Ihmiset

Anna Rotkirch muistuttaa: "Jos mummo hoitaa lapsenlasta hyvin paljon, oma terveys saattaa kärsiä"

Sain piristävän kirjeen, jossa 92-vuotias Kotilieden lukija kuvailee nykyistä elämänvaihettaan. Hän kutsuu sitä ”mummouden jälkeiseksi ajaksi”. Hyvää siinä on ennen kaikkea vapaus: ”Meidän ei enää odoteta hoitavan lapsia, sen statuksen ovat perineet tyttäremme, nykyiset mummot. Meillä on aikaa itsellemme ja harrastuksillemme.”

Harmittavaa taas on, kun omat lapset suhtautuvat äitiinsä kuin lapseen: ”Elä nyt kaadu, pukeudu lämpimästi, syö tarpeeksi!”

Suomessa on ennätyksellisen paljon isovanhempia ja isoisovanhempia. Elämme yhä pidempään, yhä terveempinä. Samalla lapsia syntyy yhä vähemmän. Näin suku pidentyy ja kapenee: on enemmän eri sukupolvia mutta vähemmän sisaruksia, serkkuja, enoja, setiä ja tätejä.

Esiteollisessa Suomessa lapsella oli mummo oli elossa vain muutamia vuosia, jos sitäkään. Mummoilla taas oli ainakin yksi lapsenlapsi elossa vain noin vuosikymmenen ajan elämästään.

Nyt jaettuja elinvuosia on monin kerroin enemmän. Jos laskee niin, että jokaisesta lapsenlapsen kanssa eletystä elinvuodesta karttuu yksi vuosi, nykynaisille kertyy lähes sata vuotta mummoutta! Vaari-aikaa on aina ollut vähemmän johtuen sodista ja miesten muutenkin lyhyemmästä eliniästä.

Isovanhemmat ovat tärkeitä lapsiperheille hyvin monella lailla. He helpottavat vanhempien ruuhkavuosia, ja voivat myös tukea lapsen kehitystä ja vahvistaa sosiaalisia ja älyllisiä taitoja. Tutkimusten mukaan isovanhempien rooli korostuu perhekriisien aikana. Sairauden, työttömyyden tai avioeron sattuessa juuri isovanhempi on usein paras lieventämään lapsen ja nuoren ahdistusta.

Usein väitetään myös, että mummous pitää naisen terveenä ja onnellisena. Tämä pätee vain osittain. Toki leikki ja läheisyys tekee jokaiselle hyvää. Asettuminen lapsen tasolle laajentaa elämänpiiriä ja konttaaminen lattialla on kuin parasta tehotreeniä.

Liian iso vastuu ei kuitenkaan ole hyväksi. Jos mummo hoitaa lapsenlasta hyvin paljon, oma terveys saattaa kärsiä. Kohtuus on hyvä kaikessa, myös mummoille. Toivottavasti naiset uskaltavat kieltäytyä ylikuormituksesta ja muistaa vapauden tehdä omia asioita – hyvissä ajoin ennen kuin omat lapset ovat mummoja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Rotkirch muistuttaa: "Jos mummo hoitaa lapsenlasta hyvin paljon, oma terveys saattaa kärsiä"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.