Ihmiset

Oopperalaulaja Juha Uusitalo vastoinkäymisten jälkeen: ”Olen onnellisempi kuin koskaan”

Vakavien aivosairauksien sarja. Hoitovirhe. Bassobaritoni Juha Uusitalo ei ehkä enää pysty palaamaan oopperalavoille. Se ei yllättävää kyllä ole katkeroittanut.

Oopperalaulaja Juha Uusitalon, 51, kehon oikea puoli ei toimi. Jalka klenkkaa, kädestä puuttuu voima.

Ongelmiin on syynsä. Ensin aivokasvain. Sen jälkeen aivovaltimon pullistuma. Päälle aivoinfarkti.

Iskut saivat Juhan tivaamaan, miksi ne annettiin, miksi juuri hänelle. Vastausta ei kuulunut. Lopulta oli lopetettava tivaaminen ja selvitettävä, mitä elämä on vaikeuksien jälkeen.

Nyt Juha Uusitalon silmissä on iloa.

”Olen onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin.”

Hän on miettinyt, mistä se johtuu.

Painajaisen alku

Juhalta melkein pääsi nauru, kun nuori ja kaunis italialainen naislääkäri kertoi hänelle kahdeksan vuotta sitten, että aivoissa on kasvain. Se tuntui vitsiltä. Firenzeläinen sairaala vaikutti kyseenalaiselta, odotustila oli täynnä puliukkoja ja narkomaaneja.

Juha oli Firenzessä laulaakseen Siegfridissä kapellimestari Zubin Mehtan johdolla. Mutta nyt oli vapaapäivä. Juha oli ehtinyt ajaa puolisonsa kanssa viitisenkymmentä kilometriä kohti Välimerta, kun päässä alkoi tuntua valtava paine.

Pariskunta kääntyi takaisin. Oopperan lääkäri mittasi verenpaineen ja tilasi saman tien ambulanssin.

Uusitalo_3
Tähänastisilla kokemuksilla on tarkoituksensa. ”Koettu ei ole kouluttanut pelkästään minua vaan myös ympärilläni olevia ihmisiä.”

Diagnoosi varmistui yliopistollisessa neurokirurgian sairaalassa. Juhan oli pakko uskoa se katsoessaan magneettikuvaa. Tasaisen aivomassan keskellä oli selkeä pallo.

Mielessä myllersivät syytökset. Miksi tämä tapahtuu? Mitä olen tehnyt väärin?

”Kelasin elämääni eteen ja taakse. Sudin paikallani. Tavallaan kai huusin apua. Ajatuksissa sekoittuivat yhteen nippuun ihmissuhteet, perhe ja työ. Kirvelsi.”

Juha oli juuri muuttanut Sveitsiin. Leikkaus tehtiin Zürichissä joulukuussa 2008 paikallispuudutuksessa. Juha luetteli operaation aikana numeroita kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi, saksaksi. Siten varmistettiin, ettei kasvaimen lähellä sijaitseva puhekeskus vaurioitunut.

Sairaalan väki seurasi leikkausta televisioruudulta. Myös Juha näki sen.

”Katselin omia aivojani.”

Yhdeksän tunnin leikkauksen jälkeen kirurgi ilmoitti, että koko kasvain saatiin poistettua. Leikkaus oli onnistunut.

Mutta se oli vasta ensimmäinen taistelu.

Vakava lääkäri

Juhan patisti aikoinaan laulajan uralle hänen ex-vaimonsa kuultuaan kuinka diplomihuilistiksi valmistunut mies lauloi suihkussa.

Ovet Sibelius-Akatemian lauluopintoihin eivät avautuneet, mutta Juha pääsi oopperakoulutuksen professorin Pekka Salomaan yksityisoppilaaksi.

Kaksi vuotta myöhemmin Helsingin Sanomat otsikoi arvostelunsa: Tähti on syttynyt. Sen jälkeen nousu oli nopea. Maakuntien oopperoista Kansallisoopperan lavalle, sieltä edelleen kansainvälisille areenoille.

Juhan suuri rakkaus olivat Richard Wagnerin sävellykset, erityisesti Ring-sarjan Wotan/Wanderer-rooli. Se esiintyy sarjan neljästä oopperasta kolmessa, jotka kestävät yhteensä lähes seitsemäntoista tuntia.

Uusitalo_1

Mammuttiroolien harjoitusrupeamat olivat rankkoja. Mutta kun koitti näytöksen aika, paineet unohtuivat. Musiikki vei mennessään. Siitä oli tullut Juhan elämä.

Siksi Juha nousi aivoleikkauksen jälkeen lavalle nopeasti, jo maaliskuussa. Kun oopperalaulajan kalenterissa lukee Esa-Pekka Salonen, Lontoon filharmoninen orkesteri ja Zemlinskyn lyyrinen sinfonia, sädehoito ja kemotablettikuuri eivät estä paluuta työhön. Konsertteja oli Berliinissä, Wienissä ja Barcelonassa.

Kolmen kuukauden välein Juhan aivoista otettiin magneettikuva Zürichissä. Kun lääkäri saapui tutkimuksen jälkeen kertomaan tulokset, Juha tarkkaili tämän ilmettä. Hymy tarkoitti, että kaikki oli kunnossa.

Elokuussa 2011 koitti se kerta, jolloin lääkärin ilme oli vakava. Juha oli poikennut tavanomaiseen kontrolliin matkalla Pariisiin tekemään Salome-oopperaa. Kasvain ei ollut uusinut, mutta kuvassa näkyi aneurysma, aivovaltimon pullistuma. Se koilattiin eli kohta vahvistettiin platinalla, joka vietiin paikalleen reisivaltimon kautta.

Juha myöhästyi Salomen harjoituksista vain kaksi päivää.

”Silloin ajattelin, että kyllä kai vastoinkäymiset nyt jo riittävät.”

Hoitovirhe

Kaksi kuukautta myöhemmin Juha oli Suomessa valmistautumassa konserttiin. Eräänä iltana ystävien luona hän tarttui kahvikupin korvaan – eikä saanut sormiaan siitä enää irti. Ote kirposi vasta, kun Juha avusti vasemmalla kädellä. Oikea jalkakaan ei toiminut normaalisti.

Sairaalassa ei tehty mitään, joten Juha lähti hotelliin nukkumaan. Aamuun mennessä oikea puoli oli halvaantunut lähes kokonaan. Ei voi olla totta, taasko olen tässä tilanteessa, Juha kirosi.

Hän palasi sairaalaan. Selkeistä aivoinfarktin oireista huolimatta liuotushoitoa ei aloitettu. Kun päästä vihdoin otettiin magneettikuva, oli jo myöhäistä.

Myöhemmin potilasvahinkolautakunnassa todettiin, että oli tapahtunut hoitovirhe.

Seuraavat viikot Juhan kulkuväline oli pyörätuoli. Hän uskoi silti kuntoutuvansa pian. Osittain sen vuoksi hän salasi sairastumisensa muilta kuin läheisiltään. Hän ei halunnut mennä julkisuuden raadeltavaksi tilanteessa, jossa asiat eivät olleet vielä selviä hänelle itselleen.

Uusitalo
Kun Juha Uusitalon aivokasvain leikattiin, hän sai dvd:n muistoksi operaatiosta. Juha on katsonut sen kerran.

Liikuntakyky ei palautunut toivotusti, mutta Juha ei suostunut luovuttamaan. Keväällä 2012 hän matkusti Müncheniin esiintyäkseen Ring-oopperan Wotanina.

Harjoituksista ei tullut mitään. Juha ei kyennyt tuottamaan ääntä, koska liikkuminen vaati kaiken keskittymiskyvyn. Lisäksi kädestä puuttui voima, jota Wotanin kantaman keihään piteleminen olisi vaatinut.

Kun harjoituksissa rämpiminen oli jatkunut kymmenen päivää, Juhaa kehotettiin lähtemään kotiin.

”Se tuntui ihan helvetin pahalta.”

Juha ei kuntoutunut riittävästi seuraavaankaan vuoteen mennessä, joka oli Wagnerin syntymän 200-vuotisjuhlavuosi.

Se oli kaikkein kipein isku. Ura oli nousussa, kalenteri täynnä. Juha oli tilattu laulamaan Australiasta Amerikkaan.

”Kaikki meni.”

Ehkä viimeinen puhelu

Juhan ammatinvaihdos oli yksi syy hänen avioliittonsa kariutumiseen vuonna 2008.

”Silloinen vaimoni oli mennyt naimisiin huilistin kanssa. Sitten minusta tulikin laulaja, joka lähti maailmalle. Muutuin ihan eri tyypiksi.”

Välit lapsiin Viljaan, 21, Maissiin, 19, ja Aarneen 13, säilyivät onneksi läheisinä. Elämänsä tunnepitoisimmat keskustelut Juha kävi soittaessaan lapsille aivoleikkausta edeltävänä iltana. Taka-alalla oli tieto, että se voisi olla viimeinen puhelu.

Uusitalo_2
Juha Uusitalo ei enää kysy, miksi. Hän ei valvo öitä peläten sairauden uusimista. ”Pitää elää.”

”Asiaa ei sanottu ääneen, mutta lapset vaistosivat sen.”

Tieto lasten olemassaolosta on kannatellut Juhaa. Tärkeitä ihmisiä on ympärillä muitakin. Läheisin on nykyinen puoliso, mezzosopraano Johanna Kalmari.

Juha on pelännyt, että sairaus karkottaa neljätoista vuotta nuoremman puolison.

”Olen sanonut monta kertaa, ettei tällaisen ramman kanssa ole pakko olla suhteessa.”

Vaikeita hetkiä on ollut, mutta niistä on selvitty.

”Rakkaudella on uskomaton voima.”

Odottamaton lahja

Kun Juha oli lapsi, isä sanoi hänelle: älä nyt aina tiedä niin paljon kaikista asioista.

Uran alkuvuosina kaiken piti mennä Juhan tahdon mukaan. Koettelemusten myötä äkkipikaisuus ja kiivaus ovat hälvenneet. Nykyään Juha malttaa kuunnella muidenkin mielipiteitä. Hän saattaa jopa harkita, voisiko olla väärässä.

Onnellinenkin Juha on, ennen kaikkea mahdollisuudesta elää.

”Mielessäni on enemmän kiitollisuutta kuin katkeruutta.”

Juha palasi puolisonsa kanssa Suomeen vuoden 2015 alussa. Kuntoutuminen jatkuu.

Juha pystyy laulamaan konserteissa, mutta ei ole varma, kykeneekö enää palaamaan oopperalavojen sankarirooleihin. Jos ei, seuraava vaihe on opettaminen.

”Mentorina voin hyödyntää kokemuksiani. Sairaus on yksi niistä.”

Viime joulun tienoilla Juha Uusitalo sai odottamattoman lahjan. Kun aivokasvain leikattiin kahdeksan vuotta sitten, siitä otettiin näyte. Vuosien kuluessa tekniikka oli kehittynyt. Niinpä lääkärit päättivät tutkia näytteen uudelleen.

Selvisi, ettei kasvaimen uusiutumisriski ole niin suuri kuin aiemmin luultiin.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/2016

Lue lisää:

Aivoinfarkti vei Juhanilta liikuntakyvyn

Huippusopraano Karita Mattila: “Minua ajaa itsekritiikki”

Alan vaihto: ”Tein ratkaisun tunteella”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oopperalaulaja Juha Uusitalo vastoinkäymisten jälkeen: ”Olen onnellisempi kuin koskaan”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.