Anna Rotkirch sosiaalisen median ylivallasta: ”Kun puoliso pyytää saunaan, älä jumiudu Twitteriin”

Mies tulee kotiin ja pursuaa kuulumisia. Lämmitetäänkö sauna?

Istun kännykän kanssa keittiön pöydällä ja emmin. Öööööö… olen juuri löytänyt niin kiinnostavan haastattelun Twitteristä… Ja olin ajatellut katsoa Netflixiä…

Sitten havahdun ja häpeän. Se kiinnostava haastattelu kun koski sosiaalisen median ylivaltaa arjessamme. Jälleen yksi Facebookin pomo on julkisesti katunut tekemisiään. Facebookin, Googlen ja Twitterin piti pelastaa maailma ja tuoda ihmisiä yhteen, mutta miten kävi?

Kaikki katsovat kännykkää, niin siinä kävi.

Yhden tutkimuksen mukaan kosketamme puhelimiamme keskimäärin yli 2 600 kertaa päivässä. Näpräily ei koske vain nuoria. Suomalaisen kotikyselyn mukaan yli puolet 50 vuotta täyttäneistä naisista käyttää sosiaalista mediaa kotona useita kertoja tunnissa. Eli koko ajan. Koska Suomessa palvotaan tekniikkaa, on pakko heti korostaa, että kyllä, tietotekniikassa ja appeissa on tosi paljon hyvää.

Mutta haasteitakin riittää. Mennyt vuosi oli se, jolloin maailma niihin havahtui. Alettiin yhä laajemmin puhua siitä, mitä sosiaalinen media on tehnyt politiikalle. Ja siitä, mitä se on tekemässä perheille. Älypuhelimet ja uudet mediat kilpailevat huomiostamme. Siitä samasta huomiosta, jonka varaan kaikki tärkeät ihmissuhteet rakentuvat.

Uudet mediat ohjelmoidaan niin, että käyttäisimme niitä mahdollisimman usein ja pitkään. Facebookin ”tykkäyksestä” aiheutuva hetken mielihyvä aktivoi samoja aivo-osia kuin ruokaa, lämpöä ja seksiä koskevat osat. Koukuttaminen on mediajättien menestymistä, ja siitä on vaikeaa irrottautua.

Miten ottaisimme sosiaalisen median haltuun alkaneen vuoden kunniaksi? Nyrkkisääntönä voi ajatella sitä, mihin huomiomme loppujen lopuksi kohdistuu. Jos tekniikka auttaa lähestymään rakasta ihmistä, se on hyväksi. Jos se vie häneltä tai heiltä yhteistä aikaa pois, se on haitaksi.

Kun puoliso pyytää saunaan, älä jumiudu Twitteriin. Kun pieni lapsi vaatii iPadia, piilota se. Kun sormesi koskettavat taikinaa, kiveä, ihoa tai ylipäänsä muuta kuin ruutua, iloitse.

Kun todella haluat hemmotella itseäsi ahmimalla lempisarjaa, tee sekin.

Tietokirjailija Anna Rotkirch on tutkimusprofessori Väestöliitossa.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Anu Vaskimo

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti