Luonto

Tätä et tiennyt parjatuista varislinnuista - 5 yllättävää ominaisuutta

Varislinnut ovat kekseliäitä, leikkisiä ja sosiaalisia. Älykkäät siivekkäät muistavat oppimiaan asioita ja opettavat niitä muille.

Suomessa elää kahdeksan varislintuihin kuuluvaa lintulajia: varis, harakka, korppi, kuukkeli, naakka, närhi, pähkinähakki ja mustavaris. Kaikki ovat erinäköisiä ja -tapaisia, mutta silti niillä on paljon yhteistä.

Varislinnut ovat sosiaalisia parvilintuja. Poikkeuksellisen seuralliset ja oppivaiset varislinnut ovat sopeutuneet elämään ihmisen läheisyydessä. Niitä näkee kaupunkien keskustoista syvälle Lapin erämaihin.

Varpuslintujen lahkoon kuuluvilla varislinnuilla on havaittu olevan suuremmat etuaivot ja kehittyneemmät kognitiiviset taidot kuin millään muulla lintuheimolla.

Korpit leikkivät pudottamalla ruokapalan ja kisailemalla, kuka saa sen järeään nokkaansa. Korpin tunnistaa lennossa helposti kiilamaisesta pyrstöstään. © Timo Nieminen

Harkitseva korppi tekee vaihtokauppaa

Vaikka suurikokoista korppia on pidetty ahneena, pirun liittolaisena ja pahan onnen enteenä, sitä arvostetaan älykkyytensä ja leikkisyytensä vuoksi. Korppien on todettu kykenevän harkintaan, itsehillintään ja jopa tekemään vaihtokauppaa ihmisen kanssa.

Korpit kommunikoivat keskenään ääntelemällä. Syvän ja soinnikkaan ronkunan lisäksi ne ovat taitavia matkimaan lähes mitä tahansa ääniä.

Päättelevä varis käyttää työkaluja

Kaikkiruokaiset varikset ovat uteliaita ja oppivaisia. Ne tekevät johtopäätöksiä ja osaavat käyttää työkaluja. Varis saattaa talvisin kiskoa avannosta kalakoukun jäälle ja syödä saaliskalan.

Koko Suomessa yleinen varis pesii monenlaisissa kulttuuriympäristöissä, mutta myös saaristossa ja erämaissa.Kaikkiruokaiselle varikselle kelpaavat myös linnunmunat ja -poikaset. © Timo Nieminen

Kaupungissa viihtyy myös varislinnuistamme vähälukuisin, variksen kokoinen mustavaris. Yhdyskunnittain puissa pesivä mustavaris on kuulunut linnustoomme vasta reilut sata vuotta.

Äänekäs harakka on keräilijä

Myös pitkäpyrstöinen, mustavalkoinen harakka on sopeutunut elämään ihmisten lähellä. Harakoihin on suhtauduttu nuivasti, sillä ne liikkuvat äänekkäinä parvina ja ovat rosvon maineessa. Harakan nauru on merkinnyt epäonnea ja vastoinkäymisiä.

Harakanpesistä on löytynyt lusikoita, ja koruja. Valpas lintu ei luuloista huolimatta tunne erityistä vetoa kiiltäviin esineisiin, mutta se on innokas keräilijä. Niin variksen kuin harakankin äänetelystä on lukuisia sanontoja, ja siitä on myös ennustettu säätä ja satoa.

Harakka pitää elinympäristöään jatkuvasti silmällä. Ulos hetkeksi jätetty roskapussi on nopeasti levitelty pitkin pihaa. © Timo Nieminen

Sosiaalinen naakka pitää silmäpeliä

Kansa on kutsunut naakkaa kirkhakkiseksi ja kirkonnaakaksi, sillä naakat asustavat yhdyskunnittain vanhojen kirkkojen koloissa. Ehkä siksi tummanharmaata lintua on pidetty kuoleman ennusmerkkinä.

Naakat eivät jää huomaamatta. Ne etsivät ruokaa parvissa ja kerääntyvät iltaisin suuriksi äänekkäiksi yöpymisparviksi. Sosiaaliset linnut käyttävät myös silmiään kommunikoidessaan.

Pariuskolliset naakat elävät yhdessä ympäri vuoden. Naakat ovat muita variksia selvästi
pienempiä. Aikuisella naakalla on huomiota herättävän vaaleat silmät. © Timo Nieminen

Naakat osaavat käyttää ja tehdä työkaluja. Ne muistavat oppimiaan asioita ja opettavat niitä muille.

Kuukkeli on onnenlintu

Harmaanpunertavaa, kuusikoissa piilottelevaa mutta talojen tunkioita tonkivaa närheä on  kansan suussa kutsuttu paskonärheksi.

Närhi on arka, mutta utelias lintu. Sen pää kääntyy ympäri kuin pöllöillä.
Siniset silmät, viiruinen otsa ja mustat viiksijuovat tekevät siitä persoonallisen näköisen. © Timo Nieminen

Myös närhen lähisukulainen, kuusimetsissä elävä pähkinähakki on korea näky. Sen tummanruskeaa höyhenpeitettä täplittävät valkoiset pilkut.

Kuukkelin pelottomuuden sanotaan johtuvan siitä, että kuolleen metsästäjän sielu on siirtynyt kuukkeliin. © Timo Nieminen

Pienikokoiseen ruosteenpunaruskeaan kuukkeliin saattaa törmätä Pohjois-Suomen korpikuusikoissa, kun utelias ja peloton lintu ilmestyy nuotiopaikalle ruokaa kerjäämään.

Metsämiehet pitävät sitä onnenlintuna. On uskottu, että metsämiehen kuoltua hänen sielunsa siirtyy kuukkeliin.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tätä et tiennyt parjatuista varislinnuista - 5 yllättävää ominaisuutta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.