Hyvinvointi

Iskikö ikänäkö? Näin valitset oikeat moniteholinssit

Ennen aikuisten silmälaseissa oli vain ylhäällä miinusta ja alhaalla plussaa. Nyt linsseihin saa yksilöllisiä säätöjä ja monenmoisia käsittelyjä. Lue mistä kannattaa maksaa!

Kun ikä lähenee viittäkymppiä, useimmat huomaavat näkökykynsä heikentyneen. Kun ensin katsoo kauas ja sitten lähelle, näkö ei pysykään perässä. Kuva tarkentuu hitaammin kuin ennen. Vähän ajan kuluttua se ei meinaa tarkentua lukuetäisyydelle enää kunnolla lainkaan.

Tämä kertoo siitä, että silmän sisäinen linssi on jäykistynyt. Se ei enää pysty muuttamaan voimakkuuttaan lähikatseluun. Kuin kameran zoomi olisi mennyt epäkuntoon.

On aika käydä optikolla. Todennäköisesti tulet sieltä nenälläsi silmälasit, joissa on moniteholinssit. Niillä näkee kauas, lähelle ja siihen väliin.

Mutta minkälaiset monitoimilinssit kannattaa hankkia? Poimi tästä vinkkejä valintaan.

Joko hankin vai sinnittelenkö ilman?

Joskus kuulee, ettei monitaholaseja tule hankittua ennen kuin on ihan pakko. Takana voi olla pelko, että kun kerran aloittaa, ei enää ilman pärjää.

Silmän eteen laitettava linssi ei kuitenkaan vaikuta ikääntymisen tuomiin muutoksiin silmissä. Laseja välttelemällä ei voi estää väistämätöntä lähinäön heikkenemistä.

Kyse on tottumisesta. Kun näköjärjestelmä on tottunut hyvään näkemiseen, sen on vaikeampi hyväksyä enää huonoa.

Moniteholaseihin taas on sitä helpompi tottua, mitä varhaisempiin oireisiin ne on hankittu.

Moniteholinsseissä voimakkuus muuttuu ylä- ja alareunan välillä miinuksesta plussaan rajattomasti. Mitä pienemmillä kauko- ja lähinäön eroilla lähtee näköjärjestelmäänsä näihin linssien muutoksiin totuttamaan, sitä tuskattomammin se käy.

Mikä niissä maksaa? Ja mistä kannattaa maksaa?

Moniteholinssit voivat maksaa 79 euroa – tai 790 euroa. Kuulostaako huimalta erolta? Ajattele  lenkkareita. Voit saada tossut 19,90 eurolla ja olla niihin tyytyväinen pihaa haravoidessa. Mutta ei niillä maratonia lähdettäisi juoksemaan, tuskin kymmenen kilometrin lenkkiäkään.

nainen sovittaa silmälaseja

Sama pätee linssien ominaisuuksiin. Halvimmilla näkee kyllä sekä lähelle että kauas ihan hyvin, mutta ei ehkä mukavimmalla tavalla ainakaan haastavammissa oloissa. Pimeällä autoillessa vastaantulevat valot hajoavat puuroksi, eikä lukiessa näe kirkkaasti kuin kapean keskikohdan.

Halvoissa linsseissä on käytetty tekniikkaa, joka oli huippua 30 vuotta sitten. Ne perustuvat vahvoihin yleistyksiin siitä, miten ihmisen silmät yleensä toimivat. Ne eivät siis huomioi yksilöllisiä eroja katsomisessa ja näkemisessä.

Ihan minulle tehdyt

Uusinta ovatkin täysin yksilöllisesti valmistettavat linssit. Ne vaativat perusteellisen tutkimuksen optikolla.

Pelkkä näön ja silmien terveyden tutkiminen ei näihin linsseihin riitä, vaan nyt mitataan tarkkaan juuri sinun tapaasi käyttää silmiäsi. Se tehdään tutkimalla silmien liikeitä kameroiden ja antureiden avulla.

Mittaus tehdään aina valitsemiesi kehysten kanssa. Näin selvitetään, millä etäisyydellä ja missä asennossa linssi juuri näissä kehyksissä on suhteessa silmiisi  ja miten se vaikuttaa näkemiseesi.

Ovatko arvokkaat uniikkilinssit sitten tarpeen? Riippuu käytöstä.

Jos käytät moniteholasejasi vain harvoin, esimerkiksi tiettyyn puuhaan, peruslinsseillä pärjää. Mutta jos käytät laseja lähes aina, kannattaa arvokkaampia linssejä mahdollisuuksien mukaan harkita.

Ottaisinko ohennetut?

Linssien ohennuksen tarve riippuu täysin niiden voimakkuudesta. Jos voimakkuudet ovat pienet, ei linssien paksuus muutu merkittävästi ohennetuissakaan. Jätä tämä silloin suosiolla hankkimatta.

Mutta kun vahvuus on vähintään kolmen-viiden luokkaa plussaa tai miinusta, ohennus on paikallaan. Tällöin ohennettu linssi saattaa olla paksuudeltaan vain kolmannes vakiolinssin paksuudesta ja alle puolet vakiolinssin painosta.

Pinnallista apua

Tähän asti kun olet päässyt, on vielä valittava lisukkeet linsseihin. Niitä on tarjolla nykyään monia, ja tarpeen ratkaisee oma käyttö.

Kovapinta on hyvä hankinta, jos tiedät itsesi edes pikkuisen tumpeloksi. Jos rillisi pyörivät pöydillä kaiken kaman seassa tai jos putsaat niitä hihan suulla, tästä on hyötyä.

Antistaattinen tai likaa hylkivä pinnoite toimii linsseissä kuin teflon: näiden pintaan ei joka roiske tartu kiinni. Hyvä ominaisuus pienellä sateella tai tyypillä, joka onnistuu mähräämään sormenjälkiään linsseihinsä.

Heijastamattomat linssit tekevät silmälaseista kauniimmat katsoa ja miellyttävämmät käyttää, joten ne ovat hyvä hankinta kaikille. Niissä on käytetty kameroissa ja kiikareissa jo aikoja käytettyjä ratkaisuja, jotka parantavat linssien läpinäkyvyyttä. Näin silmäsi näkyvät kauniimmin ilman valon heijastuksia. Myös keinovalossa lukeminen ja pimeässä ajaminen on mukavampaa ilman heijastuksia linssien pinnoilla.

Sinisuoja unettomille

Blue control tai blue blocker on uudempi käsittely, joka on kehitetty vähentämään sinisen valon haittoja. Jo pitkään on tiedetty, että ultraviolettisäteilyn ohella sininen valo edesauttaa ei-toivottuja solutason muutoksia silmän rakenteissa. Lisäksi suuri määrä sinivaloa voi aiheuttaa ongelmia unirytmiin, kuten nukahtamisvaikeuksia.

Sinistä valoa saamme nykyään runsaasti puhelinten ja tablettien näytöiltä. Sitä tulee myös led-valoista. Tästä käsittelystä voikin olla apua, jos iltasi vierähtää ruudun ääressä – ja varsinkin jos sen jälkeen unta saa odotella.

Riittävätkö moniteholasit vai tarvitaanko muita?

Kun nyt hankin hintavat moniteholasit, pärjään niillä kaikkialla, eikö? Se ei olekaan itsestään selvää.

Moniteholinssit ovat aina keskivertoratkaisu, silloinkin kun ne on yksilöity juuri omiin tarpeisiin. Ne ovat yleislasit, joilla pärjää kohtuullisen hyvin lähes kaikissa arjen tilanteissa.

Kyse on taas mukavuudesta ja näkemisen laadusta. Jos on himolukija, saattaa olla järkevää hankkia erilliset lukulasit. Niillä lukeminen on miellyttävämpää ja vähemmän silmiä ja hartiaseutua kuormittavaa.

Samoin on näyttöpäätelasien kanssa. Jos tuijotat tietokoneen ruutua päivät pitkät, siihen saattaa tarvita omat lasit. Niissä on huomioitu, että myös suoraan katsoessa katsotaankin aika lähelle. Perusmonitoimilaseissa oletetaan, että kun katsotaan eteenpäin, katsotaan myös kauas.

Kyse on jälleen mukavuudesta. Ja aika mukavuudenhaluisia me olemme, sillä tutkimusten mukaan enemmistöllä suomalaisista on käytössään yhtäaikaisesti kahdet-kolmet tai vielä useammat silmälasit.

 

Asiantuntijana toimitusjohtaja, optometristi Panu Tast, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iskikö ikänäkö? Näin valitset oikeat moniteholinssit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.