aineenvaihduntaa korjaava vaikutus.

Lue lisää: Miksi uni katkeaa keskellä yötä? Tunnista syy yöheräilyyn

8. Valitse paras

Ravitsemuksen suhteen yksittäinen sydänystävällinen neuvo on kasvisten lisääminen ruokavalioon. Syö kasviksia joka aterialla: tuoretta kurkkua leivän päällä, salaattia lounaalla, lämpimiä kasviksia iltaruualla ja niin edelleen.

Mitä syöt usein? Jos syöt paljon leipää, sinun ei tarvitse lopettaa sen syömistä. Valitse sydämelle hyvä täysjyväviljasta tehty vähäsuolainen leipä. Samoin liharuokien ystävä valitsee vähärasvaisen lihan ja maustaa sen itse. Huomaa, että kasvisruokapäivät tasapainottavat ruokabudjettia.

Lue lisää: Terve suolisto lisää hyvinvointia – näin hoidat bakteerikantaasi

9. Tutustu pulssiin

Tiedätkö, mikä on normaali pulssisi? Sopiva aika pulssin tunnustelulle on aamulla ennen sängystä nousemista.

Tee näin: Etsi pulssi ranteesta, kaulalta tai kyynärtaipeesta painamalla kohtaa kevyesti parilla sormella. Onko pulssi säännöllinen? Laske sykäysten määrä puolen minuutin ajalta. Kerro saamasi luku kahdella. Tulos on leposykkeesi.

Lue lisää: Aivotkin kaipaavat huoltoa – säännöllinen harjoittelu ehkäisee muistiongelmia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 22/2016 ja siihen on haastateltu Sydänliiton kehittämispäälliköinä työskenteleviä terveydenhoitajia Mari Blek-Vehkaluotoa ja Terhi Koivumäkeä.

Muut lähteet: Sydän.fi, Sydänsairaudet-tietokanta, Time.com

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näillä arkisilla valinnoilla pidät huolta sydämesi terveydestä ja vähennät sydänsairauksien riskiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.